Dzifa Kusenuh Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
Dzifa KusenuhBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

Dzifa (27): ‘Ik heb veel nare verwensingen, maar ook berichten van anti-abortus-sympathisanten ontvangen’

Actrice en Spuiten en slikken-presentator Dzifa Kusenuh (27) koos ervoor zich hard te maken voor het abortusrecht. Ze maakte de docuserie Abortus is geen misdaad en probeert abortus uit het wetboek van strafrecht te krijgen.

“Op abortus rust nog steeds een taboe. Daar kwamen we achter toen we het over dit onderwerp hadden op de redactie van Spuiten en slikken. Maar verder dachten we dat het hier in Nederland op zich wel goed geregeld was, omdat vorige generaties – onder anderen de Dolle Mina’s – zich hiervoor zo hard hadden gemaakt. Dat bleek niet het geval te zijn.

Abortus is nog steeds strafbaar

Sterker nog: abortus is in Nederland nog steeds strafbaar en staat in het wetboek van strafrecht. Er staat dat het strafbaar is, mits... en dan volgt er een aantal voorwaarden. Omdat we vinden dat daar echt iets aan moet veranderen, maakten we de docuserie. In de hoop dat de tekst ooit verandert in: ‘Abortus is legaal, tenzij...’”

“Ik heb persoonlijk geen ervaring met abortus, maar ik ben wel een keer met een vriendin mee geweest die een behandeling moest ondergaan. En hoewel we in de kliniek goed geholpen werden, kijk ik er toch met een dubbel gevoel op terug. Dat begint al met het feit dat je voor een abortus meestal naar een speciale kliniek moet en niet gewoon in het ziekenhuis terechtkunt. Vervolgens kunnen er bij de kliniek anti-abortus-demonstranten staan.

In de kliniek zelf bevind je je tussen vrouwen die allemaal dezelfde keuze als jij hebben gemaakt, maar voor de een is dat zwaarder dan voor de ander. Alles bij elkaar kan het voelen alsof je iets superfouts aan het doen bent, iets schimmigs. Die hele ervaring zou veel persoonlijker, comfortabeler kunnen.

Ik merk dat de reacties op een abortus nog steeds heftig zijn. Want sinds ik me met dit onderwerp bezighoud, heb ik al een hoop berichten van anti-abortus-sympathisanten ontvangen. Ook een hoop nare verwensingen trouwens. En berichten van mensen die denken dat we helemaal geen wetgeving op dit gebied willen. Dat is natuurlijk niet waar.”

Een tegengeluid

“Ik vind dat het iedereens goed recht is te geloven wat hij of zij wil en ik begrijp ook goed hoe mensen vanuit hun overtuiging anderen willen helpen of steunen. Maar wanneer het gaat om het inperken van ons recht op zelfbeschikking, trek ik een duidelijke grens en vind ik dat je als maatschappij een tegengeluid moet laten horen. Omdat je zelf een bepaalde keuze nooit zou maken, mag je anderen die keuze niet ontnemen.

Met onze docuserie zijn we ook een burgerinitiatief gestart, een petitie waaronder mensen hun hand-tekening kunnen zetten om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Dat lukt inmiddels gelukkig aardig en de handtekeningen stromen binnen. Het is een goede manier om de politiek te laten zien dat we toe zijn aan verandering. Ik hoop dat we hiermee in elk geval iets in gang kunnen zetten en kunnen voorkomen dat er ooit toestanden zoals in Amerika ontstaan.”

Flair vindt dat het tijd is om het taboe op abortus te doorbreken en verhalen over abortus te delen. Want elk verhaal telt #stophetzwijgen

RedactieYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden