Dylan Haegens Beeld Iris Tempelaar
Dylan HaegensBeeld Iris Tempelaar

PREMIUM

Dylan Haegens (30) over paniekaanvallen: ‘Mijn schaamte is weg. Je schaamt je toch ook niet voor een gebroken arm?’

Dylan Haegens (30, YouTuber, acteur en ondernemer) is getrouwd met Marit (32). In 2023 verwacht het stel hun eerste kind. Tien jaar geleden kreeg Dylan last van paniekaanvallen.

“Ik zat met een vriend voor mijn werk in de trein in Noorwegen. Plotseling werd ik onwel: duizelig, misselijk. Ik had het gevoel dat ik bijna knock-out ging én moest kotsen. Het was alsof ik mijn lichaam niet meer onder controle had, alsof ik niet meer in het nu was. Ik nam een paracetamol en het slechte gevoel verdween na een tijdje weer.”

Psychische problemen

“Thuis bezocht ik de huisarts. ‘Het kan ook psychisch zijn,’ opperde hij. Dat was voor mij geen optie. Ik was jong, barstte van de energie, ik had een onwijs leuke baan, vloog de halve wereld over. Ik zat in een soort rush waar ik alleen maar blij mee was. Er was geestelijk écht niets met mij aan de hand.

Maar toen kreeg ik dat slechte gevoel opnieuw. En nog eens. Het ging van kwaad tot erger en ik drong er bij de arts op aan dat er een scan van mijn hoofd werd gemaakt. Misschien had ik wel een hersentumor. Gek genoeg leek dat me logischer dan een probleem met mijn mentale gezondheid. Ik denk dat daar onbewust toch een stukje schaamte bij meespeelde.”

Jankend in de auto

“Toen bleek dat er lichamelijk niets met mij aan de hand was, besloot ik het zelf op te lossen – iets wat veel mannen eerst proberen te doen, denk ik. Ik ging meer sporten en deed het wat rustiger aan, maar het hielp niet. Waar mijn paniekaanvallen – want dat waren het – zich eerst alleen in het openbaar vervoer voordeden, kreeg ik ze ineens ook in restaurants en in bioscopen. Ze kwamen vanuit het niets, er was geen trigger. Ik kreeg een angst voor de angst en daardoor werd mijn wereld steeds kleiner.

Mijn familie zat er inmiddels bovenop en zij drongen erop aan dat ik hulp zou zoeken. Toch duurde het vanaf die eerste aanval bijna vier jaar voordat ik daadwerkelijk actie ondernam. Ik moest wel: het belemmerde me in mijn sociale leven en werk steeds meer. Ik weet nog goed dat ik jankend in de auto naar een meet-and-greet zat. ‘Fok it, ik wil ervan af,’ heb ik letterlijk gezegd.

Ik ben er vol voor gegaan met een psycholoog, een ademhalingstherapeut en een personal trainer. Ik hoefde gelukkig niet zo lang op hulp te wachten en daarbij had ik het geluk dat ik in de financiële situatie zat dat ik een ademhalingstherapeut en personal trainer kon betalen.”

Dennis Schouten (27) openhartig over depressieve gevoelens

‘Heel vrolijk ben ik nooit. Ik heb één goede dag per week’

Weg met de schaamte

“Het hele traject, inclusief EMDR-therapie, heeft anderhalf jaar geduurd en het gaat weer goed met me. Nog steeds voel ik nog weleens een paniekaanval opkomen, maar ik herken die en kan ’m afwenden. Mijn schaamte is weg. Die was ook zo onterecht; je schaamt je toch ook niet voor een gebroken arm?

Ik ben er tegenwoordig heel open over. Als ik destijds een voorbeeld had gehad, had ik de stap naar hulp misschien eerder gezet. Dan had ik minder dagen van mijn leven weggegooid.

Samen met mijn vrouw Marit, die jarenlang heeft geworsteld met een eetstoornis, ben ik Stichting Durf te Vragen gestart. We willen daarmee psychische problemen bespreekbaar maken, een taboe doorbreken. Sinds ik er met mijn vrienden en mijn omgeving over praat, krijg ik heel veel verhalen terug. Erover praten helpt en dat kan ook heel goed op een luchtige manier.”

De verhalen van Dennis Schouten en Abbie Chalgoum lees je in Flair 50-2022.

Hester ZitvastIris Tempelaar

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden