emma Beeld Dorian Jurne, Iris Tempelaar
emmaBeeld Dorian Jurne, Iris Tempelaar

PREMIUM

Emma (27) is bewust alleenstaande moeder: ‘Mijn kinderwens was zó sterk dat wachten niet logisch voelde’

Emma (27) is moeder van Louis (2). Ze werkt drie dagen in de week als contractmanager. Emma is een bewust alleenstaande moeder (BAM).

Bewust alleenstaande moeder

“Altijd had ik de wens om jong moeder te worden. Mijn kinderwens was zó sterk dat wachten niet logisch voelde. Maar ik hield in mijn achterhoofd dat een zwangerschap je niet altijd zomaar gegeven is. Een partner heb ik nooit afgezworen, integendeel: een leuke man is heel welkom. Bammoeder worden betekent voor mij ook niet dat je bewust partnerloos blijft, maar wel dat je bewust en alleen kiest voor het moederschap.

Ik merkte dat ik tijdens het daten toch onbewust bezig was met mijn kinderwens. Gedachten als: is dit dan misschien de vader van mijn kind? bleven de boventoon voeren. Dat voelde niet als een gezonde basis voor een relatie. Die prins op het witte paard komt misschien ooit nog wel voorbij gegaloppeerd.

Louis’ donor is een collega en een goede kennis van mijn zusje. Een eerlijke, betrouwbare, spontane, vrolijke en vriendelijke man. Eigenschappen die je je kind graag mee wilt geven. Ik heb hem gewoon gevraagd en hij stond er positief tegenover. Nog datzelfde jaar ben ik zwanger geraakt en bevallen, want ik beviel extreem prematuur met vijfentwintig weken.

Een zwangerschap alleen meemaken heeft ook nadelen: ik ben extreem misselijk geweest en ruim zeven kilo afgevallen. Dat waren de zware momenten: dan wil je helemaal niet alleen zijn. Gelukkig ben ik goed gesteund door mijn vriendinnen en moeder: als ik misselijk was belde ik hen en voelde ik me toch niet alleen. Naar de echo’s nam ik mijn moeder of een vriendin mee en mijn moeder zou mijn bevalpartner zijn.

Zij wist precies wat ik nodig had: duidelijkheid en steun, en die heeft ze me gegeven. Louis’ donor neemt de vaderrol niet op zich, maar hij komt wel op zijn verjaardag en ik stuur bij mijlpalen een foto of een appje. Ik wil dat Louis weet waar hij vandaan komt en dat hij makkelijk contact kan leggen met zijn vader, mits hij dat zelf wenst.

Overigens sta ik open voor een relatie, al ben ik niet actief aan het daten, voornamelijk door het medische traject waar Louis in zit doordat hij veel te vroeg geboren is. Zo krijgt hij nog sondevoeding, mag hij nog niet lang in een autostoeltje zitten en raakt hij snel overprikkeld. Er is nu even geen ruimte om een potentiële partner goed te leren kennen.”

Steun vinden

“Natuurlijk zit ik er weleens doorheen. Naast het alleenstaand moederschap is het medische traject best een pittige factor, vooral de elf weken op de ic waren pittig. Slecht nieuws van artsen incasseer ik alleen, dat is de realiteit van het alleenstaande moederschap. Op die momenten mis ik een partner.

Mijn wens is altijd geweest om meer kinderen te krijgen, maar ik zal nooit meer een zorgeloze zwangerschap kunnen hebben: een loslatende placenta is ook bij een volgende zwangerschap niet uit te sluiten. Ik weet dat het goed komt met Louis, maar het is een zwaar traject.

Alleen als ik een leuke man tegenkom die echt heel graag nog een kind wil, zou ik er misschien over nadenken, maar dan nog... Voorlopig voel ik mij met Louis helemaal compleet. Wij tweeën kunnen de wereld aan.”

De verhalen van Jasmijn en Esther lees je in Flair 05-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Vivienne GroenewoudDorian Jurne, Iris Tempelaar

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden