Ashley Beeld Esmée Franken
AshleyBeeld Esmée Franken

PREMIUM

Ashley (28) koos bewust jong voor kinderen: ‘Ik merkte dat ik met vriendinnen niet meer op één lijn zat‘

Zes vrouwen, die het niet altijd makkelijk hebben gehad, maar nu trots en volmondig kunnen zeggen: “Ik sta voor wie ik ben.” Dit is het verhaal van Ashley Hagestein (28) die bewust al heel jong voor kinderen koos. Ze heeft er inmiddels zes.

“Ik was zo’n meisje dat tot haar twaalfde nog met barbies speelde. Zelfs toen ik nog jong was, zei ik al dat ik kinderen wilde, het liefst veel. Op mijn achttiende werd ik ongepland zwanger van mijn vriend met wie ik al een tijd samen was. De zwangerschap ging helaas mis. We hadden er allebei zo veel verdriet van, dat we voelden: misschien is dit wel het moment om het nog een keer te proberen. In no time raakte ik weer in verwachting.

Al waren de meeste reacties op ons nieuws positief, niet iedereen begreep onze keuze. Ik merkte vooral dat ik met sommige vriendinnen niet meer op één lijn zat. Zij waren nog helemaal niet bezig met een gezin. Onze raakvlakken waren weg. Tja, dat was dan maar zo. Ik heb nooit het idee dat de kinderen ons belemmeren in wat we graag willen doen. Op reis gaan? Waarom niet. Toen we er al twee hadden, gingen wij naar Parijs. Hop, met de Bugaboo de metro in, kan prima.“

Gestopt met werken

“Met werken ben ik een paar jaar geleden gestopt. Ik werkte in de gehandicaptenzorg, maar toen mijn baan werd wegbezuinigd, dacht ik: het is wel goed zo. We hoopten ook op een nog groter gezin. Daarom heb ik ervoor gekozen om bij de kinderen thuis te blijven en daar heb ik nooit spijt van gehad. In het begin vroegen mensen weleens: wil je niet werken?

Maar nu ik zes kinderen heb, begrijpen ze dat beter. En vragen ze soms: wil je niet aan het werk om even thuis weg te kunnen zijn? Nee hoor, ik ben heel gelukkig met de keuze die ik heb gemaakt. Ik doe niets liever dan met de kinderen samen iets bakken of eropuit trekken met de bakfiets. Voor iedereen dan wat lekkers mee en ergens picknicken. Ik geniet van onze momenten samen. Dat zit ’m al in simpele dingen. Als we met z’n allen aan onze eettafel zitten, ben ik op m’n gelukkigst.”

Zichzelf vermaken

“Tijd voor mezelf heb ik misschien niet zo veel, maar ik vind het niet erg om mezelf soms weg te cijferen. Ik wil alleen niet zo’n moeder zijn die de hele dag bezig is met het entertainen van haar kinderen. Ik vind ook dat ze zichzelf een beetje moeten kunnen vermaken.

Het liefst zodat ik even een kop koffie op de bank kan drinken. Onlangs heb ik uitgevonden dat het heel lekker is als ik een uurtje eerder opsta, om zes uur. Dan kan ik even helemaal alleen rustig op gang komen voordat iedereen wakker wordt. Ik vind het veel waard dat ik er voor mijn kinderen kan zijn. Dat verzorgende past me ook goed.“

Soraya (29) werd verstoten uit de Jehova‘s getuigen omdat ze lesbisch is

‘Ik moest voor mezelf kiezen‘

Eigen geld verdienen

“Net als mijn man trouwens, want hij doet ook veel thuis en voor de kinderen. Soms wordt er gezegd: je moet je eigen geld verdienen. Maar als ik om me heen kijk, zie ik sommige vriendinnen scheiden en niks overhouden. Terwijl zij wél parttime werken. Bovendien weegt het bedrag dat ik nu aan opvang voor zes kinderen kwijt zou zijn, niet op tegen wat ik zou verdienen.

En mijn moeder op zes klein­kinderen laten passen, is ook niet echt een optie. Dat zijn allemaal afwegingen. Ik ben ook niet zo ambitieus op die manier, voor mij is dit helemaal goed zo. Sommigen willen misschien de top in het bedrijfsleven bereiken, ik wil ervoor zorgen dat mijn kinderen alle aandacht krijgen die ze nodig hebben. Dat past me als een jas.”

Dit verhaal komt uit het Zelfreflectie doeboek. Wil jij hem ook in huis? Bestel hem hier.

Merel BronsEsmée Franken

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden