Dyantha Brooks Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
Dyantha BrooksBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

PREMIUM

Dyantha Brooks (34): ‘Dat er een taboe op miskramen ligt, snap ik echt niet’

Dyantha Brooks (34) en Mick de Vlieger (33) zijn ouders van zoontjes Davis (5) en Lewis (1). Afgelopen jaar was Dyantha openhartig over de miskraam die ze kreeg.

“Na een positieve zwangerschapstest na Davis was ik meteen open over het feit dat ik weer zwanger was: ik ben een open boek en kan zoiets niet voor me houden. De vorige zwangerschap was vlekkeloos verlopen, we gingen er onbewust van uit dat het wel weer goed zou gaan. Helaas ging de zwangerschap na tien weken mis. Ik kreeg een miskraam, we hadden groot verdriet om dit kindje dat er niet ging komen.”

Taboe doorbreken

“Mensen die verder van ons af staan zeiden dat ik het voortaan maar wat langer voor me moest houden. Dat vond ik bijna een belediging; dus als het misgaat mag ik dat niet delen? Anderen bagatelliseerden mijn miskraam: ‘Liever nu een miskraam dan met twintig weken’, of: ‘Ach, het was nog zo klein, het was nog niks.’ Allemaal waar, maar het deed niets af aan mijn verdriet dat ik wilde delen.

En dat daar een taboe op ligt, begrijp ik oprecht niet, ik vind het raar zoiets groots voor je te houden. Ook Davis vertelden we wat er was gebeurd. Hij mag weten dat het leven ook teleurstellingen kent, want zo is het leven.

Hoe groot het taboe echt is, merkte ik pas toen ik het in mijn vriendinnengroep besprak. Zo veel meiden die zeiden dat ze ook een miskraam hadden gehad, zonder dat we dat van elkaar wisten. Ik heb een fijne relatie met mijn moeder, maar pas toen ik vertelde over mijn miskraam, vertelde ze dat ze er vroeger ook een heeft gehad. De dag na mijn miskraam had ik een fotoshoot voor een magazine. Het interview ging over ons gezinsleven en de verwachte uitbreiding. Ik heb het nieuws meteen gedeeld.

Ik heb de miskraam snel en goed verwerkt en zit er niet meer mee. Maar ik wil het taboe doorbreken. Ik begrijp dat sommige vrouwen hun miskraam voor zich willen houden, dat is een keuze en helemaal prima, maar ik vind ook dat je de mogelijkheid moet hebben om die openlijk te bespreken. Oók met collega’s.”

Falend lichaam

“Ik voelde ook de behoefte om het met mijn volgers te delen, dacht: oké, dit overkomt zo veel vrouwen, waarom praten we daar niet over? Ik werd overladen met positieve berichten. Vrouwen prezen me dat ik openlijk over dit onderwerp praatte en vroegen hoe ik met het verdriet omga. Sommige vrouwen schaamden zich. Ze voelden het als falen van hun lichaam. Waren bij zichzelf te rade gegaan: heb ik eraan bijgedragen dat het is misgegaan? Had ik misschien toch niet moeten sporten? Werkte ik te hard?

Maar dat is onzin, en dit wordt dus alleen maar gevoed zolang we niet over miskramen praten. Want vijftien procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, dat zegt niks over jouw lichaam. Ik ben blij dat nu ook influencers als Jessie Jazz Vuijk en Rianne Meijer openlijk delen over hun miskramen. Weg met de schaamte en het taboe. Als je behoefte hebt aan een arm om je heen, deel het dan vooral.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen van 2022 lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en Kimberly PalmaccioYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden