Fiona Beeld Dorian Jurne
FionaBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Fiona (45) wilde nuance aanbrengen in de #MeToo-discussie: ‘Duizenden mensen waren woest op me’

Voor je mening uitkomen wordt niet altijd gewaardeerd. Fleur, Fiona en Saïda kwamen online op voor waar ze in geloven en kregen bakken met haat over zich heen. Dit is het verhaal van Fiona. Zij wilde nuance aanbrengen in de #MeToo-discussie.

“Als wij vrouwen onze eigen grenzen beter zouden aangeven en voelen, zou er minder grensoverschrijdend gedrag zijn", tweette Fiona. Ze wilde wat ‘grijs’ plaatsen tussen al het zwart-wit in de #MeToo-discussie.

Een tweet

“In de periode waarin #MeToo viral ging, las ik in mijn timeline veel tweets van vrouwen die mannen aan het afkraken waren. Natuurlijk is het een kwetsbaar gebied: grensoverschrijdend gedrag mag niet. Nooit. Het is in geen enkel geval goed te keuren en daders moeten worden bestraft. Binnen die context plaatste ik een tweet met de strekking dat wij als vrouwen ook zelf dingen te doen hebben.

Grenzen bewaken

Ik heb zelf ook #MeToo-achtige ervaringen gehad. Toen ik na mijn scheiding begon met daten, wilde ik lief en gezellig gevonden worden. Dus zei ik ‘oké’ toen de man in kwestie meldde dat hij mee naar mijn auto zou lopen, terwijl ik dat niet wilde. Hij stak zijn hand in mijn broek en zijn tong in mijn mond, ik schrok en moest hard huilen. Voor mij was dat hét moment waarop ik me realiseerde: Fie, ga je grenzen bewaken. Ik plaatste mijn tweet om wat nuance aan te brengen, wat ‘grijs’ tussen al het zwart-wit.

‘Vrouwenhater’

Direct daarna ging ik een online cursus in. Toen ik in de pauze op mijn telefoon keek, kreeg ik de schrik van mijn leven. Er waren duizenden mentions, allemaal teksten als ‘vrouwenhater’ en ‘victim blamer’. Het voelde alsof ik fysiek werd aangevallen: mijn hart ging sneller kloppen en ik voelde een knoop in mijn maag. Duizenden mensen waren woest op me. Na wat scrollen zag ik dat een bekende politica mijn tweet had overgenomen.

Helemaal los

Ik kreeg haar hele achterban over me heen. Iemand vroeg: ‘Meen je dit echt?’ En ik probeerde uit te leggen wat ik precies bedoelde, maar daarna ging het helemaal los. De volgende dag probeerde ik de ophef een beetje te relativeren met een grap. Ik tweette dat dit in elk geval ‘veel views had opgeleverd op mijn LinkedIn’. Pure ironie, maar daarop plaatste dezelfde politica een tweet dat ik een profiteur was. Daarna ging het weer los. Mijn hele lijf was een week lang van slag.

Dromen over hooligans

Ik ben de rest van de week niet meer gaan werken, ik voelde me niet in staat om te geven wat ik normaal geef. Ik luisterde naar fijne muziek, deed ademsessies en heb veel met vriendinnen gesproken, maar ondertussen droomde ik over hooligans die mijn ruiten kwamen ingooien. Ik probeerde niet te veel op Twitter te kijken, maar ik kon het niet laten. Ook omdat ik toch wilde zien of er misschien nog iets te leren viel voor mezelf. Ik sta nog steeds achter mijn uitspraak, maar nu denk ik wel: misschien is Twitter er niet het juiste medium voor, want juist dit soort uitspraken vraagt om nuance.

Boven het maaiveld uit

Ik steek best vaak mijn hoofd boven het maaiveld uit en ben gewend dat mensen iets van me vinden, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Gelukkig waren er ook mensen die het voor me opnamen, maar het was heel heftig. Na een paar weken besloot ik weer voorzichtig met Twitter te beginnen, met een aantal ‘niet ontvlambare’ tweets. Bij elke tweet twijfelde ik wel, en als iemand ook maar een beetje kritisch was, schoot ik weer in de stress. Dan voelde ik meteen ‘dit wil ik niet’ en haalde ik het weer weg. De angst zat flink in mijn lijf. Helemaal weg is het gevoel eerlijk gezegd nog steeds niet.”

Deze Real Life staat in Flair 46-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Viviënne GroenewoudDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden