Charlotte Beeld Iris Tempelaar
CharlotteBeeld Iris Tempelaar

PREMIUM

Charlotte (29) wordt gestalkt door haar ex: 'Ik denk dat hij erop kickt dat hij een bepaalde macht over me heeft’

Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke link is tussen stalking en femicide. Vijf vrouwen vertellen. Dit is het verhaal van Charlotte (29) die door haar ex wordt gestalkt.

Honderdveertig berichten in een uur

“‘Als ik ten onder ga, zal ik niet de enige zijn,’ schreef Tim. Het was net een paar maanden stil geweest nadat de politie een stopgesprek met hem had gevoerd. Maar nu begonnen de sms’jes en mailstroom weer van voren af aan. Juist het onvoorspelbare eraan maakte me zo bang. Je leest soms over vrouwen die zijn vermoord door hun stalkers. Hoe ver zou Tim gaan?

Toen ik Tim leerde kennen, was ik twintig, hij vijfenveertig en werkten we bij dezelfde uitgever. Ondanks het leeftijdsverschil en het feit dat hij mijn leidinggevende was, ontstond er iets tussen ons. De relatie duurde af en aan vier jaar, maar was altijd stiekem omdat we niet wilden dat iemand erachter zou komen. Toen we niet naar buiten traden nadat hij van baan was gewisseld, besefte ik dat we geen toekomst hadden en zette ik er een punt achter.

Ik hoorde niets meer van Tim, tot ik een paar maanden later met mijn nieuwe vriend, ook een collega, in de auto stapte en hij ineens voor mijn huis bleek te staan. Tim woont in een andere stad en de enige reden dat hij daar kon staan, was om mij te bespieden.

Die dag kreeg ik de eerste sms’jes binnen. Soms waren het wel honderdveertig berichten in een uur. Die berichten waren doodeng, binnen een minuut kon zijn bui omslaan. ‘Ik wil je terug’ werd gevolgd door ‘Ik haat je’, om dezelfde minuut te sturen dat hij altijd van me zou blijven houden. Vervolgens begon hij me ook mails te sturen die steeds enger werden. Zo schreef hij dat hij mijn moeders graf had bezocht. Hij vertelde hoe hij tegen haar had gepraat over mij.

Dat raakte me zo diep, dat ik naar de politie ben gestapt. Tijdens de rechtszaak heb ik een slachtofferverklaring voorgelezen. Ik keek hem daarbij recht in de ogen en het leek aan te komen wat ik zei. Hij werd schuldig bevonden en kreeg een taakstraf, een geldboete en een contactverbod. Ook moest hij in behandeling. Daarna was het een jaar rustig.”

Jennifer (28) werd gestalkt door een collega

‘Hij zat vast, maar de politie liet hem gaan’

Impact op de omgeving

“Maar de afgelopen weken heeft mijn vriend hem drie keer zien lopen in onze bedrijfskantine. Toevallig was ik er telkens niet bij. Tim doet nog altijd op freelancebasis klussen voor het bedrijf en kan zich verschuilen achter het feit dat hij er voor werk komt, en niet voor mij.

Mijn vriend is naar hem toe gegaan en heeft gezegd dat hij uit de buurt moet blijven. Maar Tim haalde zijn schouders op, zei dat hij zich niet zo moest aanstellen en liep weg. Juist dat hij zo laconiek reageerde, vind ik zo eng. En dat Tim weer rondhangt, doet veel met me. Ik ben angstiger, droom weer over hem. Voor mijn vriend is het ook moeilijk: hij wil dat ik veilig ben en me veilig voel. Stalking heeft dus ook impact op de mensen om je heen. Die voelen zich machteloos, omdat ze je willen beschermen.

Ik denk dat Tim erop kickt dat hij een bepaalde macht over me heeft. Dat hij hierdoor weer in mijn hoofd gaat zitten. Ik vind het zo erg dat hij daarin slaagt.”

Dit was het verhaal van Charlotte. De verhalen van vier andere vrouwen die te maken kregen met een stalker lees je in Flair 47-2022.

Redactie FlairIris Tempelaar

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden