Dennis Schouten Beeld Rikkert Harink
Dennis SchoutenBeeld Rikkert Harink

PREMIUM

Dennis Schouten (27) openhartig over depressieve gevoelens: ‘Heel vrolijk ben ik nooit. Ik heb één goede dag per week’

Dennis Schouten (27, presentator) heeft een relatie met Romée (23). Al sinds zijn puberteit heeft hij last van negatieve gedachten. Het is chronisch, zegt hij en erover praten met naasten doet hij liever niet.

Mijn moeder maakte me ziek

“Mijn moeder heeft het syndroom van Münchhausen by proxy (een psychische stoornis waarbij een ouder doet alsof het kind ziek is, red.) en ze was ervan overtuigd dat ik ADHD en PDD-NOS had.

Ze sleepte me net zo lang mee naar kinderpsychiaters totdat ik medicijnen kreeg. Die heb ik drie jaar geslikt in mijn puberteit en dat heeft mijn hoofd geen goed gedaan. Ik was altijd een heel vrolijk en aanwezig jongetje, dat is na die pillen nooit meer teruggekomen.

Mijn moeder wist het zelfs zover te krijgen dat ik naar speciaal onderwijs moest, terwijl ik het prima deed op de reguliere middelbare school. Ik sprak mijn oude vrienden steeds minder, er was op mijn nieuwe school één jongen met wie ik het redelijk kon vinden. Ik begreep ook niet waarom ik op die school zat; met alle kinderen om me heen was wel iets mis.

Ik voelde me eenzaam en was niet gelukkig. In diezelfde periode gingen ook mijn ouders scheiden. Het werd een vechtscheiding en middels een rechtszaak werd besloten dat ik bij mijn vader mocht wonen.”

Negatieve gedachten

“De medicatie had me vlak gemaakt, ik wilde ermee stoppen. Ik had veel last van negatieve gedachten en die zijn eigenlijk nooit weggegaan. Heel vrolijk ben ik nooit en ik heb stemmingswisselingen. Van de zeven dagen heb ik één goede dag die ik met een zeven zou beoordelen. Dan drie dagen een krappe voldoende. En drie dagen beoordeel ik met een onvoldoende, dan pakt elk scenario slecht uit.

Inmiddels weet ik met mijn verstand dat mijn gevoel niet realistisch is. Ik weet hoe ik ermee om moet gaan; er komen altijd weer betere dagen aan. Waar de een behoefte heeft aan praten, trek ik me op slechte dagen liever terug. Mijn sociale batterij is dan gewoon even leeg, dan heb ik geen zin om in de supermarkt met mensen op de foto te gaan, bijvoorbeeld.”

Elisabetta’s (31) geboorte is nooit officieel aangegeven

‘Iemand anders loopt rond met mijn naam en geboortedatum’

Doe maar humor

“Ik ben nog niet zo lang geleden vanuit Almere teruggegaan naar Enschede, waar ik ben opgegroeid. Ik voelde me in Almere niet thuis. In Enschede vind ik meer rust, alles is hier minder gehaast en meer ontspannen.

Ik heb therapie gehad, maar dat bracht me – op de facturen na – weinig. Ik sta er ook niet helemaal voor open, denk ik. Er is maar één oplossing en dat is aan de antidepressiva gaan, maar dat weiger ik. Ik zie dat als een stap terug. Ik ben liever de mens die ik ben, dan iemand gecreëerd door medicatie. Het is wat het is.

Ik ben een periode heel boos geweest om wat mijn moeder me heeft aangedaan, maar die boosheid zat me in de weg. We spreken elkaar niet meer. Met onbekenden praat ik er vrij open over, maar met de mensen die het dichtst bij me staan, zoals mijn zusje of mijn vriendin, liever niet. Zij willen me helpen en het oplossen en dat kan niet. Ik wil ze die zorg niet geven en geen slachtoffer zijn. Bij chronische neerslachtigheid werken die gesprekken belemmerend.

Doe mij maar humor. Samen met Jan Roos maak ik het programma Roddelpraat. Als ik een mindere dag heb, merk ik dat het me meer energie kost. Jan weet ervan. Hij maakt er grappen over, dat heb ik ook het liefst. Of ik gelukkig ben? Ik zou het eerder tevreden willen noemen.”

De verhalen van persoon Abbie en persoon Dylan lees je in Flair 50-2022.

Hester ZitvastRikkert Harink

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden