Danie eetstoornis Beeld Redactie Flair
Danie eetstoornisBeeld Redactie Flair

Danie (32) is eindelijk verlost van haar eetstoornis: ‘Ik had extreme honger, maar durfde niet te eten’

Danie (32): “Ik was geen graatmager skelet, mensen denken nog steeds dat alleen dat anorexia is. Ik was dun en had een ongezonde relatie met eten.”

“Op de weegschaal zag ik mijn gewicht dalen, mijn ‘doel’ had ik bereikt, maar ik kon niet stoppen met afvallen. Ik had mezelf eetregels opgelegd, hield dwangmatig calorieën bij. Van mijn omgeving kreeg ik complimenten dat ik er goed uitzag. Zo werkt de maatschappij helaas nog steeds: als je afvalt, doe je iets goed. Maar het ging helemaal niet goed met mij.”

Het begin

“Het ging mis op mijn achttiende, toen ik met mijn familie op vakantie was. Eten bepaalde mijn dag. Ik raakte volledig in paniek dat ik me niet aan mijn ‘eetregels’ kon houden. Ik had extreme honger, maar durfde niet te eten. Mijn moeder liep op een dag de douche binnen en schrok zich kapot. Ik zei dat ik dacht dat ik een probleem had, waarop ze antwoordde: ‘Dat denk ik ook, lieverd.’ Daarna zocht ik hulp.

Door een psycholoog werd ik gediagnosticeerd met anorexia. Ik heb ontelbare klinische instellingen gezien en gesprekken gevoerd. In de kliniek ontmoette ik mensen met allerlei eetstoornissen en opeens viel het muntje: je hoeft geen ondergewicht te hebben om een eetprobleem te hebben. Ik kan me alleen maar herinneren dat ik er op bed en op de bank lag.”

Bryan (30) is eindelijk verlost van zijn eenzaamheid

‘Ik had geen sociaal leven, gamen was een uitvlucht’

After de eetstoornis

“Het is met geen pen te beschrijven hoe blij ik ben dat ik verlost ben van mijn eetstoornis. Ik dacht altijd dat de stoornis in mijn leven zou blijven, zoals zo vaak wordt gedacht, maar volledig herstel is écht mogelijk. Je moet aan alle dingen werken, maar het kan. Ik heb weer een gezonde relatie met eten en heb mijn volledige vrijheid terug. Ik heb onderschat wat het me destijds kostte. Het regeerde mijn leven, mijn sociale contacten, liefde, alles. Nu ben ik weer vrij.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 12-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Kim PalmaccioRedactie Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden