Ayla Brunswijk Beeld Dorian Jurne
Ayla BrunswijkBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Ayla's (35) man Steven Brunswijk, zoende een ander op camera en ging viral: ‘Juicekanalen schilderden hem af als bedrieger’

Ayla Guiaux (35) is getrouwd met cabaretier Steven Brunswijk (38), ze hebben samen twee kinderen. Afgelopen zomer postte een juicekanaal een filmpje waarop Steven met een andere dame zoende.

“Als je naar onze Instagramfilmpjes kijkt, zie je alleen maar liefde. Bij ons is niets fake, we hebben het altijd leuk, en sommige mensen vinden het blijkbaar niet fijn als je te gelukkig bent. De juicekanalen hebben willens en wetens Steven als bedrieger willen afschilderen en mij als zielig. Nadat Steven op het filmpje gereageerd had, werd er zelfs gezegd: ‘Een open relatie? Ik geloof er niets van. Ik pak hem nog wel een keer.’ Ik vraag me dan af: waar komt die fixatie vandaan? En voel je je fijn als je in de spiegel kijkt? Maar blijkbaar maakt het geld een hoop goed.”

Verkeerde timing

“Steven en ik zijn acht jaar samen, maar we kennen elkaar al meer dan tien jaar. We ontmoetten elkaar op de sportschool waar ik lesgaf en bij de receptie werkte. Het was niet zozeer liefde op het eerste gezicht tussen ons. Steven liep destijds met zijn ziel onder zijn arm. Het was net uit met zijn ex en hij kwam geregeld even uithuilen aan de bar. Daarom kwam hij bij mij direct in de friendzone terecht. Daarnaast viel ik destijds nogal op foute mannen en Steven was altijd zo lief.

Niet lang nadat ik hem leerde kennen, verhuisde ik van Tilburg naar Amsterdam, omdat mijn toenmalige vriend daar woonde. Behalve een sporadisch berichtje op Facebook hielden we niet echt contact.

De verhuizing naar Amsterdam was niet zo’n succes. Ik woonde net twee weken samen toen mijn vriend vreemdging. Omdat ik niet met hangende pootjes terug naar Tilburg wilde, trok ik bij een vriendin en haar man in. Ik vond werk bij een leuke sportschool, maar nadat ik in de daaropvolgende jaren zeven keer moest verhuizen omdat ik maar geen permanente woonruimte vond, en mijn nieuwe vriend ook weer vreemdging, besloot ik alsnog terug naar Tilburg te gaan. Gelukkig kon ik naar mijn moeder. Ik wilde me heel graag settelen, een gezin. En vooral: geen foute mannen meer die vreemdgingen.

Niet lang nadat ik was verhuisd, liep ik eens na het sporten met een knalrood hoofd een winkel in. Daar stond Steven. ‘Hé, hoe is het?’ vroeg hij enthousiast. We hebben toen heel gezellig gekletst, maar wat echt indruk op me maakte, was hoe hij met zijn dochtertje van één omging. Hij was een heel serieus gesprek met haar aan het voeren en ik smolt. De vonk die ik eerder nooit bij hem had gevoeld, sloeg plotseling in als een bliksemschicht. Maar ja, nu was hij bezet... Ik liet dus niets merken en we namen afscheid.”

Telefoon ontploft

“Iets later, op een feestje van wederzijdse vrienden, kwam ik Steven opnieuw tegen. Weer raakten we in gesprek en plotseling zei hij: ‘Ik vind je zo leuk.’ Ondanks dat dat wederzijds was, zei ik direct: ‘Ik ga niets doen met jou, want je hebt een vriendin en ik weet hoeveel pijn het doet als je partner vreemdgaat.’ Ik meende dat ook echt. Juist omdat ik het zelf meer dan eens had meegemaakt, zou ik dat een andere vrouw nooit aandoen.

De rest van de avond hadden we het er niet meer over, maar de volgende ochtend ging mijn telefoon: Steven. ‘Ik heb mijn relatie net beëindigd,’ zei hij. Ik was in shock. Ik wist wel dat de relatie niet zo goed was, maar ik dacht op dat moment dat het praatjes waren om me in bed te krijgen. Toen hij dat aan mijn reactie merkte, zei hij: ‘Ik heb het echt voor mezelf uitgemaakt, het ging gewoon niet.’

Achteraf snap ik ook waarom. Zijn ex vond heel veel dingen niet leuk aan hem die ik wel heel leuk vind. Dingen die Steven echt ‘Steven’ maken, bijvoorbeeld dat hij altijd heel open is en op straat met iedereen praat. Hij kon zichzelf niet zijn in die relatie. Overigens heb ik gelukkig heel goed contact met zijn ex en weet ik dat zij er hetzelfde over denkt. Ook zij weet dat het tussen hen niet werkte.

En ja, toen begonnen we dus te daten. We wilden het rustig aan doen, maar we waren zo verliefd en omdat Steven bij zijn vader op de zolderkamer sliep en ik bij mijn moeder, besloten we toch samen een huis te kopen. Steven wist dat ik een enorme kinderwens had en gelukkig stond hij daar hetzelfde in. Ik was al vrij snel zwanger van Evan en daarna volgde Leya. Na drie supergelukkig jaren met ons samengestelde gezin, zijn we op 16 juli van dit jaar eindelijk getrouwd.

Nadine (39) beviel 3 maanden te vroeg van haar tweeling

‘Ik herkende mijn eigen baby’s niet’

Problemen op pride

“Twee weken na onze bruiloft was de Pride, waarna het inmiddels beruchte filmpje waarop Steven met een andere vrouw zoent viral ging, met als commentaar: ‘Ze zijn pas twee weken getrouwd!’ Toen dat viral ging, ontplofte mijn telefoon. Mensen haalden zich van alles in hun hoofd. Dat het zielig voor mij zou zijn bijvoorbeeld, terwijl het juist andersom is: ik neem het initiatief, ik heb de controle. Ook die keer tijdens de Pride was op mijn initiatief, ik zoende als eerste met dat meisje en vroeg daarna of ze met Steven wilde zoenen. Ik snap de verbazing wel. Als je zelf niet op vrouwen valt, is het misschien lastig te begrijpen dat je je man met een andere vrouw laat zoenen.

Het was niet per se de bedoeling dat de hele wereld ons privéleven zou kennen, maar nu het is gebeurd, zeg ik: eerlijk duurt het langst. Het is niet zo dat we vanaf het begin een open relatie hadden, dat is vanzelf ontstaan. We gingen vaak op stap en dan kreeg ik altijd veel vrouwelijke aandacht. Ik val namelijk ook op vrouwen. Niet zozeer om een relatie mee te hebben, maar wel seksueel. Ik heb Steven gevraagd of hij het erg zou vinden als ik met vrouwen zoende als dat een keer zo uitkwam tijdens het uitgaan, maar hij vond het alleen maar leuk.

En die keer op de Pride had ik dus zo’n goede klik met iemand dat ik haar spontaan vroeg: ‘Wil je niet ook eens met mijn man zoenen?’ Ik voelde daar totaal geen jaloezie bij, ook omdat ik weet dat het honderd procent goed zit tussen Steven en mij. We hebben met zijn drieën een heel leuke avond gehad. Dat was zoiets bijzonders, zo’n leuke ervaring die we samen deelden, dat we er nog maandenlang van hebben nagenoten. Het voelde als ‘partners in crime’, dat we dit met elkaar konden delen.

Met geen van mijn exen had ik me ooit kunnen voorstellen dat ik dit zou kunnen doen, maar omdat onze basis zo goed is, ik me zo geliefd voel en onze relatie zo eerlijk en sterk is, voel ik me absoluut niet bedreigd. Ook omdat ik, als er iets gebeurt, altijd de controle heb over de situatie. Als Steven iets zou doen zonder mij, zou het anders zijn.”

De rest van dit verhaal lees je in Flair 48-2022.

Vivienne GroenewoudDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden