myrthe Beeld NPO
myrtheBeeld NPO

Familie neemt afscheid van Myrthe (13): ‘Ik zal elke dag naar iets zoeken om te lachen. Slaap zacht lieverd’

In het programma Niet klein te krijgen ontmoet Paul de Leeuw vijf jongeren die kanker hebben. Wat als je een tiener bent en een levensbedreigende ziekte hebt? En hoe ga je daar als familie mee om? De serie brengt dit op een mooie en ontroerende manier in beeld. Helaas overleed Myrthe, een van de jongeren, aan de ziekte. In de aflevering wordt haar uitvaart getoond.

In de nieuwste aflevering van Niet klein te krijgen nemen familie en vrienden afscheid van Myrthe, die op 13-jarige leeftijd overleden is aan de gevolgen van leukemie.

Myrthe in Niet klein te krijgen

Myrthe wist dat ze ging overlijden en in de serie zien we dat ze zelf keuzes maakt over hoe haar uitvaart eruit moet komen te zien. “Het is heel onwerkelijk dat je met je kind gesprekken hebt over wat wil ze wil met haar afscheid”, zegt moeder Rosemarijn.

Myrthe heeft haar eigen kist ontworpen en de plek voor de uitvaart bedacht, namelijk het Openluchttheater in het Goffertpark. “Het is voor haar een plek waar we heel veel mooie dingen hebben beleefd”, legt moeder Rosemarijn uit.

Myrthe weet ook al precies wat voor urn ze wil hebben. “Ze zei: dat mag echt niet zo’n lelijk koekblik zijn hoor, daar ga ik echt niet in”, grapt Rosemarijn. “Ze wilde een urn die uitnodigt om aan te raken. Uiteindelijk hebben we een houten urn gevonden die heel organisch is.”

Uitvaart

Myrthe overlijdt in februari 2022 aan de gevolgen van leukemie. En, zoals afgesproken, is haar uitvaart in het Openluchttheater.

“Het is fijn om jullie steun te voelen voor de zwaarste taak die ik ooit heb gehad en dat is het afscheid nemen van Myrthe”, spreekt moeder Rosemarijn de aanwezigen toe. “Ik heb bewondering voor het onuitputtelijke doorzettingsvermogen dat ze heeft en dat ze in de meest moeilijke omstandigheden altijd kon blijven zoeken naar de zonnige kant van dingen”, vertelt haar ontroerde moeder tijdens de uitvaart. “Dankjewel dat jij mijn dochter bent. Maak er wat moois van.”

Denise (37) ligt in een Mexicaans ziekenhuis na bodycleansing

‘Alles is gruwelijk misgegaan’

Ook vader Giovanni spreekt tijdens de uitvaart. “Maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt, zei je. Elke dag valt er iets te lachen, je moet het alleen vinden. En wat heb je me aan het lachen gemaakt. Zelfs in de donkerste dagen vond je altijd iets positiefs en jij je had niet eens door hoe bijzonder je was. Ik zal elke dag, ook vandaag, naar iets zoeken om om te lachen. Slaap zacht lieverd.”

Aan het einde proosten ze allemaal op Myrthe. “Lieve schat, we gaan proosten op het leven en we maken er wat moois van.”

De hele aflevering is te zien bij NPO Start.

Bron: LINDA

Merel DuitNPO

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden