real life abortus Beeld Marloes Bosch
real life abortusBeeld Marloes Bosch

Anouchka (40) onderging een abortus: ‘We hebben wat afgejankt, maar het was te gevaarlijk’

Anouchka (40) heeft een relatie met Belin en is moeder van een zoon van achttien en een dochter van tien. Zes jaar geleden onderging ze een abortus, Anouchka was zwanger van een tweeling.

“Ondanks dat ik de pil slikte, was ik zwanger geraakt. Leuk! Dat was mijn eerste gedachte. Het leek me wel wat, een nakomertje. Ook Belin reageerde enthousiast. Maar toen ik met zes weken zwangerschap bloed liet prikken, bleek het gehalte aan antistoffen in mijn lijf al zo hoog te zijn dat de zwangerschap gevaarlijk was voor zowel mij als het kind. Ik bleek ook nog eens zwanger van een tweeling te zijn.”

Slecht vooruitzicht

“Tijdens de zwangerschap van mijn dochter maakte ik ook al te veel antistoffen aan. Dat is toen net goed gegaan, maar ze moest wel kort na haar geboorte twee bloedtransfusies ondergaan. Met de waardes die ik deze keer had, zou de tweeling met 24 weken gehaald moeten worden. De vooruitzichten waren heel slecht, voor de baby’s en voor mij. ‘We hebben al twee kinderen, die kunnen hun moeder niet missen,’ zei Belin. We hebben heel wat afgejankt samen.

Eind 2016, ik was toen elf weken zwanger, heb ik de ingreep ondergaan. Ik heb me meteen laten steriliseren. De klap kwam toen ik een paar weken later de rekening kreeg. Of ik voor de sterilisatie even € 2.300 wilde aftikken. Dat kwam zo kil over. En dan was er het besef van verlies: ik zou nooit meer kinderen krijgen.”

Begrip

“We hebben de echo thuis in een doosje gedaan, samen met twee speentjes. Ik kom er nooit aan. Belin en ik hebben het er wel vaak over samen. ‘Er had hier nu een tweeling van zes kunnen rondrennen,’ zeg ik dan. Dat doet pijn.

Ik heb het destijds niet veel mensen verteld. Van de mensen die het wisten, kregen we alleen maar begrip. Zij wisten ook wat er speelde, dat mijn leven echt gevaar liep. Aan mensen die wat verder bij me vandaan staan, vertelde ik het niet. Ik had geen zin in een reactie als: ‘Waarom zou je dat doen?’”

Samen naar de abortuskliniek

Wat is een abortusbuddy?

Geen andere keuze

“De eerste vier jaar na mijn abortus had ik het rond de kerstperiode lastig. Als het me aanvloog, ging ik shoppen, afleiding zoeken. Er lang over piekeren heeft geen nut, het is toch niet terug te draaien. Mijn kinderen weten het inmiddels ook. De oudste heeft het er nooit over. De jongste denkt er heel realistisch over: ze ziet dat er geen andere keuze was.

Het taboe moet van dit onderwerp af, vrouwen zijn baas in eigen buik. Als je een kind besluit te houden, ga je een levenslange verplichting aan. Daar moet je mentaal en financieel klaar voor zijn. Maar het kan dus ook dat het, zoals bij mij, fysiek gewoon niet kán. Mensen met een oordeel over abortus moeten eens verder kijken dan de optie ‘zwanger na een onenightstand’. Elke abortus heeft een verhaal, je ondergaat zo’n ingreep niet zomaar. Er zijn vrouwen die er een leven lang last van houden. Ik kan inmiddels van mezelf zeggen dat ik het goed heb verwerkt.”

Dit verhaal staat in Flair 03-2023. Flair vindt dat het tijd is om het taboe op abortus te doorbreken en verhalen hierover te delen. Want elk verhaal telt #stophetzwijgen.

Hester ZitvastMarloes Bosch

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden