Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Ik wil haar echt zo veel mogelijk helpen, maar heb mijn handen al vol’

Steven schiet te hulp: ‘Ik wil haar echt zo veel mogelijk helpen, maar heb mijn handen al vol’

Steven schiet te hulp: ‘Ik wil haar echt zo veel mogelijk helpen, maar heb mijn handen al vol’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Te veel

Rachel: Ik ben gescheiden, zorg voor mijn twee kinderen en heb een drukke baan. Mijn vader is drie maanden geleden overleden en mijn moeder van 75 is dapper en eet met regelmaat bij ons, maar dingen zoals de financiën kan ze er niet bij hebben. Dat moeten mijn broer, zus of ik oppakken. Ik wil haar echt zo veel mogelijk helpen, maar heb mijn handen al vol. Moet ik in dit gat springen, omdat dit erbij hoort?

Steven: Een van de moeilijkste dingen in het leven blijkt steeds weer het bewaken van je eigen grenzen. Dat wil niet zeggen dat je niets voor je moeder hoeft te doen, maar dat je alleen doet wat je erbij kunt hebben. Daar mag je gewoon duidelijk over zijn. Dat is alleen maar beter voor je moeder, omdat je het anders toch niet volhoudt. Spreek duidelijk af wie wat kan doen en dat ook lang kan volhouden, en zoek voor wat overblijft een andere oplossing. Je moeder moet dat zelf ook omarmen, omdat ze weet dat ze jullie dan niet overvraagt. Alleen dan kan ze onbelast bij jullie op bezoek komen en vinden jullie het leuk haar te zien.

2. Schuldig

Ellen: Mijn dochter van vijftien vertelde me dat ze op meisjes valt. Ik heb mijn kinderen opgevoed met de boodschap dat ze mogen zijn wie ze willen, maar soms moet ik hier ineens om huilen, wat ik niet goed begrijp. Want het lijkt daardoor alsof ik het niet accepteer en dat is beslist niet het geval. Waarom gebeurt me dit dan toch?

Steven: Als ons wereldbeeld er ineens anders uitziet dan we dachten, kan ons dat in verwarring brengen. We kunnen van alles in theorie bedenken en geloven, maar als het de praktijk blijkt, is het toch even wennen. We zien het vaker, bijvoorbeeld bij mensen die zich enorm op het ouderschap verheugen (theorie) en als hun kind geboren wordt daar toch aan moeten wennen (praktijk). Hetzelfde geldt voor van baan veranderen, verhuizen of van partner wisselen. Je komt even in een crisis om je aan te passen, maar dat wil niet zeggen dat je die nieuwe baan, huis of partner niet meer wilt. Het maakt je gewoon even onzeker. Het hoort erbij en meestal doet daarna de tijd zijn werk. Ik vermoed dat dat bij jou ook gaat gebeuren.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Ik heb jaren geleden geld geleend aan mijn schoonzus, die toen werkloos was’

3. Afknapper

Norah: Mijn vriend heeft sinds kort een eigen bedrijf, dus wil hij professioneel voor de dag komen. Hij droeg altijd een shirt, jeans en Adidas-jasjes, nooit eerder een stropdas of nette schoenen. Nu blijkt zijn smaak op dat gebied afschuwelijk. Het is het net niet: drukke stropdassen, te grote jasjes, juist níét professioneel. Kan ik hier iets van zeggen of moet ik me er niet mee bemoeien?

Steven: Dat hangt van de kwaliteit van jullie relatie af. Als jullie dit niet kunnen bespreken, heb je misschien een groter probleem dan alleen stropdassen en jasjes. Namelijk dat jullie helemaal niet zo dicht bij elkaar staan. Intimiteit is niet alleen iets seksueels, maar ook juist het delen van dit soort dingen met elkaar. De onderliggende liefde zorgt ervoor dat wat je te zeggen hebt niet als persoonlijke aanval is bedoeld of zo wordt opgevat. Misschien is er nog ruimte om je hele relatie een spade dieper in te steken dan nu het geval is. Je zou kunnen beginnen met onderzoeken waarom je eigenlijk zo bang bent te delen wat je denkt, dit met hem te delen en met hem te bespreken. Gewoon gezellig bij een kaarsje en een glas wijn.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 05-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages