Linde  Beeld Flair
LindeBeeld Flair

PREMIUM

Een menstruatiecup en een spiraaltje gaan slecht samen: ‘Het voelde alsof ze mijn baarmoeder eruit trok’

Huisartsen maken zich zorgen: de populariteit van de menstruatiecup stijgt namelijk, maar lang niet alle vrouwen weten dat de cup en het spiraaltje slecht samengaan. Linde (33) heeft dat inmiddels aan den lijve ondervonden: “De menstruatiecup had zich vacuum gezogen, waardoor mijn spiraal was ingegroeid.”

Intense buikpijn en bloedingen

“Acht jaar geleden liet ik een spiraaltje zetten. Van het plaatsen zelf heb ik niets gevoeld maar toen ik vijf jaar later een menstruatiecup wilde gaan gebruiken, deed dat zo ontzettend veel pijn dat ik hem niet langer dan een uur heb laten zitten. Ik snapte er niets van: ik had overal gelezen dat een cup geen klachten of pijn zou moeten geven, en als ik een tampon gebruikte had ik nergens last van. Ik legde ‘m weg en was het voorval bijna vergeten toen ik drie weken later ineens last kreeg van intense buikpijn en bloedingen.

Dat hield wel drie weken aan en uiteindelijk voelde ik me zo naar en duizelig dat ik naar de huisarts ging. Zij wilde me de pil voorschrijven om het bloeden te stoppen maar dat vond ik raar. Waarom zou ik aan de hormonen gaan omdat ik bloedde? En als anticonceptie had ik de pil al helemaal niet nodig, daarvoor had ik mijn spiraal immers. Ik vond het een vreemde manier om met mijn klacht om te gaan. Symptoombestrijding, terwijl ik juist wilde achterhalen wat de oorzaak was.

Bye, bye spiraaltje

Ik zei dat ik mijn spiraal eruit wilde laten halen, dat leek me de meest voor de hand liggende oorzaak. Werkte dat niet, dan zou ik daarna wel verder zien. Ik maakte een afspraak om het spiraal te laten verwijderen. De huisarts kon dat zelf, zei ze. Ze probeerde het met een tangetje, maar het lukte niet. ‘Volgens mij zit ie een beetje vast’ zei ze. Ze trok nog een keer, ik viel bijna flauw van de pijn.

Het voelde letterlijk alsof ze mijn baarmoeder eruit trok. Uiteindelijk lukte het haar om de spiraal eruit te halen, maar ze trok tegelijkertijd een heel stuk van mijn endometrium mee. Dat kwam omdat de spiraal was ingegroeid, volgens haar. De pijn was verschrikkelijk, maar ik was eigenlijk te overweldigd om iets te zeggen. Ik ben weggegaan en moest eenmaal buiten minstens een halfuur op een bankje in het park zitten voor ik in staat was naar huis te lopen.

De gevolgen

Later, toen ik een beetje was bijgekomen, ben ik wel het gesprek aangegaan. Toen ik vertelde dat de menstruatiecup pijn had gedaan hoorde ik pas dat wanneer je een spiraal hebt je beter geen menstruatiecup kunt gebruiken, want de cup kan vacuüm zuigen waardoor de spiraal zich kan verplaatsen en ingroeien, wat bij mij dus was gebeurd. Je kunt een spiraal zelfs helemaal verliezen door een menstruatiecup.

Dat mijn spiraal door het gebruik van de cup was verplaatst en ingegroeid vond mijn huisarts heel aannemelijk. Ik heb daarna nooit meer een spiraal genomen. Na het verwijderen ervan zijn mijn buikpijn en bloedingen vrijwel direct gestopt maar desondanks durf ik ook geen cup meer te gebruiken, al vind ik het nog steeds een fantastisch, duurzaam product.

Janny (36) heeft spijt van haar maagverkleining:

‘Mijn zelfbeeld is nog lager dan het al was’

Voorlichting is essentieel

Wat me nog het meest verbaasde is hoe laconiek mijn huisarts ermee omging. Sowieso is het belangrijk dat de vrouwelijke gezondheidszorg en het serieus nemen van pijnklachten meer aandacht krijgt. Vrouwen worden namelijk nog steeds niet standaard verdoofd als ze pijn hebben, zeker als het gaat om pijn en ongemak die met de baarmoeder te maken heeft.

En daarbij was het voor mij volledig nieuw dat je geen menstruatiecup mag gebruiken in combinatie met een spiraal. Een betere voorlichting lijkt me dus essentieel.”

Deze Real Life staat in Flair 17-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Vivienne GroenewoudFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden