Ayleen Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
AyleenBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

Ayleen (35): ‘Tinder Swindler Simon is me 180.000 euro verschuldigd’

Ayleen Charlotte (35) is een van de slachtoffers van The Tinder Swindler: Simon Leviev. Ze was het enige slachtoffer dat hem terugpakte en werd zo de held van de Netflix-documentaire die in 2022 verscheen.

“De laatste vijf jaar werd ik geleefd. Eerst in en na de relatie met Simon, maar vooral ook na het verschijnen van de documentaire. Ik schipperde tussen ingewikkelde rechtszaken, liefdesverdriet, financiële problemen en dit afgelopen jaar raasde er een mediastorm over me heen. De The Tinder Swindler-documentaire werd in de eerste maand wereldwijd door ruim 166 miljoen huishoudens bekeken en werd hiermee de best bekeken documentaire ooit. Gelukkig is die storm nu een beetje gaan liggen.

Een schuld heb ik nog: Simon is me 180.000 euro verschuldigd. Ik heb persoonlijke leningen afgesloten die ik nog aan het aflossen ben. Vier jaar geleden stond ik door geldproblemen met mijn rug tegen de muur. Ik werkte fulltime, vocht om mijn hoofd boven water te houden en stond op standje overleven. Kracht haalde ik toen uit alledaagse dingen: een strandwandeling, de zon op mijn gezicht, mijn lieve vrienden en familie.”

Gewoon pech

“Met mijn deelname aan de Netflix-documentaire wilde ik mensen helpen die net als ik te maken hadden of hebben met een toxische relatie. Ik wilde Simons ware gezicht tonen, en het heersende taboe op slachtoffers van fraude doorbreken. Hoewel Simon nog steeds niet is opgepakt, heb en houd ik hoop dat hij ooit wordt gestraft.

Online scamming gebeurt aan de lopende band. Sinds de documentaire uit is, geef ik lezingen en bied ik een luisterend oor aan lotgenoten. Ik weet hoe fijn het is als je met iemand kunt praten die hetzelfde heeft meegemaakt. Behalve steun, kreeg ik ook te maken met veel onbegrip: hoe dit zo’n slimme vrouw als ik kon overkomen. Maar dat is hetzelfde als moeten uitleggen waarom je in een relatie blijft terwijl er geweld plaatsvindt: het is victim blaming. ”

Geen slachtoffer

“Slachtoffer zijn is geen rol die bij mij past. Mijn doel was dan ook om dit jaar mijn ondernemersdroom waar te maken. Ik richtte mijn eigen wijnlabel op: Ay-Wines. Daarvoor zoek ik wijnen uit die het best passen bij mij: puur, energiek en krachtig. Ook wil ik nog een boek schrijven over al mijn ervaringen. Niet alleen over de periode met Simon, vooral over waar ik me daarna heen heb gevochten.

Ik date ook weer. Het helpt niet om in het verleden te blijven hangen, ik heb gewoon pech gehad. Nu richt ik mijn blik vooruit. Tegen vrouwen die hetzelfde is overkomen wil ik zeggen: doe aangifte en geef niet op. Ga staan voor je recht en zet door, uiteindelijk wordt geduld beloond. Als je slachtoffer bent van fraude is dat niet iets om je voor te schamen. Je hoeft jezelf niet te ‘straffen’. Zoek liever hulp van een instantie of vertrouwenspersoon, hoe moeilijk die stap ook is. Ook ik dacht ooit: dit komt nooit meer goed. Maar this too shall pass.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen van 2022 lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en Kimberly PalmaccioYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden