Elisabetta Beeld Yara Brouwer
ElisabettaBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

Elisabetta’s (31) geboorte is nooit officieel aangegeven: ‘Iemand anders loopt rond met mijn naam en geboortedatum’

Op haar 24ste ontdekte Elisabetta (31) dat haar moeder haar destijds, in haar geboorteland, niet officieel aangaf. En dat ze haar identiteit later aan een ander meisje gaf. Dat heeft voor Elisabetta verstrekkende gevolgen.

“Het was kerst 2015. Ik was 24 en werd gebeld door een buitenlands nummer. Verbaasd nam ik op. De man aan de telefoon stelde zich in het Engels voor als mijn neef uit Ghana, het land waar mijn moeder geboren is. Mijn vader heb ik nooit gekend.”

De waarheid

“Ik had geen idee wie hij was, maar hij wist wel veel over mij. Dat ik tot mijn zevende jaar bij mijn pleegmoeder in Friesland had gewoond bijvoorbeeld en dat hij daar weleens met familie op bezoek was geweest. Hij zei dat hij belde omdat ik volgens hem recht had op de waarheid. Dat mijn moeder niet eerlijk tegen mij was geweest. Na mijn geboorte had ze mij namelijk nooit officieel aangegeven bij het gemeentehuis van het Italiaanse Brescia, de stad waar ik op 4 augustus 1991 ben geboren.”

Mijn identiteit

“Ook zei mijn neef dat mijn moeder wel een ander meisje had aangegeven. Met mijn geboorteverklaring. Hoe oud dat meisje precies was, wist hij niet, hij schatte haar even oud als ik. Volgens hem was zij het zusje van de nieuwe man van mijn moeder. Met hem had ze na mij nog twee kinderen gekregen en dat zusje was ook opgenomen in het gezin.

Ik kon niet geloven wat ik hoorde. Ik wist wel dat mijn moeder na mij nog kinderen had gekregen, daar werd nooit geheimzinnig over gedaan. Maar hoe kon het dat er een ander meisje met mijn identiteit bij het gemeentehuis was ingeschreven?”

Status onbekend

“In shock vroeg ik hoe mijn neef dit allemaal wist. En waarom hij zo zeker was van zijn zaak. ‘Het gaat al heel lang rond,’ antwoordde hij. ‘Iedereen weet het.’ Vandaar dat hij niet langer zijn mond wilde houden. Verward belde ik meteen mijn moeder in Italië. Ik was niet bij haar opgegroeid, maar had af en toe wel telefonisch contact met haar.

‘Is het waar?’ vroeg ik. ‘Heb je mijn identiteit aan iemand anders gegeven?’ Mijn moeder ontkende en ineens begon ze te schelden. Wat ze precies allemaal zei, weet ik niet eens meer, maar het maakte me heel verdrietig. Waarom deed ze zo? Hoewel ze ontkende, geloofde ik haar niet. Opeens snapte ik waarom ze steeds smoesjes had als ik haar om mijn geboorteakte vroeg. Ik wist al van jongs af aan dat ik ‘status onbekend’ had.”

Smoes

“Als kind was ik in geen enkel systeem terug te vinden. Ik verbleef illegaal in Nederland. Gelukkig mocht ik wel naar school, maar trouwen, een huis kopen, pensioen opbouwen en stemmen kan ik niet. Zonder akte besta ik niet. In de hoop mijn papieren vanuit Nederland alsnog in orde te kunnen maken, had ik mijn moeder heel vaak om mijn geboorteakte gevraagd. Maar elke keer had ze een smoes.

“Dat ze eerst moest wachten totdat haar eigen verblijfsvergunning in Italië rond was. Dat ze mijn geboorteakte niet bij de hand had. Het waren allemaal leugens, maar ik geloofde haar. Ik wilde zo graag haar liefde en erkenning, dat ik nooit boos op haar was. Ondanks alles was en bleef ze mijn moeder.

Helaas wilde ze aan de telefoon niks weten van mijn vragen. Nadat ze enorm tegen mij tekeer was gegaan, hing ze op en blokkeerde ze me op WhatsApp. In tranen staarde ik naar mijn telefoon. Waarom reageerde ze zo fel en boos? En waarom had ze mijn identiteit weggegeven?”

Verder lezen? Het hele verhaal van Elisabetta lees je in Flair 50-2022.

Renée BrouwerYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden