null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Femke ziet haar vriendin als een bedreiging: ‘Ik ben bang dat ze mijn man afpakt’

Jarenlang was Femke goed bevriend met Angela, maar nu haar vriendin is gescheiden, vermijdt ze het contact. Ze ziet Angela als bedreiging voor haar eigen huwelijk: “Ik zag Jeroens ogen geregeld naar haar borsten afdalen.”

“‘Je komt toch wel, hè?’ appte Angela me vorige jaar maand, de avond voordat ze haar verjaardag vierde. Het was de eerste verjaardag sinds haar scheiding. Er zouden maar weinig mensen komen, liet ze weten.”

Een smoes

“Haar schoonfamilie viel natuurlijk af en op de mensen die partij hadden gekozen voor haar ex hoefde ze ook niet te rekenen. Dan waren er nog wat vriendinnen die op de een of andere manier toevallig net niet konden die dag. Haar bericht bezorgde me een knoop in mijn maag. Maar ondanks dat ik ‘Natuurlijk, op mij kun je rekenen’ terugstuurde, wist ik al dat ik me de volgende dag met een smoes ook zou afmelden.”

Inspiratie

“Sinds Angela is gescheiden, ga ik haar uit de weg. En als ik het zo hoor, ben ik niet de enige van haar vriendinnen die dat doet. Ik vind dat erg rot voor haar. Maar niet rot genoeg om er mijn eigen huwelijk voor op het spel te zetten. Ik leerde Angela kennen toen onze kinderen bij elkaar in de klas kwamen. Toen zaten ze in groep vier, inmiddels zijn ze zestien. Angela en ik spraken elkaar steeds vaker en werden vriendinnen. Ze is een leuke, spontane vrouw. Erg mooi ook. Ze inspireerde me met haar webshop die zó succesvol is, dat ik ook besloot mijn dromen waar te maken en online sieraden ging verkopen.”

Een steekje

“Verder had ze een sympathieke man die prima kon opschieten met mijn man Jeroen. We aten samen en gingen weleens met elkaar weg. Anderhalf jaar geleden belde ze me in tranen op: ze had ontdekt dat haar man vreemdging. Ik was stomverbaasd, ik vond ze altijd zo’n gelukkig stel. Toen ik het die avond aan Jeroen vertelde, reageerde ook hij ontzet. ‘Zo’n leuke vrouw als Angela bedrieg je toch niet?’ zei hij. Enerzijds vond ik het fijn dat hij het gedrag van zijn vriend niet goedpraatte. Toch voelde ik ook een steekje. Ik wist dat hij Angela graag mocht, maar nu klonk hij wel heel meelevend.”

Vertroetelen

“Ik vergat het snel weer en stond Angela bij in alle toestanden die na haar ontdekking volgden. Het leek er even op dat alles weer goed zou komen, maar toen ze ontdekte dat hij contact bleef houden met die andere vrouw, zette ze hem de deur uit en was het definitief voorbij. In die eerste periode van verdriet en tranen kwam ik veel bij haar over de vloer. Omdat ze niet zo goed voor zichzelf en haar zoon zorgde, nodigde ik ze ook geregeld uit bij ons thuis. Op een gegeven moment begon het me op te vallen dat Jeroen en zij wel erg geanimeerd konden praten. Stond ik op te ruimen na een zoveelste maaltijd die ik voor ons allemaal had gekookt, zaten zij op de bank met een wijntje. Het irriteerde me dat ze me niet hielp, al wist ik dat ik haar altijd uitnodigde met de woorden: ‘Kom je lekker laten vertroetelen.’”

Diep decolleté

“Het liet me ook niet koud dat ze zich na een korte periode van joggingbroeken en ongewassen haren opeens juist beter ging verzorgen dan ooit. Door alle problemen was ze afgevallen en dat stond haar goed. Was het nou opzet dat ze zo vaak een diep decolleté droeg als ze bij ons kwam eten? Dat kon wel wat minder, vond ik. Temeer daar ik Jeroens ogen geregeld naar haar borsten zag afdwalen. Dat hij haar af en toe hielp met klusjes bij haar thuis beviel me ook helemaal niet. Ik greep in door haar in contact te brengen met een professionele klusser. Ook nodigde ik haar minder vaak uit bij ons thuis; liever ging ik bij haar langs. Maar na een tijdje voelde ik me ook daar niet meer op mijn gemak.”

Fantaseren over een ander

“Ze bloeide op van een zielig vogeltje naar een stoere, onafhankelijke vrouw die steeds meer achter de scheiding stond. Ze zei dingen als: ‘Het was gewoon op tussen ons. We deelden niks meer en de seks stelde ook al jaren niets meer voor.’ Dat ze dat tegen mij zei, was één ding. Maar ze zei het ook tegen Jeroen, de enkele keer dat ze hem nog zag. Wij hebben een fijn huwelijk, maar in bed spatten de vonken er niet meer vanaf.

Ik vind dat niet erg en ik heb het idee dat Jeroen er ook niet mee zit. Toch maakte ik me zorgen dat hij door zulke teksten opeens aan onze relatie zou gaan twijfelen. Als hij ’s avonds wilde vrijen nadat hij Angela had gezien, gaf ik altijd toe, bang dat hij anders verkeerde ideeën zou krijgen. Of erger nog: over haar zou gaan fantaseren. Misschien deed hij dat toch wel, terwijl hij op me lag.”

De verjaardag

“Het zat me niet lekker en elke ontmoeting met Angela zorgde voor zó veel onrust, dat ik ons contact de laatste tijd uit de weg ga. Ik moet ook zeggen dat ik niet meer zo veel uit onze vriendschap haal. Onze levens lopen zó uit elkaar. Ik gun haar het beste, echt, maar dan liever wel ver bij mij vandaan. En vooral ver bij Jeroen vandaan. Daarom ging ik dus niet naar haar verjaardag. Want natuurlijk had ze mijn man ook uitgenodigd. Ik wist gewoon dat ik me weer een lange middag zou gaan verbijten.

Ongetwijfeld zou ik continu Jeroens blik volgen en me onzeker voelen. Dus ik heb me er met een smoes van afgemaakt. Sinds die dag heb ik niets meer van Angela gehoord. Zou ze vermoeden dat mijn smoes een leugen was? Misschien wel. Het is ook niet aardig van me dat ik na afloop niet heb gevraagd hoe haar verjaardag was. Maar toch laat ik het zo. Het is vast egoïstisch, maar ik vind de situatie te ingewikkeld.”

Deze Real life staat in Flair 43-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lydia van der WeideGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden