Emma (24) Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
Emma (24)Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

Emma (24) kwam uit de kast op tv: ‘Te gek om voor andere vrouwen een inspiratiebron te zijn’

Emma Smits (24) koos er in de BNN-realityserie Au pairs voor zichzelf niet langer voor de gek te houden en haar gevoel te volgen. Ze kwam uit de kast en was daarmee een inspiratie voor anderen.

Taboe op homoseksualiteit

“Diep vanbinnen heb ik altijd geweten dat ik op vrouwen val. Ik herinner me bijvoorbeeld nog dat ik op de middelbare school gefascineerd was door een docent die vertelde dat ze lesbisch was. Niet dat ik haar leuk vond, maar ik was getriggerd door wat ze zei: je kunt dus ook op iemand van hetzelfde geslacht vallen.

Aan de andere kant hoorde ik ook hoe er over haar soms de vreselijkste dingen werden gezegd omdat ze lesbisch was, dat het ‘vies’ was bijvoorbeeld. Ik kom uit Tholen in Zeeland en mensen zijn daar meestal niet zo ruimdenkend. Homoseksualiteit is er nog steeds een taboe. Ik kroop in mijn schulp en besloot daarom: dit blijft mijn geheim en ik ga enorm mijn best doen om ‘normaal’ te zijn. Dat lukte: ik lag goed in de markt bij mannen en had regelmatig vriendjes.

Daten met jongen

Voordat ik voor Au pairs naar Amerika vertrok, was ik ook al best een tijd aan het daten met een jongen. Toch werd ik niet echt verliefd; er miste gewoon iets in mijn gevoel. Wat ik miste, ontdekte ik pas toen ik op een feestje in Miami Bella – de nanny van de programmamakers – ontmoette. Pats boem. Alsof ik werd geraakt door de bliksem.

Ik had de hele avond alleen nog maar oog voor haar en wilde daarna niets anders meer dan bij haar zijn. Ik kon er niet omheen dat ik tot over mijn oren verliefd was geworden en wilde mezelf niet langer meer voor de gek houden. Zo kwam ik na afloop dus niet alleen thuis met een heel bijzondere au pair-ervaring, maar ook met een geweldige vriendin. Mijn ouders wisten nog van niets en ik besloot het ze meteen te vertellen, ook al was ik wel nerveus hoe ze zouden reageren.

Onderweg naar huis, in een wegrestaurant, zei ik: ‘Ik ben verliefd geworden. Op een vrouw.’ Ze reageerden superpositief en zeiden: ‘Wat heerlijk voor je. Als jij gelukkig bent, zijn wij dat ook.’ Als ik had geweten dat ze zo zouden reageren, was ik misschien wel tien jaar eerder uit de kast gekomen. Iedereen in mijn familie is net zo gek op Bella als ik.”

Ticket naar Miami

“Het is de eerste keer dat ik op deze manier iets voel voor een vrouw. Maar het voelt zo goed, dat Bella en ik al zijn gaan samenwonen. We hebben het ongelooflijk leuk samen. Voor mijn verjaardag heb ik van haar een ticket naar Miami gekregen. Met kerst gaan we samen terug en ga ik ook mijn gastgezin weer zien. Daar heb ik heel veel zin in.

Ik krijg veel reacties op mijn deelname aan het programma. Op mijn Instagram soms zelfs bericht van meiden die wat met me willen gaan drinken. Daar begin ik natuurlijk niet aan, want ik ben heel gelukkig met Bella. Maar ik vind het wel te gek om van andere lesbische vrouwen terug te krijgen dat ze mij als inspiratiebron zien. En dat ze door mij nu ook de stap durven zetten om uit de kast te komen. ‘Zo bijzonder hoe jij dat hebt gedaan,’ zeggen ze dan. Dat vind ik grappig, want ik deed niets anders dan mezelf zijn en eindelijk m’n gevoel volgen.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen van 2022 lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en Kimberly PalmaccioYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden