Hande zu Mecklenburg Beeld Iris Tempelaar
Hande zu MecklenburgBeeld Iris Tempelaar

PREMIUM

Hande (30) ging naar een bal en ontmoette haar prins: ‘Of ik in een kasteel woon, vragen ze’

Hertogin Hande zu Mecklenburg (30, consultant) ontmoette haar – echte – prins Alexander op een bal. Ze trouwden en ze mag zichzelf nu hertogin of erfprinses noemen.

Hoe ze haar prins ontmoette

“Ik ben geboren aan de zuidkust van Turkije, in een liefdevol gezin met twee hardwerkende ouders; mijn moeder was notaris, mijn vader advocaat. Het was mijn droom om net als mijn oudere broer in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit te gaan studeren – hij was daar zo enthousiast over. Ik vertrok naar Nederland en vond het hier geweldig, hooguit een beetje koud. Via vrienden die ik hier had leren kennen werd ik in 2019 uitgenodigd voor het Tulpenbal, een jaarlijks feest met oog voor cultuur en traditie. Daar ontmoette ik de Duitse Alexander.

We raakten aan de praat en het voelde alsof ik hem al heel lang kende. Het was toeval dat hij in Nederland was, vertelde hij. Hij bezocht hier zijn broer en woonde zelf in Duitsland. We wisselden telefoonnummers uit en spraken kort daarop met elkaar af te gaan picknicken. We eindigden in een bruine kroeg, de dag was heel gezellig. Pas op onze tweede date hoorde ik dat Alexander een erfprins is, dat was wel een verrassing! Mijn ouders waren verrast toen ze over mijn nieuwe liefde en zijn titel hoorden. Toch was ‘Behandelt hij je wel goed?’, een van hun eerste vragen.

Vorig jaar zijn Alexander en ik getrouwd en sindsdien ben ik erfprinses, of hertogin. Duitsland heeft geen monarchie meer, dus het is niet politiek, maar vooral cultureel gerelateerd. Dat vind ik heel mooi. Alexander en ik leiden een heel normaal dagelijks leven. Gisteren maakte ik nog spaghetti bolognese en keken we Seinfeld samen. Maar zo nu en dan representeren we de familie op nationaal of internationaal niveau op feesten of evenementen.

Vooroodelen

Uiteraard krijg ik ook wel eens te maken met vooroordelen. Er is mij al een paar keer gevraagd of we in een kasteel wonen, bijvoorbeeld. En als ik vertel dat ik werk, wordt er nog wel eens verbaasd gekeken: ‘Waarom doe je dat nog?’. Dat ik ooit van adel zou zijn, had ik nooit gedacht. Ik droomde er als klein meisje ook niet van prinses te worden. Ik zag eerder een toekomst als astronaut voor me. Voor mij is mijn werk heel belangrijk, het geeft me een doel. Tegenwoordig ben ik consultant, en adviseer ik mensen over hoe ze een bedrijf in Nederland kunnen beginnen.

Een belangrijk aspect van de adel is goed doen voor een ander. Dat hebben Alexander en ik allebei hoog in het vaandel staan. We helpen graag. Mijn ouders wonen heel dicht bij de regio waar de aardbeving in Turkije heeft plaatsgevonden. Ze hebben vrienden verloren en ik heb daar ook veel vrienden wonen die geliefden zijn kwijtgeraakt. Het is een stressvolle periode geweest en nog steeds is er veel verdriet en moet er nog van alles gebeuren.

Alexander en ik proberen ons steentje bij te dragen door geld in te zamelen. In de nabije toekomst hoop ik snel mijn ouders en vrienden weer in de armen te kunnen sluiten. Ooit gaan Alexander en ik misschien in Mecklenburg, Duitsland wonen. Maar mijn grootste wens is dat er meer rust komt in de wereld. Dat is voor iedereen belangrijk.”

Deze ‘Real Life’ staat in Flair 20-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Hester ZitvastIris Tempelaar

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden