Fleur (22) werd slachtoffer van exposing op Telegram: ‘Er zaten 100.000 mensen in die groep’
 Beeld Getty Images
Fleur (22) werd slachtoffer van exposing op Telegram: ‘Er zaten 100.000 mensen in die groep’Beeld Getty Images

Fleur (22) werd slachtoffer van exposing op Telegram: ‘Er zaten 100.000 mensen in die groep’

Wekelijks worden honderden jonge meiden slachtoffer van exposing: het ongewild verspreiden van hun naaktbeelden. Fleur is een van hen en ging zelf op zoek naar de dader. “De politie deed niets, dus ik besloot het heft in eigen handen te nemen.”

Trigger warning: seksueel misbruik

“In mei 2021 was ik werkzaam als verkoper in een van de bakkerijen in ons dorp. Ik was net klaar met school en had mijn leven grotendeels op orde. Naast mijn diploma en een nieuwe baan had ik veel lieve mensen om me heen en ook met mezelf was ik steeds gelukkiger. De wereld lag aan mijn voeten, maar toen ik dat ene berichtje kreeg, stond diezelfde wereld ineens op z’n kop.”

Seksueel misbruik

“Als tiener kampte ik met veel onzekerheden. Op mijn dertiende ben ik verkracht door mijn eerste vriendje, en ik denk zelf dat die onzekerheden daar begonnen zijn. Het lukte me niet om mijn onzekerheden zelf op te lossen, waardoor ik er op een andere manier vanaf probeerde te komen. Via Snapchat stuurde ik daarom naaktfoto’s naar jongens om op die manier alsnog de liefde te krijgen die ik mezelf niet kon geven. Vaak was het contact wat ik met deze jongens had van korte duur. Destijds dacht ik dat ze echt geïnteresseerd in mij als persoon waren, maar inmiddels weet ik beter.”

“Hoewel ik extreem onzeker was, was ik niet naïef. De meeste consequenties overzag ik wel, waardoor ik de namen van de jongens naar wie ik naaktfoto’s stuurde nauwkeurig bijhield. Ik ging er niet vanuit dat iemand mijn naaktfoto’s door zou sturen, maar mocht dat wel het geval zijn, dan kon ik in ieder geval nagaan wie daar mogelijk schuldig aan was.”

‘Je naaktfoto’s zijn gedeeld op Telegram’

“Uiteindelijk nam mijn zelfvertrouwen toe en had ik de bevestiging van jongens niet langer nodig om me goed te voelen. Een jaar nadat ik voor het laatst naaktfoto’s had verstuurd, werd ik op een avond wakker toen ik een rits aan meldingen op mijn telefoon voorbij zag komen. Niet alleen hadden tientallen mensen me toegevoegd op Snapchat, maar ook kreeg ik volgverzoeken op Instagram en vriendschapsverzoeken op Facebook. Tussen al deze meldingen stond een berichtje van iemand die ik, net als al die andere mensen, niet kende. ‘Je naaktfoto’s zijn gedeeld op Telegram. Stuur je er ook wat naar mij?’”

“Mijn hart bonsde in mijn keel en het zweet brak me uit. Hoewel ik in totale paniek was, probeerde ik adequaat te handelen om erger te voorkomen. In de dagen die volgde stuurde ik alle jongens die op mijn lijstje stonden een berichtje met daarin de vraag wie van hen mijn naaktfoto’s had doorgestuurd. Uiteraard zeiden ze allemaal onschuldig te zijn en de politie deed niets, dus ging ik zelf op zoek.”

Op zoek naar de dader

“Online verdiepte ik me in expose-groepen op Telegram. Er ging een wereld voor me open toen ik ontdekte dat er ontelbaar veel bestaan, waarin verschillende soorten naaktfoto’s worden gedeeld. Ik maakte een account aan in de app en nam deel aan de groepen waar mijn naaktfoto’s mogelijk in gedeeld waren. Het duurde even, maar uiteindelijk had ik de juiste te pakken. Er zaten 100.000 mensen in die groep.”

“In de galerij van de groep vond ik, naast mijn eigen naaktfoto’s en persoonsgegevens, schermafbeeldingen van mijn accounts op social media. Dat degene die mijn naaktfoto’s doorgestuurd heeft meerdere Instagram-accounts had, is uiteindelijk mijn redding geweest. Als je meerdere Instagram-accounts hebt, zie je namelijk onderin de hoek van de app de profielfoto van het account dat je op dat moment gebruikt. Toen ik zijn profielfoto zag én hem herkende, had ik hem te pakken.”

Vervelende gevolgen exposing

“De periode die daarna volgde was lastig, maar had veel erger kunnen zijn. Ik heb de dader geconfronteerd met zijn actie, maar nooit een reactie gekregen. In het begin kreeg ik nog dagelijks volgverzoeken en vervelende berichtjes, maar uiteindelijk is dat verwaterd. Dat hoopte ik ook, want die groepen zitten - hoe erg ook - immers vol met naaktfoto’s.”

“Als gevolg van de exposing is mijn vertrouwen beschadigd. Ik vind het moeilijk om te begrijpen waarom iemand zoiets zou doen, maar ik weet inmiddels ook dat mensen tot veel in staat zijn. Naar die kennis probeer ik vandaag de dag ook te handelen, zodat ik iets soortgelijks niet nog een keer mee hoef te maken. Anderen zou ik, ondanks dat ik het zelf anders aan heb gepakt, niet adviseren om zelf op zoek te gaan. Dat kan risico’s met zich meebrengen en de politie doet vandaag de dag veel meer tegen exposing dan destijds het geval was.”

Heb jij seksueel geweld meegemaakt en wil je daarover praten? Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp en is 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 0188.

Fabienne KamphuisGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden