Cherelle en dochter Beeld Getty Images
Cherelle en dochterBeeld Getty Images

PREMIUM

Cherelle (32) is langvoeder: “Straks krijgt hij een obsessie met borsten’, werd er gezegd’

Langvoeders zijn moeders die hun peuter of zelfs kleuter nog borstvoeding geven. Daar hebben veel mensen een mening over, merkt ook Cherelle. Zij vindt dat het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.

Cherrelle (32, yoga- en hoelahoepdocent) is alleenstaand en moeder van Christiano (12) en Cavani (5,5). Haar Instagrampagina is @fromcherrywithlove

“Christiano heb ik borstvoeding gegeven tot hij twee was. Ik was er toen nog niet zo mee bezig en liet me ook wel beïnvloeden door mensen in mijn omgeving. ‘Straks krijgt hij een obsessie met borsten,’ werd er gezegd. Zelfs het consultatiebureau sprak me erop aan dat het allang niet meer nodig was. Ik heb spijt dat ik daarnaar heb geluisterd. Hij vond het zo fijn.”

‘Ik volgde mijn gevoel’

“Zijn zusje Cavani is nu vijfenhalf en ik voed haar nog steeds. Toen ze nog in mijn buik zat, wist ik dat ik dit wilde. Ik hoopte dat het een lange reis voor ons samen zou worden. Het borstvoeden ging bij Cavani niet vanzelf. Het aanleggen lukte niet, ik had last van kloven en heb drie helse borstontstekingen gehad. Weer adviseerde mijn omgeving over te stappen op kunstvoeding, maar ik heb doorgebeten. Dit keer volgde ik mijn gevoel. Ik heb het geluk dat ik het goed kan combineren met mijn werk. Dat Cavani thuisonderwijs krijgt, maakt het ook een stuk makkelijker. We zijn vrijwel altijd bij elkaar.

Ik heb mooie foto’s laten maken, waarop ik Cavani borstvoeding gaf toen ze vier was. Die heb ik op social media geplaatst; de een vindt dat inspirerend, die mailt me dat ze doorgaat nu ze mijn krachtige foto’s ziet. De ander tikt alleen ‘gadverdamme’ of noemt het vies. ‘Vind jij het lekker of zo?’ is me al een paar keer gevraagd. Borsten worden tegenwoordig nagenoeg alleen op seksuele manier getoond, je kunt het mensen dan ook bijna niet kwalijk nemen dat ze er niet anders naar kunnen kijken. Maar juist daarom vind ik het zo belangrijk het te laten zien.”

Borstvoeding is beter

“Mijn melkproductie wordt steeds minder. Ze drinkt tegenwoordig alleen nog voor ze gaat slapen en als ze overprikkeld is, wil ze in nacht nog wel eens drinken als ze naast me ligt – ik heb dat dan vaak niet eens door. Cavani ziet het echt als ons momentje, het is een gewoonte geworden. Maar ze heeft ook heel goed door dat anderen het heel bijzonder vinden wat wij doen. ‘Dank je wel dat je dit nog doet,’ heeft ze weleens gezegd nadat ik haar uitlegde dat de meeste vrouwen hun kinderen korter borstvoeding geven.

Er wordt wel gezegd dat kunstvoeding net zo gezond is, maar dat is niet zo. In borstvoeding zitten afweerstoffen en het biedt nog veel meer gezondheidsvoordelen. Vorige week had Cavani griep, toen dronk ze meer dan normaal, het lijf ziet het dan intuïtief als medicijn. Prachtig toch? Ik heb in de loop der jaren de mensen wel zien kijken. Oudere vrouwen reageren vaak heel liefdevol en vertellen dan over hun eigen kinderen en borstvoedingsperiode. Maar ik heb ook zeker blikken van afkeer gehad. Ik trek me daar niets van aan.”

Marith Apeldoorn (25) lijdt aan chronische clusterhoofdpijn

‘Ik had niet verwacht ooit te zullen schreeuwen dat ik dood wilde’

‘Als het moet, voed ik’

“Als het moet, voed ik Cavani ook in het openbaar, maar dat komt niet veel meer voor. En áls het voorkomt, kunnen wij dat op zo’n manier doen, dat vrijwel niemand het doorheeft. Afgelopen zomer viel ze in de speeltuin, ze had pijn. ‘Ik wil boemba’s,’ huilde ze – zo noemt ze borstvoeding. Dat onthoud ik haar dan niet, alleen omdat de speeltuin vol andere mensen is. Mocht Cavani over twee jaar nog steeds borstvoeding willen, dan kan dat wat mij betreft. Maar als ze er eerder klaar mee is, vind ik dat ook prima. Ik laat het natuurlijk op z’n beloop.”

De andere verhalen van langvoeders Anna en Semmie lees je in Flair 14-2023.

Hester ZitvastGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden