Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Real Life > Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: ‘Hij pakte de meisjes vaak van achteren vast bij een oefening’

Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: ‘Hij pakte de meisjes vaak van achteren vast bij een oefening’

Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: ‘Hij pakte de meisjes vaak van achteren vast bij een oefening’

In de zaak van de 22-jarige vrouw die aangifte heeft gedaan tegen Marco Borsato (54) wegens vermeend seksueel misbruik gaat veel berichtgeving gepaard met ongenuanceerde opmerkingen als ‘Wat raar dat het slachtoffer nu pas aangifte doet’. Verschrikkelijk, vindt Diane (59). Zij en haar dochter Daniëlle (nu 37) maakten precies hetzelfde mee. “Tijdens het eerste gesprek zei de schooldirecteur: ‘Weet u wel wat u zijn gezin aandoet?’” 

Dit verhaal kun je in drie delen lezen op Flaironline.nl. Dit is het tweede deel. Hier kun je het eerste deel lezen.

Smaad

“Gedurende de zes weken dat de leraar geschorst was, moesten we meerdere keren op school komen. Tijdens het eerste gesprek zei de schooldirecteur: ‘Weet u wel wat u zijn gezin aandoet?’ Ik was volledig overrompeld. Ik vroeg wat hij precies bedoelde en zei dat de kinderen en hun veiligheid zijn prioriteit zouden moeten zijn. De directeur bleef echter stellig: dit was vooral heel erg voor de gymleraar. Ik voelde me vreselijk. Ik wilde zo graag mijn kind meegeven dat het niet normaal is dat een man je aanraakt en ik had verwacht steun te krijgen wat een duidelijk signaal zou zijn naar mijn dochter, zodat ze zich veilig zou voelen om dit soort dingen te vertellen. In plaats daarvan werd ik behandeld alsof ik iets verkeerd had gedaan.

Niet veel later ontving ik een brief van de advocaat van de gymleraar. Daarin stond dat, als ik bleef doorgaan hierover te praten met andere ouders, hij me zou aanklagen wegens smaad. Weer een reden waarom de zaak rondom Marco Borsato me enorm triggert. Ik zie zoveel parallellen: mensen die zeggen dat het zielig is voor zijn kinderen en dat er daarom niet over mag worden gesproken, en hoe het slachtoffer verdacht wordt gemaakt. Natuurlijk is het zielig voor de kinderen van degene die van misbruik wordt verdacht, maar de verantwoordelijkheid voor hun welzijn mag nooit bij het – al dan niet vermeende – slachtoffer worden gelegd. Er is maar één iemand verantwoordelijk voor al het leed: de dader.

Lees ook:
Een tijdlijn van alle affaires en beschuldigingen rondom Marco Borsato: dit is wat we tot nu toe weten

Alles in twijfel getrokken

Het onderzoek op school verliep warrig. Ik werd niet echt op de hoogte gehouden van wat er precies gebeurde. Ik weet nog wel dat Danielle een keer voor een commissie moest verschijnen. Dat moesten alle kinderen, maar wel apart van elkaar. Ouders mochten er bij zitten, maar niets zeggen. Die commissie bestond uit drie mannen en een vrouw aan wie ze haar verhaal moest vertellen. Danielle vertelde dat de gymleraar de meisjes tussen de benen greep als hij ze opving bij het bokspringen, maar daarop kreeg ze de vraag: deed hij het niet per ongeluk? Alles wat ze zei, werd in twijfel getrokken. Ook moest ze voordoen met een van die mannen hoe ze precies was vastgehouden. Hoe intimiderend is dat voor een meisje van elf?

Het leek wel alsof er een draaiboek lag om alles te ontkrachten en in de doofpot te stoppen, en daardoor sloeg mijn dochter uiteindelijk helemaal dicht. Ze werd voor haar gevoel toch niet geloofd. Na zes weken kreeg ik een brief dat het onderzoek was afgerond. Er was gebleken dat de gymleraar in zijn hoofd nog ‘te jong’ was, waardoor hij niet helemaal doorhad wat een gepaste wijze was om met zulke jonge meisjes om te gaan. Hij zou daar begeleiding voor krijgen, en dat was dat. Natuurlijk was ik het er niet mee eens, maar ik wist op dat moment ook niet wat ik er verder nog aan kon doen. Danielle kwam de man nog steeds elke dag tegen en na een paar weken besloot ik haar om die reden van school te halen.

Lees ook:
Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: ‘Ik heb nog nachtmerries van wat ik weet’

‘Raar’ en ‘vies’ 

Het begin van het schooljaar daarop, op een nieuwe school, was een moeilijke periode. Er gingen roddels rond over seksueel misbruik, maar het verhaal was dusdanig verdraaid alsof Danielle het zelf zou hebben uitgelokt. Ze trok zich steeds meer in zichzelf terug en ik voelde me tussen twee vuren zitten. Mijn dochter werd onterecht als schuldige weggezet, maar ik had intussen de naam dat ik een onruststoker was. Ik wilde de situatie niet nog erger maken voor mijn meisje. In diezelfde periode vond ik ook nog een schriftje van Danielle waarin ze had geschreven dat haar gymleraar ‘raar’ en ‘vies’ was. Ik wist dat natuurlijk al, maar ik dacht ook dat het daarbij was gebleven.

We beten ons door deze vervelende periode heen, zo goed en zo kwaad als het ging. Danielle stortte zich op de dressuur, ze reed op heel hoog niveau paard. Veel later vertelde ze me dat ze zich destijds alleen maar vrij voelde wanneer ze op een paard zat. Hoe moeilijker het paard, hoe vrijer ze zich voelde. Ze reed op de grootste hengsten, paarden die anderen niet aankonden, en het feit dat zij die machtige dieren kon bedwingen, gaf haar de controle die ze in andere situaties zo had gemist. Ik denk nu dat dat haar therapie was waardoor ze overeind bleef. Tenminste, tot het noodlot weer toesloeg.”

Het laatste deel, deel drie van Dianes verhaal kun je komende dagen lezen op Flaironline.nl. Of lees het hele verhaal nu in Flair 01-2022. Deze editie ligt van 5  t/m 11 januari 2022 in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Vivienne Groenewoud | Fotografie Petronellanitta