Faiza Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
FaizaBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

PREMIUM

Faiza Oulahsen (35): ‘Alleen wij kunnen de klimaatcrisis nog fiksen’

Faiza Oulahsen (35) is hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. Ze was dit jaar een belangrijke stem binnen het klimaatprotest.

“Dit jaar stond in het teken van minder praten, meer actie. De klimaatcrisis is de grootste crisis waar onze generatie voor staat. Alleen wij kunnen dat nog fiksen en we hebben nog maar weinig tijd. Kijk maar om je heen: wereldwijde hittegolven, overstromingen in Limburg, bosbranden in Portugal, en Pakistan en Bonaire staan deels onder water. Ik klink misschien pessimistisch, maar dat ben ik niet: ik ben strijdvaardig.”

Protesteren op Schiphol

“Met de internationale activistische beweging Extinction Rebellion voerden we afgelopen jaar actie op Schiphol. We protesteerden op het platform waar privéjets vertrekken – de excessen van de luchtvaart. Alleen al dit jaar zijn er in Nederland elfduizend privéjets geland en vertrokken. Het zijn onnodige korte vluchten van individuen. Max Verstappen pakt voor 25 kilometer zijn jet. Ik snap dat je niet wéér zin hebt om in een auto te gaan zitten, maar kom op, zeg.

Natuurlijk zijn we eerst met de CEO van Schiphol gaan praten, maar als zij niks doen, gaan we actievoeren. We zijn dat platform opgelopen, met een grote meute mensen. Het was wereldnieuws. Het kwam op CNN, in India was het voorpaginanieuws en het heeft ook The New York Times gehaald. Als ik daaraan denk, krijg ik kippenvel.”

Het roer om

“Het roer móét om. Kijk naar de effecten van de oorlog in Oekraïne. Als we ons gedrag al hadden veranderd – minder gas stookten, huizen hadden verduurzaamd – hadden die minder impact op inflatie en onze kosten. Ik leef vaak tussen hoop en vrees. Mijn zoon is twee, ik vraag me af hoe zijn wereld er over veertig jaar uitziet.

Een paar jaar geleden zat ik vast in een gevangenis in Rusland naar aanleiding van een actie die we daar hadden gevoerd. Er hing een celstraf van tien tot vijftien jaar boven mijn hoofd. Dat was heel beangstigend, maar in die cel heb ik iets belangrijks geleerd. Ik besefte dat ik mijn dierbaren miste, mijn vrienden, familie, maar ook een simpele wandeling in de buitenlucht. Ik besefte dat ik als vrij mens niet genoeg genoot van het leven, van al het moois dat de planeet ons nog wel te bieden heeft. Het is belangrijk om te genieten van hetgeen waarvoor je knokt.

Ik kan mijn frustratie inmiddels omzetten in iets positiefs. Ik gebruik die energie om samen met mensen het verschil te maken. Zonder hoop is alles verloren. Zonder hoop gaan we het sowieso niet redden. Ik weet dat ik een veilige planeet voor mijn zoontje kan nalaten. En als dat niet lukt – wat ik met heel mijn hart niet hoop – kan ik mijn zoon aankijken en zeggen dat mama alles geprobeerd heeft om er iets aan te doen.

Wat ik mensen wil meegeven: samen sta je sterker. Dat zeg ik niet omdat het gezapig klinkt, maar de geschiedenis heeft het bewezen: als je samen je stem verheft, kom je er. Kijk niet alleen naar je eigen gedrag en consumptie – ‘Ben ik wel duurzaam genoeg bezig of koop ik wel biologisch genoeg?’ Veel belangrijker is het om je stem te gebruiken.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en KimeYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden