Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van veertien rookt, kan ik als ouder iets doen?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van veertien rookt, kan ik als ouder iets doen?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van veertien rookt, kan ik als ouder iets doen?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Regelneef

Lily: Ik werk drie dagen, vang grotendeels onze twee kinderen van vier en acht op, regel de administratie en zorg dat het huishouden draait, maar wordt daar weleens moe van. Als ik dat aangeef bij mijn man, kapt hij me vaak af. Want hij heeft het toch ook druk met zijn veertigurige werkweek? Dat is zo, maar ik zou wat meer structuur willen in mijn werk-, zorg- en regelweek. Hoe pak ik dit het beste aan?

Steven: Je hebt jezelf schijnbaar een slachtofferrol aangemeten en je man is daarvan de dader. Maar is het niet meer je eigen grenzeloosheid die je in dit parket heeft gebracht? Als je man je afkapt, láát je jezelf kennelijk ook afkappen.  Voordat hij je serieuzer kan nemen, moet je jezelf serieuzer nemen. Sta voor wat je wilt en ga van daaruit het gesprek aan. Misschien krijg je niet wat je wilt, maar je laten afkappen is de dood in de pot van een goede relatie. Nu ben je in zijn ogen een zeur en dat is bijna de verschrikke-lijkste positie waarin je als partner terecht kunt komen.

2. Roken

Barbara: Mijn dochter van veertien rookt. Ik weet dat uitproberen erbij hoort, maar toch zit het me niet lekker. Wat als ze eraan verslaafd raakt? Het stinkt, kost veel geld en eerlijk gezegd ziet het er ook niet fraai uit: zo’n jonge meid met een sigaret. Kan ik als ouder enige invloed uitoefenen?

Steven: Je kunt duidelijke grenzen trekken en tegelijk in gesprek blijven. Dat is een moeilijke combinatie, maar het kan. Zo zou je kunnen verbieden dat er in huis wordt gerookt, je kunt blijven vertellen hoe ongezond het is en uitleggen dat haar roken consequenties heeft voor de manier waarop je hiermee omgaat (‘Stel, je lijdt op een dag aan longkanker, en dan vraag je mij hoe ik het heb kunnen toestaan dat je op je veertiende al rookte. Wat moet ik dan tegen je zeggen?’). Tegelijkertijd kun je blijven praten over dingen als groepsdruk en wie er in haar omgeving allemaal wel en niet rookt. Dus stel duidelijk grenzen, verbied het in jouw aanwezigheid, en houd tegelijkertijd het gesprek op gang.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Mijn zoontje van anderhalf laat me geen seconde alleen’

3. Vreemdgaan

Claudette: Mijn beste vriendin is, toen we met vier vriendinnen een weekend weg waren, vreemdgegaan. Ze heeft een heel leuke man en een prima relatie, maar door drank, vrijheid en zon ging het mis. Zij probeert er rationeel mee om te gaan: nee, het was niet slim, maar het is gebeurd en hij hoeft er niets van te weten. Ik vind dat nogal wat. Ik ben niet van het vreemdgaan en haar man is ook een vriend van mij. Ik merk dat ik haar uit de weg ga, wat ik niet wil. Hoe geef ik dit een plek? Claudette

Steven: Je vraag is moeilijk door een ander te beantwoorden omdat het zo duidelijk over je eigen innerlijke geweten gaat. Dus: waar kun je mee leven en waarmee niet? Is het wel iets van jou, moet je er iets mee? Of moet je dat júíst omdat je erbij was en het weet? Dat zijn persoonlijke afwegingen waar je het met de andere twee vriendinnen over zou kunnen hebben, maar nooit met een outsider. Want die kan alleen vanuit zijn of haar eigen normen en waarden reageren. En daar gaat het niet om, het gaat om die van jou. Nadenken over wat goed en wat fout is, is altijd een eenzaam proces.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 50-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages