Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn man chat erotisch met camvrouwen’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn man chat erotisch met camvrouwen’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn man chat erotisch met camvrouwen’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Anoniem vraagt hulp aan Steven: “Mijn man chat erotisch met camvrouwen.”

1. Erotisch chatten

Anoniem: Ik ben erachter gekomen dat mijn man erotisch chat met camvrouwen. Ik vind het lastig om hem hiermee te confronteren, omdat ik stiekem in zijn geschiedenis heb gekeken. Maar ik word er zo onzeker van en merk dat ik me onveilig voel, dus ik moet hier iets mee. Hoe kan ik het beste dit gesprek met hem aangaan?

Steven: Leer deze tekst uit je hoofd: ‘Lieverd, ik ben erachter gekomen dat je erotisch chat met camvrouwen. Ik vind het lastig je hiermee te confronteren, ook omdat ik stiekem in je geschiedenis heb gekeken. Maar ik word er zo onzeker van en merk dat ik me onveilig voel, dus ik moet hier iets mee doen. Hoe kan ik het beste dit gesprek met je aangaan?’ En kijk daarna wat er gebeurt.

2. Sturende moeder

Anja: Mijn bejaarde moeder woont op bijna twee uur rijden bij mij vandaan. Ze is nog goed bij de tijd maar behoorlijk doof, waardoor zo’n bezoek best vermoeiend is. Ik ben een paar keer samen met mijn zus gegaan. Dan is die lange autorit goed te doen en hoef ik niet de hele tijd het woord te voeren. Maar mama wil ons nu liever een-op-een hebben. In hoeverre moet ik meegaan in haar wens?

Steven: Als je moeder niets kan verstaan, is het begrijpelijk dat ze er niets aan heeft als jullie er beiden zijn. Als het ergens anders om gaat, bijvoorbeeld omdat ze zich buitengesloten voelt door haar dochters als die samen komen, kun je er wellicht ook iets op verzinnen. Je zou om de beurt kunnen gaan, jij maakt een mooie wandeling als je zus bij haar is en andersom. Of je neemt allebei wat werk mee en gebruikt de ‘wachttijd’ op die manier. De derde optie is dat je het afwisselt, soms gaan jullie alleen, soms met elkaar. De vierde is dat jullie je er niets van aantrekken en je moeder uitleggen waarom dit de constructie is. Hoe dan ook, je moet het in twee dingen zoeken: creativiteit en verbondenheid.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik vind het lastig dat hij soms al om twee uur ‘s middags een joint rookt’

3. Jaloers

Astrid: Ik heb een naar trekje: ik ben snel jaloers. Wat betreft mijn man – ik kan het niet uitstaan als hij naar een andere vrouw kijkt – maar óók op andere vlakken. Het lange haar van mijn vriendin, de goedgevulde portemonnee van mijn zus en haar man, de vakantiewoning van vrienden. Ik zou zo graag blij willen zijn voor een ander, maar betrek alles op mezelf. En daar kom ik vaak als ontevreden partij uit naar voren. Kan ik mezelf nog veranderen?

Steven: Als je het echt wilt aanpakken, kan inzicht gevende therapie misschien iets voor je zijn. Om antwoord te krijgen op de vraag waar dit vandaan zou kunnen komen. Voel je je van kleins af aan tekortgedaan bijvoorbeeld, waardoor je je een bepaalde houding ten opzichte van het  succes van anderen hebt aangemeten? Het kan helpen als je de bron kent, want dan zie je ook dat het meer over jou zegt dan over je omgeving. Aan je omgeving kun je moeilijk iets veranderen, maar aan jezelf kun je werken. Daar heb je in elk geval meer invloed op.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 10-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier

Beeld: Getty Images