Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van 16 heeft geen vrienden’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van 16 heeft geen vrienden’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van 16 heeft geen vrienden’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Zwijgend uit eten

Leila: De laatste paar keren dat mijn man en ik uit eten gingen, vielen er best vaak stiltes aan tafel. Hij heeft daar totaal geen problemen mee en vindt het niet meer dan normaal dat je na tien jaar niet altijd iets te vertellen hebt, dat het juist fijn is om samen stil te kunnen zijn. Maar ik vind het verschrikkelijk om zwijgend langs elkaar heen te staren, terwijl mensen aan andere tafeltjes gezellig aan het kletsen zijn. Ik snap zijn punt en ben het met hem eens, maar waarom schaam ik me toch op die momenten?

Steven: Jullie ervaren die momenten anders en dat is het probleem niet. Zou het volgende aan de hand kunnen zijn? Dat jij bang bent dat jullie zwijgen betekent dat jullie zo langzamerhand een beetje op elkaar uitgekeken zijn? Dat het niet meer stroomt en dat het zwijgen daar symbool voor staat? Je schaamt je niet voor jezelf, je man of de gezellige mensen om jullie heen, die ongemakkelijke emotie gaat dieper. Als je denkt dat hier wat in zit, wordt het tijd dat het daarover gaat. Misschien zelfs bij een etentje (en dat bedoel ik niet flauw) om er niet meteen een groot probleem van te maken.

2. Lui en niet secuur

Anna: Sinds een paar jaar heb ik een eigen boekhandel en toen mijn zus twee jaar geleden werkloos raakte, bood ik haar een parttimebaan aan. Die kans greep ze aan, maar inmiddels heb ik er spijt van. Ze is niet secuur en lui. Maar hoe zeg je nou tegen je zus dat je niet tevreden bent en van haar af wilt?

Steven: Je begint wat te snel bij het einde, namelijk dat je van haar af wilt. Misschien is niet duidelijk wat je van haar verwacht. Dus waarom zeg je niet tegen haar dat ze weliswaar je zus is, maar dat je haar ook als volwaardig teamlid ziet. Dat betekent dat je gewoon een functionerings- en beoordelingsgesprek kunt houden, net zoals ze gewoon salaris ontvangt. Dan kun je de punten die je storen daarin kwijt en haar daarin coachen zoals een goed werkgever betaamt. Die begint ook niet meteen over ontslag als iemand niet voldoet.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Hij vindt haar te dik, daarom heeft hij ook geen zin meer in seks’

3. Geen vrienden

Iris: Mijn dochter van 16 heeft geen vrienden. Ze heeft er ook geen behoefte aan. Ze vindt weinig mensen leuk: de een roddelt, de ander praat alleen over zichzelf… Ze is erg op zich-zelf en vermaakt zich prima. Ze vindt het wel leuk om samen met mij dingen te ondernemen. Maar sociale contacten zijn toch belangrijk? Ik vraag me af of ze niet iets mist?

Steven: De vraag is of haar gedrag authentiek is, of dat ze zo teleurgesteld in leeftijdsgenoten is geraakt dat ze van de weeromstuit liever geen contact meer met ze heeft. In het eerste geval moeten we oppassen niet onze waarden aan haar op te dringen. Er zijn meer mensen die aan een goed boek genoeg hebben en helemaal niet het idee hebben dat ze daarmee iets essentieels missen om zich gelukkig te voelen. Mocht het in de toekomst anders worden, dan zie je dat dan wel weer. Ik denk dat ze momenteel meer aan je werkelijke acceptatie heeft dan aan je eventuele commentaar. Tenminste, als je het idee hebt dat het op zichzelf zijn authentiek bij haar hoort.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 03-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages