Fleur Beeld Dorian Jurne
FleurBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Fleur (35) werd online belachelijk gemaakt: ‘Het is niet leuk, maar ik laat me niet tegenhouden in mijn posts‘

Voor je mening uitkomen wordt niet altijd gewaardeerd. Fleur, Fiona en Saïda kwamen online op voor waar ze in geloven en kregen bakken met haat over zich heen. Dit is het verhaal van Fleur. Zij roept vrouwen op om hun emoties te laten zien.

In de spotlights

“Toen ik mijn video op Instagram plaatste had ik wel wat reacties verwacht, maar dit totaal niet. Al binnen een dag ging ik viral op GeenStijl, Dumpert, Twitter en Facebook. Ik had weleens eerder comments op een video gekregen als: ‘Dit is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord.’ Ook ging ik al eens eerder viral, op het platform Onpersoonlijke groei, waar coaches en healers op de hak worden genomen. Maar daar werd ik niet als enige uitgelicht – nu stond ik alleen in de spotlights.

Ik begeleid vrouwen die meer vanuit hun intuïtie willen leven. In de desbetreffende video vertel ik dat ook ik, als coach, het soms nog lastig vind om mijn emoties te laten zien, vooral online. Dat ik nog steeds een rem voel, uit angst voor afwijzing, omdat er een taboe op zit en mensen het misschien als onprofessioneel zouden zien. Ik begrijp heel goed dat iemand die mij niet kent of volgt deze video ziet en denkt: ‘Waar hééft deze chick het over?!’

Maar de reacties en aantallen– 311 comments, 3.611 likes en 66.436 views alleen al op Dumpert – waren gewoonweg bizar. Dingen als: ‘Don’t stick your dick in crazy’, ‘Kots kots kots’ en ‘Ik zou haar doen met een bal in haar mond’, maar ook ‘Heks’, ‘Die moet naar een instelling’, of ‘Daar kunnen ze zelfs bij Parnassia niets meer mee’ kwamen voorbij.“

Leven vanuit intuïtie

“Sinds ik zes jaar geleden een burn-out kreeg, ben ik veel meer gaan leven vanuit m’n intuïtie. Ik heb mijn baan opgezegd en ben met een techniek in aanraking gekomen waarbij je door middel van je ademhaling door emoties, trauma’s en blokkades heen kunt werken. Hierdoor kwam ik erachter dat ik een past life-trauma had: in vorige levens ben ik als intuïtieve vrouw, of healer, op de brandstapel geëindigd.

Toen ik doorkreeg dat ik viral ging en zelfs vriendinnen me begonnen te appen, voelde het als een online heksenjacht en werd diezelfde doodsangst getriggerd. Dat was heel intens. Ik wilde het liefst in een hoekje wegkruipen en voelde me totaal verstijfd.“

Fiona (45) wilde nuance aanbrengen in de #MeToo-discussie

‘Duizenden mensen waren woest op me’

Hysterisch wijf

“Om mezelf in bescherming te nemen, besloot ik pas naar de comments te kijken als ik er klaar voor was. Ik heb alle emoties die omhoogkwamen de ruimte gegeven, bijvoorbeeld door in een kussen te slaan. Toen ik er klaar voor was, ben ik er echt voor gaan zitten met als insteek: compassie voor mezelf en iedereen die een comment had geplaatst.

Ik heb geen oordeel over hoe mensen hebben gereageerd. Het ironische is ook dat het viraal gaan van mijn video bevestigt dat ik op de goede weg zit: vrouwen die hun emoties uiten, worden in de maatschappij nog veel te vaak weggezet als een overgevoelig, gek of hysterisch wijf. Hoewel het niet leuk was online belachelijk te worden gemaakt, laat ik me niet tegenhouden als ik dingen post.

Ik weet dat ik over taboedoorbrekende onderwerpen praat en dit soort comments het gevolg kunnen zijn. Soms denk ik: oeh, zal dit mensen triggeren? Maar ik voel ook dat ik niet anders kan. Ik weet dat veel vrouwen bang zijn om bepaalde dingen te posten, over bijvoorbeeld het volgen van hun intuïtie en spiritualiteit. Ik wil mijn waarheid verkondigen. Die doodsangst die ik heb gevoeld, heb ik omgezet in kracht.“

Vivienne GroenewoudDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden