Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Nu mijn beste vriendin moeder is geworden vind ik haar niet meer zo leuk’

Steven schiet te hulp: ‘Nu mijn beste vriendin moeder is geworden vind ik haar niet meer zo leuk’

Steven schiet te hulp: ‘Nu mijn beste vriendin moeder is geworden vind ik haar niet meer zo leuk’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. 

1. Vriendinnencrisis

Dominique: Mijn beste vriendin en ik zijn al sinds ons elfde bevriend, maar nu ze moeder is, vind ik haar heel eerlijk gezegd niet meer zo leuk. De kinderen zijn het enige waar ze nog over praat, ze stuurt ook steeds foto’s – het kost me inmiddels zo veel moeite hierop te reageren. Erover praten durf ik niet, ik weet zeker dat ze gekwetst zal zijn, maar ik merk dat ik steeds minder zin heb om af te spreken. Hoe voorkom ik dat we uit elkaar groeien?

Steven: We hebben in verschillende levensfases – naast de blijvertjes – verschillende vrienden die bij die levensfase horen. Als je met elkaar mee wilt groeien, moet je hier en daar wat afstemmen, zeker als die levensfases niet synchroon lopen. Ook in vriendschappen ga je soms door een crisis heen. Het gaat erom of je het zo verpakt dat zij er een verwijt in hoort, of juist een vraag om dieper – echt persoonlijk – contact. Jouw veronderstelling nu is dat jullie geen goede relatie kunnen hebben als het niet over de kinderen mag gaan. Dat lijkt me een aanname en ik denk dat je die, samen met haar, moet onderzoeken.

2. Voetbalgrappen

Annette: Nu de kantine gesloten is, nodigt mijn man soms een paar mannen van zijn elftal thuis uit. Daar zit er een tussen die constant vrouwonvriendelijke opmerkingen maakt. Mijn man lacht hard mee om die grappen. Hij begrijpt mij totaal niet, vindt dat ik hem ‘lekker met de boys’ lol moet laten maken. Maar daar gaat het niet om. Ik herken hem soms gewoon niet meer en merk dat ik me daarna emotioneel terugtrek. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Steven: Ik heb het gevoel dat je het respect voor je man aan het verliezen bent. Want óf hij meent het en dan snap je hem niet meer, óf hij meent het niet en waarom mogen er dan zulke dingen in jullie huis worden gezegd? Het laatste lijkt me een antwoord waar je op door kunt. Waar het om gaat, is dat jullie werkelijk contact hebben. Niet over wat er gezegd wordt, maar waarom hij er zo mee omgaat. En waarom het jou zo raakt. Tot slot kun je er ook voor kiezen om buiten gehoorsafstand te blijven. Maar niet als dat echt ten koste gaat van je respect voor hem.

3. Stiefzoon

Sylvia: Toen ik mijn man ontmoette, had hij een zoon van zes. We gingen samenwonen en even later kregen wij zijn zoon voorgoed in huis. Hij gedroeg zich vreselijk en  dat werd nog erger toen mijn man en ik een zoon kregen; mijn stiefzoon was zo jaloers. Toen hij achttien was, ging hij op kamers. Dat gaf zo veel rust in huis. Nu is hij 25 en wil hij vaker thuiskomen en blijven slapen. Ik heb medegedeeld dat ik dit niet wil. Mijn stiefzoon is boos, voor zijn gevoel hoort hij er niet meer bij. Ik heb mijn man verteld dat hij vaker naar zijn zoon moet gaan, ik kan het niet opbrengen om mijn stiefzoon constant om me heen te hebben. Heb jij advies?

Steven: Hier moet professionele hulp bij aan te pas komen. Iedereen is zo emotioneel verstrikt geraakt, dat kun je niet meer zelf ontwarren. Je man zit in een onmogelijke positie, net als je stiefzoon, die vroeger heeft moeten kiezen tussen zijn moeder en jou. De sleutel lijkt me in eerste instantie relatie­verbetering tussen jou en je stiefzoon. Ooit word je wellicht oma en het zou goed zijn als de scherpe kantjes er dan vanaf zijn. Begin eens door met een neutraal persoon erbij iedereen zijn verhaal te laten doen.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 08-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld:GettyImages