Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn baas wil weten wie er van het team gevaccineerd is en wie niet’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn baas wil weten wie er van het team gevaccineerd is en wie niet’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn baas wil weten wie er van het team gevaccineerd is en wie niet’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Ineke vraagt hulp aan Steven: “Mijn baas wil weten wie er van het team gevaccineerd is en wie niet.”

1. Kletskous

Yasmine: Mijn schoonmoeder houdt enorm van praten. Dat klinkt gezellig, maar je komt niet van haar af en ze roddelt bovendien over iedereen. Ik merk dat ik steeds minder zin heb om mee op bezoek te gaan. Het liefst zou ik willen dat mijn partner eens met haar praat, maar kan ik haar dat vragen?

Steven: Ja dat kan, als zij er ook last van heeft. En zo niet, dan kun je het zelf op tafel leggen. Of je laat het passeren en je schrijft de tijd die je met haar door moet brengen af. Je verwacht er niet zo veel meer van en je ziet het als een soort gratis ergernistraining. Maar de beste optie is misschien om zelf het gesprek ook wat meer te sturen, door haar bijvoorbeeld uit te dagen iets over haar leven te vertellen, te vragen waar het volgens haar in dit bestaan allemaal om gaat en wat ze bijvoorbeeld heeft geleerd. Zo trek je zelf het niveau van het gesprek hoger en ben je minder slachtoffer van de situatie. Je kunt namelijk besluiten om – altijd binnen de mogelijkheden – in dit leven geen slachtoffer te zijn. Zelfs niet van een praatgrage en roddelende schoonmoeder.

2. Teleurgestelde ouders

Saskia: Al jarenlang kom ik elke zondag bij mijn ouders over de vloer. Deels omdat ik dat leuk vind, deels omdat ze dat van me verwachten. Inmiddels worden de weekenden aardig gevuld met de sporten en hobby’s van mijn kinderen en wil ik niet meer elke week bij mijn ouders langsgaan, het wordt me te druk. Ik ben bang dat ze ontzettend teleurgesteld zullen zijn. Hoe voorkom ik dat?

Steven: Dat kun je waarschijnlijk niet voorkomen. Maar je hebt nu een eigen volwassen leven en een eigen gezin en dat heeft je prioriteit. Ja, je bent kind van je ouders en dat zal zo blijven. Maar je bent geen kind meer, toch? En wat voor voorbeeld geef je je eigen kinderen als je je als volwassen vrouw zo onderdanig opstelt? Je ouders zijn ook volwassen en het is aan hen om ermee te dealen dat je meer tijd met je eigen gezin wilt doorbrengen. Daar is niets mis mee, dat mag. Nog een laatste keer: je bent inmiddels een volwassene.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik durf niet meer bij mijn moeder in de auto, ze is een gevaar op de weg’

3. Corona vs. privacy

Ineke: Mijn baas heeft een mail rondgestuurd waarin staat dat ze graag wil dat we weer vaker op kantoor komen. Daarbij wilde zij graag weten wie er van het team gevaccineerd is en wie niet, zodat ze daar bij het indelen van de kantoordagen rekening mee kan houden. Ik ben gevaccineerd, maar ik vind haar vraag echt ver gaan, het mag volgens mij ook helemaal niet. Mag ik een antwoord weigeren vanwege privacyredenen?

Steven: De regels rond corona willen nog weleens veranderen, dus moet je zelf even opzoeken wat daar nu de geldende normen voor zijn. En als je een beter idee hebt, zou ik zeker even contact met haar opnemen. Een goede leidinggevende vindt het namelijk prettig om te horen wat er speelt, al betekent dat natuurlijk niet dat ze ook naar je hoeft te luisteren.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 12-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier

Beeld: Getty Images