aanslag maalbeek Beeld aanslag maalbeek
aanslag maalbeekBeeld aanslag maalbeek

PREMIUM

Arts Tine (38) hielp slachtoffers bij de aanslag op metrostation Maalbeek in 2016

Het proces rondom de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 is afgelopen maand gestart. 32 mensen kwamen die dag om het leven. Tine (38) is arts en hielp de slachtoffers.

Omdat arts Tine Gregoor toevallig in de buurt van metrostation Maalbeek in Brussel was, schoot ze na de aanslag meteen te hulp. Wat ze aantrof, zal ze nooit meer vergeten.

Aanslag metrostation Maalbeek

“Ik zat met mijn dochter en toenmalige vriend in de auto toen ik op Twitter las dat er een aanslag was gepleegd bij metrostation Maalbeek. Dat is maar twee straten verderop, dacht ik. Ik ben arts en voelde meteen dat ik erheen moest. Ik stapte uit de auto en liep in de richting van de metro.

Toen ik bij de ingang van de halte kwam, begonnen de mensen naar buiten te stromen. Ze zaten onder het bloed, het stof of waren verbrand. Ik had in mijn werk wel ernstige verkeersslachtoffers gezien, maar dit waren oorlogswonden van een bom die was afgegaan. Iemand die zag dat ik hulpverlener was, duwde me een ruimte binnen. Het bleek de EHBO-post die snel was ingericht voor de zwaarste slachtoffers.

Ik begon het hoofd van een man te verbinden met verband, maar ineens had ik zijn scalp in mijn handen; zijn hele hoofdhuid had losgelaten door de verwondingen. En ik hoor nog steeds een vrouw die bleef roepen: ‘Waar is mijn kindje?’ Ik had er geen antwoord op. Later bleek gelukkig dat het kind door een andere arts naar een ziekenhuis was gebracht en het goed maakte.”

Inspirerende veerkracht

“De dagen erna was de aanslag overal voorpaginanieuws. Elke keer als er op tv iets voorbijkwam, zag ik de beelden weer voor me van alle mensen die ik die dag had gezien. Wat mij erg heeft geholpen om het een plek te geven, was afspreken met een andere arts die ook hielp die dag. We konden met elkaar praten over dingen die niemand anders kon begrijpen.

Het was voor mij ook helend om een aantal jaren later een boek te schrijven: Bommen in Brussel - vijf jaar na de aanslagen. Hierin ging ik met journalist Joanie de Rijke in gesprek met slachtoffers om te kijken hoe het ze was vergaan sinds die dag. Zo spraken we een meisje dat met haar skateboard stond te wachten bij de luchthaven van Zaventem om haar oma in Amerika te bezoeken.

Ze was pas zeventien en verloor beide benen. Nu doet ze aan paralympische dressuur. De veerkracht van de mensen die we spraken, vond ik enorm inspirerend. Mensen kunnen verschrikkelijke dingen meemaken en toch verder om inhoud en invulling aan hun leven te geven. Of om juist te proberen vanuit iets wat vreselijk is, iets te doen wat voor anderen positief kan zijn.

Zo was er een Marokkaanse man die bij de aanslag zijn vrouw verloor. Zijn vrouw is vermoord in de naam van de islam en hij maakt zich nu sterk om te laten zien dat de islam juist een liefdevolle godsdienst is. Dat soort verhalen maakten diepe indruk op mij.”

Gruwelijke verhalen

“Onlangs is het proces begonnen. Dat heeft lang geduurd en nu het er is, wil ik me er niet te veel mee bezighouden, zodat het niet allemaal weer boven komt drijven. Bij de getuigenissen zullen vast gruwelijke verhalen worden verteld en zelf zal ik ook nooit meer dezelfde zijn als voor de aanslagen.

De eindigheid van het leven is tastbaarder. Ook ben ik minder onbevangen en sneller angstig. Sommige geuren, zoals die van verbranding, brengen me direct terug naar die dag. Dan komt alles weer boven en krimp ik vanbinnen ineen. Maar ook al volg ik het proces niet, ik ben wel blij dat het er is. Qua uitkomst verwacht ik er niet veel van, de meeste daders zijn dood en zij die er nog zijn, zullen denk ik geen spijt betuigen.

Ze waren immers gehersenspoeld. Ik vind het wel heel goed dat we hiermee als maatschappij een signaal afgeven dat we dit niet tolereren en proberen gerechtigheid te krijgen voor nabestaanden en slachtoffers.”

Deze Real Life staat in Flair 2-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle Iwemaaanslag maalbeek

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden