Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: 'Ik heb nog nachtmerries van wat ik weet' Beeld
Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: 'Ik heb nog nachtmerries van wat ik weet'

Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: 'Ik heb nog nachtmerries van wat ik weet'

In de zaak van de 22-jarige vrouw die aangifte heeft gedaan tegen Marco Borsato (54) wegens vermeend seksueel misbruik gaat veel berichtgeving gepaard met ongenuanceerde opmerkingen als ‘Wat raar dat het slachtoffer nu pas aangifte doet’. Verschrikkelijk, vindt Diane (59). Zij en haar dochter Daniëlle (nu 37) maakten precies hetzelfde mee. “Tijdens het eerste gesprek zei de schooldirecteur: ‘Weet u wel wat u zijn gezin aandoet?’”

Dit verhaal kun je in drie delen lezen op Flaironline.nl. Dit is het eerste deel.

Oude wonden

“Sinds de beschuldigingen tegen Marco Borsato in de openbaarheid zijn gekomen, worden oude wonden opengereten. Of misschien zijn ze wel nooit echt dichtgegroeid. Ook ik vond ooit een schriftje van mijn dochter waarin ze schreef wat haar was overkomen. En net als de moeder van Marco’s vermeende slachtoffer, werd ik geconfronteerd met opmerkingen als: ‘Als het mijn dochter was geweest, had ik direct bij de politie gezeten’. Als ik zoiets hoor, denk ik alleen maar: wees blij dat het jouw dochter niet was, en dat je niet elke dag opnieuw de beslissing hebt moeten maken om degene die je kind misbruikte niet eigenhandig iets aan te doen.

Mijn dochter Daniëlle was nog maar elf toen ze naar de middelbare school ging. Ze was een hele vroege, vlotte leerling. Iets waar ik destijds enorm trots op was. Nu denk ik: had ik haar maar een jaar langer op de basisschool gelaten. Dan was dit misschien wel nooit gebeurd, of was ze in ieder geval wat weerbaarder geweest. Op haar lagere school was ik altijd bij alles betrokken geweest. Ik hielp mee als voorleesmoeder, als hulpmoeder, kwam pannenkoeken bakken en begeleidde elk schoolreisje.

Toen ze naar de middelbare school ging, veranderde dat. Vanaf dat moment kreeg ik veel minder mee van wat er op school gebeurde en moest ik het doen met wat zij me vertelde. Ik weet nog dat ik op een donderdagmiddag mijn moeder aan de telefoon had. We hadden het over van alles, toen ze plotseling zei: ‘Wat is dat eigenlijk met die gymleraar?’ Ik vroeg wat ze bedoelde. Mijn moeder vertelde dat Danielle had laten vallen dat de gymleraar een beetje een rare man was. Dat maakte me natuurlijk niet veel wijzer.

Lees ook:

Een tijdlijn van alle affaires en beschuldigingen rondom Marco Borsato: dit is wat we tot nu toe weten

‘Wat zie je er geil uit’

Toen Danielle die middag uit school kwam, vroeg ik haar naar de gymleraar. Het was eigenlijk een geheimpje, zei ze, tussen haar en een vriendinnetje. Dit meisje had haar verteld dat haar ouders een klacht tegen de gymleraar hadden ingediend, maar ze mocht er niet over praten. ‘Waarover dan?’ vroeg ik. Danielle vertelde dat de gymleraar regelmatig rare dingen zei tegen de meisjes. Ook tegen haar. Ze had bijvoorbeeld een bepaald kort broekje waar ze soms in gymde, en dan maakte hij opmerkingen als: ‘Wat zie je er geil uit’. Ze wist nog niet eens wat het woord betekende!

Ook pakte hij de meisjes vaak van achteren vast, zogenaamd om ze te helpen bij een oefening, en dan voelde ze zijn piemel tegen haar billen drukken. ‘Maar hij is altijd wel heel aardig…’ voegde ze eraan toe. Ik dacht dat ik ontplofte. Nu denk ik: ik had me rustig moeten houden, misschien had ze me dan meteen wel meer verteld. Ze schrok van mijn heftige reactie.

Non actief

Ik heb direct de school gebeld en een gesprek met de directeur geëist. De volgende ochtend kon ik komen. Ik vertelde wat ik van Danielle had gehoord en ook dat ik wist dat er een klacht was ingediend waar niet over mocht worden gesproken. De schooldirecteur beaamde dat, maar zei dat de klacht meer een melding was die intern zou worden behandeld. Ik had twee mogelijkheden: ook een melding indienen, of een officiële klacht. Dat laatste zou inhouden dat de gymleraar op non actief werd gezet, waarna er een officieel onderzoek zou volgen.

Tegenwoordig is het verplicht om dit soort zaken bij de politie te melden, maar dat was destijds nog niet zo. Ik gaf aan dat ik voor de tweede optie koos en thuis zocht ik direct telefonisch contact met andere ouders. Van meerderen van hen begreep ik dat ook zij weleens wat wat vreemde verhalen over deze leraar hadden gehoord. Ook vriendinnetjes van Danielle die in die periode langskwamen, bevestigden haar verhaal.”

Deel twee en deel drie van Dianes verhaal kun je komende dagen lezen op Flaironline.nl. Of lees het hele verhaal nu in Flair 01-2022. Deze editie ligt van 5 t/m 11 januari 2022 in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

tekst Vivienne Groenewoud | fotografie Petronellanitta

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden