Deborah (34) heeft er geen energie voor: ‘We hebben al twee jaar geen seks meer’ Beeld Getty Images
Deborah (34) heeft er geen energie voor: ‘We hebben al twee jaar geen seks meer’Beeld Getty Images

Deborah (34) heeft er geen energie voor: ‘We hebben al twee jaar geen seks meer’

Deborah (34) had er geen energie meer voor: seks met haar man Reinier. Ze stelde hem voor een halfjaar ‘seksloos’ door het leven te gaan. Dat is nu twee jaar geleden.

“Mijn verhaal is een verhaal waarover ik niet eerder heb gehoord of gelezen. Ik begin me af te vragen of mijn man en ik het enige stel in Nederland zijn dat zonder seks leeft, of dat er meer stellen zijn, die daar niet over willen praten. Dat laatste kan ik trouwens goed begrijpen, want in onze maatschappij lijkt seks bijna het belangrijkste te zijn wat er bestaat. Om heel eerlijk te zijn, hebben Reinier en ik ook nog nooit aan iemand durven vertellen hoe het bij ons gaat. Twee jaar geleden hebben we samen afgesproken voorlopig geen seks meer met elkaar te hebben."

Allebei een druk leven

"Reinier en ik zijn acht jaar geleden getrouwd, we hebben twee kinderen van vier en vijf jaar en we werken beiden hard. Hij heeft een fulltimebaan als hoofd personeelsbeleid bij een verzekeringsmaatschappij en ik heb drie jaar geleden een crèche opgezet, waar ik zeker vijftig uur per week mee bezig ben. Ik heb twee professionele leidsters in dienst en wisselende stagiaires. Ik ben er ontzettend trots op dat het bedrijf zo goed draait, maar mijn leven is wel ingrijpend veranderd de laatste jaren.

Niet alleen ben ik zelf moeder geworden, maar kort daarna ook ondernemer van een bedrijf waarin ik een grote verantwoordelijkheid draag. De regels en eisen vanuit de overheid zijn heel streng en ik heb natuurlijk met ouders te maken die volledig op mij rekenen. Soms komen ze bij me met hun onzekerheden of kritiek. Als ik van tevoren precies had geweten wat dit werk inhoudt, had ik me misschien bedacht en was ik drie dagen voor de klas blijven staan. Toch heb ik geen spijt.

Alleen, eenmaal thuis, heb ik geen greintje energie meer over. Ik ga ’s avonds om tien uur slapen, want om zes uur gaat mijn wekker. Reinier is een avondmens. Die begint juist om tien uur te ‘leven’ en zit doordeweeks rustig tot twee uur naar een spannende film te kijken. Gevolg: we liggen nooit tegelijk in bed en we worden 's morgens nooit tegelijk wakker. Zelfs niet in het weekend, want ook dan ben ik om zeven uur beneden met de kinderen."

Seksleven op een laag pitje

"Ons seksleven kwam door die drukte de afgelopen paar jaar geleidelijk aan op een heel laag pitje te staan. Er gingen soms maanden voorbij voordat we weer eens vreeën. En als we pech hadden, werden we daarbij ook nog gestoord door een van de kinderen. Natuurlijk hoef je niet per se seks tussen de lakens te hebben, maar Reinier is geen man van een vluggertje in de badkamer, terwijl ik daar geen moeite mee heb.

Maar eigenlijk hebben we nooit zo’n gepassioneerd seksleven gehad. Het heeft jaren geduurd voordat ik er een beetje van kon genieten. Ik kon me soms ergeren aan de onhandige manier waarop hij me aanraakte. Ik hou echt van Reinier. Hij is lief, zorgzaam en een geweldige vader voor onze kinderen, maar ik kan hem niet echt ‘mijn minnaar’ noemen. Eerlijk gezegd vind ik dat ook niet het belangrijkste in een goede relatie. Wij zijn echt maatjes.”

Heftig en meeslepend

“Ik heb eerder vijf jaar lang een heel gepassioneerde relatie gehad, maar dat putte me uit. Alles was heftig en meeslepend. Wekenlang vreeën we twee keer per dag de sterren van de hemel, om daarna weer knallende ruzie te krijgen. Mijn ex was een vrijbuiter en als het zo uitkwam, ging hij zijn eigen gang. Ik kon nooit op hem rekenen. In die tijd werd ik jaloers en achterdochtig, terwijl dat niet bij me past. Achteraf bleken die gevoelens wel ergens op gebaseerd te zijn, want ik ontdekte dat hij naast mij nog een vriendin had. En hij was ook niet vies van onenightstands.

Ik ben bij hem weggegaan en durfde heel lang geen nieuwe relatie te beginnen. Totdat ik Reinier ontmoette op de verjaardag van een vriendin. Maanden zijn we met elkaar opgetrokken zonder dat er wat intiems gebeurde. Maar onze gesprekken gingen heel diep. Hij had echt belangstelling voor me. En nog steeds kan ik alles bij hem kwijt. Bij hem schaam ik me nergens voor.

Twee jaar geleden lagen we na een van onze haastige, plichtmatige vrijpartijen, verkrampt onder ons dekbed. Onze dochter van vijf kwam ineens binnenrennen met een barbie die in een bikini moest worden gefrutseld. Toen raakte ik zo geïrriteerd, dat ik voorstelde onze seksuele activiteiten een tijdje stil te leggen. Dat zou veel frustratie wegnemen, dacht ik. Seks past gewoon niet in deze drukke fase in ons leven. We hebben twee schatten van kinderen, dus zwanger worden is ook geen reden meer om seks te hebben.”

Abbey raakte vervroegd in de overgang

‘De huisarts had dit nog nooit meegemaakt’

Periode van spanning

“Reinier stond niet meteen te juichen. Hij vond dat ik niet moeilijk moest doen over die paar keer per jaar dat we het nog deden. Maar aan die enkele keren ging altijd een periode van spanning vooraf, waarbij ik me schuldig ging voelen over het feit dat het alweer zo lang geleden was en Reinier

signalen gaf dat hij er wel weer eens aan toe was. Dat legde een enorme druk op onze relatie. We raakten snel geïrriteerd en maakten ruzie om de onbenulligste dingen. Niet bepaald bevorderlijk voor een goede sfeer om met elkaar te vrijen.

We kwamen in een vicieuze cirkel terecht, want die uitgestelde vrijpartij was onder andere de diepere oorzaak van onze irritaties. Ik wilde dat we het eerst weer gezellig zouden hebben voordat we gingen vrijen. Reinier wilde gewoon vrijen en daarna kwamen de goede gesprekken en de warmte voor elkaar vanzelf wel weer, dacht hij. Zo werkt het niet bij mij en ik kon het niet opbrengen.

Ik heb hem gevraagd of hij per se míj nodig heeft om aan zijn gerief te komen. Hij kan zichzelf ook helpen met behulp van pornofilms of seksbladen, daar heb ik geen moeite mee. We spraken af een halfjaar celibatair naast elkaar te leven. Als het echt problematisch zou worden, zouden we het opgeven.

Want ook al vind ik Reinier daar beslist geen type voor, ik moet er niet aan denken dat hij vreemd zou gaan om op die manier zijn behoefte te bevredigen. In dat geval zal ik mijn uiterste best doen om zin te maken. Ik weet best dat dat kan helpen als je seksleven in het slop dreigt te raken. En in het verleden heb ik dat vaak genoeg voor hem gedaan. Maar op de een of andere manier voelt dat als toneelspelen. Misschien ook omdat ik weet dat het anders kan.”

Geen seks meer

“Bij mijn ex ging het vanzelf. Die hoefde me bij wijze van spreken maar met een vinger aan te raken en ik wilde hem al. Ik weet hoe ontspannen ik me kan voelen na een orgasme en ik heb ook geen moeite met masturberen. Het liefst doe ik dat onder de douche. Met twee minuten is het gepiept en dan kan ik er weer even tegenaan. Masturberen is toch een andere seksbeleving dan vrijen met z’n tweeën, daar ben je veel meer tijd en energie aan kwijt. Gelukkig bleek na onze afspraak al snel dat Reinier inventiever en actiever werd met masturberen. Dat doet hij trouwens nooit waar ik bij ben, want dat vind ik zo gênant.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en zijn we heel tevreden. Het bevalt mij prima dat ik niet meer geforceerd aan bepaalde verwachtingen hoef te voldoen, Reinier vindt het prettig dat hij niet meer hoeft af te wachten of mijn pet ernaar staat. Dat we geen seks hebben, betekent niet dat we elkaar nooit meer aanraken. We kunnen elkaar nog steeds een stevige knuffel geven en als ik erg moe ben, kan hij me heerlijk masseren. Maar daar worden we niet opgewonden van.

Dat we nu tot deze afspraak zijn gekomen, betekent niet dat we dit voortzetten totdat we bejaard zijn. In deze hectische en vermoeiende periode in ons leven, is dit voor ons een oplossing. Als ons leven ooit in rustiger vaarwater komt, pakken we de draad van ons seksleven gewoon weer op. Waarschijnlijk beter dan voorheen.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Veronique HazelzetGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden