Denise Beeld Iris Tempelaar
DeniseBeeld Iris Tempelaar

PREMIUM

Denise (37) belandde op de ic na een body cleansing in Mexico: ‘Ze had een gescheurde slokdarm door het overgeven’

Twee weken geleden werd een body cleansing in Mexico Denise (37) bijna fataal; ze ligt er nu op de ic in een privékliniek. Irene (32) is een van haar beste vriendinnen: “Deze extreme uitwerking heeft niemand kunnen voorzien.”

Body cleansing

“Sinds Denise in 2014 bij mij en een andere vriendin in huis kwam wonen, was ik meteen weg van haar, ze straalde iets heel positiefs uit. We deden veel samen, waaronder sporten bij een bootcampvereniging. De eigenaar gaf ook yogales en omdat Denise dat zo leuk vond en er ook goed in werd, gaf hij haar de mogelijkheid als gastdocent met hem samen te werken. Denise ging er volledig voor en volgde in India een opleiding tot yogalerares.

Twee jaar geleden besloot ze haar baan op te zeggen en fulltime les te gaan geven. Ze volgde ook regelmatig voedingscursussen en kwam dan altijd terug met recepten die wij niet kenden. We hadden er mooie gesprekken over, dan zei ze bijvoorbeeld dat je moet opletten waar de energie vandaan komt die je in je lichaam stopt. Ze was een van de eersten die ik kende die het Paleo-dieet volgde, lang voordat het trendy werd. Toch vond ik nooit dat ze te ver ging. Als dat wel zo was geweest, hadden we het ook zeker tegen haar gezegd. Ze had ook geen bizarre ideeën over eten of zo, ze was nieuwsgierig en met haar gezondheid bezig.

Andere verhalen

Inmiddels zijn er verschillende artikelen verschenen over wat er met Denise is gebeurd, maar helaas ook een hele hoop onzin. Denise vertelde dat ze op een yogaretraite van drie weken naar Mexico zou gaan en nog wat vakantie zou houden. De insteek was om nieuwe yogahoudingen te leren, zodat ze die mee kon geven aan haar cursisten. De cleansing kwam niet eens aan de orde in dat gesprek. Voor mij, als leek, klinkt het als iets waarvan ik zou zeggen: ‘Waarom zou je dat doen?’

In Nederland vinden we dat soort dingen al snel raar, maar in andere landen of culturen is dat heel gebruikelijk, en ik weet inmiddels dat veel mensen diezelfde cleansing zonder enige problemen hebben gedaan. De zes liter water die Denise zou hebben gedronken, is uit de lucht gegrepen. We hebben inmiddels iedereen gesproken die erbij betrokken was en dat verhaal is echt opgeklopt.

De yogaschool waar ze was, staat heel goed aangeschreven, dat heeft ze onderzocht voordat ze op reis ging. Denise is absoluut niet het type dat op de bonnefooi naar een of andere shabby plek vertrekt.”

In slaap gehouden

“Wat ik nu weet, is dat de cleansing verspreid over twee dagen plaatsvond. De eerste dag zette Denise nog een update op een reisblog dat ze voor vrienden bijhield. Daarna is ze zich steeds slechter gaan voelen, waarna de mensen van de yogaschool haar goed in de gaten hebben gehouden. Uiteindelijk is ze buiten westen geraakt en met spoed naar een kliniek gebracht.

Dat hoorde ik van haar beste vriend. Hij appte dat ze in levensgevaar was en dat hij op het punt stond naar Mexico te vertrekken. Ik heb hem meteen gebeld: de gescheurde slokdarm kwam door het overgeven, wat een extreme reactie was op de cleansing. Verder heb ik begrepen dat haar maaginhoud de borstholte in is gelopen en op die manier gaatjes in haar longen heeft gemaakt. Daarbij kwam nog infectiegevaar dat op haar hart zou kunnen slaan.

In de privékliniek in Mexico City is Denises slokdarm geopereerd en hersteld. Haar artsen zeggen dat ze buiten levensgevaar is, maar hoe ze eruit komt weet niemand. Dat is dus heel spannend. De laatste update is dat haar uit de kunstmatige slaap halen momenteel niet aan de orde is. Het herstel van haar ademhalingsstelsel verloopt traag en artsen willen uitzoeken waardoor dat komt. Haar linkerlong heeft momenteel een capaciteit van slechts tien procent, dus ze ligt aan de beademing. Een operatie wordt overwogen.

We hebben een appgroep met een aantal mensen die alle dagelijkse dingen regelen. Ook om Denises ouders te ontlasten, voor hen is het allemaal al traumatisch genoeg. De IC van de kliniek kost tussen de dertienduizend en twintigduizend dollar per dag en de verzekering vergoedt maar een heel klein deel, want helaas heeft Denise waarschijnlijk niet stilgestaan bij het feit dat haar verzekering niet wereld dekkend was. Wat er met Denise is gebeurd, is verschrikkelijk. In haar geval heeft het toevallig met een cleanse te maken, maar je kunt ook van je mountainbike vallen. Dit kan iedereen overkomen.”

Wil je bijdragen aan de crowdfunding voor Denises herstel? Dat kan hier.

Deze ‘Real Life’ staat in Flair 20-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Vivienne GroenewoudIris Tempelaar

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden