Gezond eten Beeld GettyImages
Gezond etenBeeld GettyImages

Chantal Langenbach (41) wordt gefoodshamed: ‘‘Je zal maar met dat konijn getrouwd zijn’ stond er in de comments’”

Je hoort het steeds vaker, mensen die gefoodshamed worden om hun eetgewoonten. Toen Chantal besloot gezonder te gaan eten, raakte ze niet alleen haar lichamelijke klachten kwijt, maar ook haar sociale leven. “Soms dronk ik toch een glas wijn, omdat ik ‘anders niet gezellig was’.’’

‘‘Je zal maar met dat konijn getrouwd zijn’ stond er in de comments’

Herboren maar judged

“Jarenlang had ik last van allerlei klachten waarvoor ik ook steeds naar de huisarts ging. Ik had reuma, darmproblemen, eczeem en zat niet lekker in mijn vel. Elke keer konden ze niet vinden waardoor het kwam.

Dus ging ik zelf op zoek naar antwoorden. Ik volgde onder meer de opleiding Chinese geneeskunde en studeerde orthomoleculaire voeding en leerde zo veel meer over wat er in onze voeding zit en belangrijker: wat er niet in zit.

Drie jaar geleden ontwikkelde ik mijn eigen natuurlijke supplementen en ik koos voor gezondere voeding. Mijn wereld veranderde. Ik viel 24 kilo af en de pijnen en het gebrek aan energie verdwenen.

Ik voelde me als herboren, maar in mijn omgeving werd niet door iedereen even leuk gereageerd. Ik weet nog hoe ik met vriendinnen ging lunchen en ik een shake bij me had.

‘Wat drink jij?’ vroegen ze terwijl ze naar de shake keken. Ik legde uit dat ik die shake puur nam om mijn weerstand te ondersteunen. Niet als maaltijdvervanger. Toen ik vervolgens een carpacciosalade bestelde, kwamen er weer opmerkingen: ‘Hoezo neem jij geen nacho’s meer?’

Ik snapte niet waarom zij mij zouden foodshamen voor een gezonde keuze. Ik maakte toch ook geen opmerkingen over die vette hap op hun bord?

Daarna merkte ik steeds vaker dat mijn eetgewoonten niet geaccepteerd werden. Ik had een groepje vriendinnen met wie ik weleens tapas ging eten. Nu ik me bewust was van wat sommige voedingsstoffen met mij deden, bestelde ik liever de gezondere dingen op de kaart.

‘Die zijn voor Chantal,’ zeiden ze als de gerechten kwamen. ‘Die gezonde troep hoeven we niet.’ Ik ben ook maar een mens en dat soort opmerkingen zorgde ervoor dat ik soms overstag ging. Dan nam ik toch een stuk taart op een verjaardag om vervolgens thuis met buikkrampen op bed te liggen. Of ik dronk een glas wijn, omdat ze vonden dat ik ‘anders niet gezellig was’.

Het voelde ook alsof ik niet kon winnen. Want als ik patat bestelde, kreeg ik te horen: ‘Moet jij niet een blaadje sla?’ Ik wil niet langer mezelf moeten verdedigen en besloot de vriendschappen af te kappen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik best eenzaam ben, want buiten mijn gezin heb ik nu geen sociaal leven. Maar ik wilde die negativiteit niet meer in mijn leven.”

Gefoodshamed door ‘vriendinnen’

“Het verbaast me dat mensen het idee hebben dat ze je gezonde gewoonten zo mogen shamen. Het belangrijkste is dat je je goed voelt, een balans hebt. En ik dring niemand mijn supplementen of adviezen op.

Bij mij thuis eten mijn kinderen ook weleens pizza. Dan bestel ik een pasta met garnalen. En ik heb nu ook een pot paaseitjes staan. Alleen eet ik die niet in een keer op. Alles draait om de balans en erachter komen wat werkt voor jouw lichaam.

Voor mijn praktijk Neovital heb ik social media waarop ik bijvoorbeeld tips deel. Ook daar krijg ik negatieve comments. ‘Je zal maar met dat konijn getrouwd zijn’ las ik bijvoorbeeld. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de comments niet meer lees. Maar het is toch jammer dat het moet en mensen zo snel oordelen.

Ik denk dat veel meer mensen het gevoel hebben mee te moeten doen, voor de gezelligheid, de sociale druk. Daar zit echt een taboe op. Daarom ben ik juist zo open over mijn eigen ervaringen. Natuurlijk vind ik het zuur dat ik geen vriendinnen had die mij in mijn waarde lieten, maar daar komen vast nieuwe mensen voor in de plaats, die me niet veroordelen voor wat er op mijn bord ligt maar mij accepteren zoals ik ben. Rauwe groenten en al.”

Deze Real Life komt uit Flair 10-2023. Wil je het hele verhaal lezen? Dan kun je de nieuwe Flair nu bestellen, met 25% korting én gratis verzending.

Michelle MansfieldGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden