Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Ik vind het lastig dat hij soms al om twee uur ‘s middags een joint rookt’

Steven schiet te hulp: ‘Ik vind het lastig dat hij soms al om twee uur ‘s middags een joint rookt’

Steven schiet te hulp: ‘Ik vind het lastig dat hij soms al om twee uur ‘s middags een joint rookt’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Hoogsensitief

T.P: Mijn dochter (11) is hoogsensitief en zit geregeld met zichzelf in de knoop. Ze vergelijkt zichzelf met anderen, denkt soms dat haar vrienden haar niet meer leuk vinden, vraagt om bevestiging en loopt iedereen te ‘analyseren’. Wij proberen haar duidelijk te maken dat ze goed is zoals ze is en dat ze moet stoppen met het invullen voor een ander, maar dat lijkt niet binnen te komen. Hoe kunnen wij haar helpen?

Steven: Hoogsensitieve mensen zijn eerder gevoelig voor de sfeer van anderen en willen anderen ook bovengemiddeld graag helpen. Dus in plaats van te zeggen dat ze dat niet meer moet doen, kun je wellicht eens een andere invalshoek proberen. Leer haar dat dit is waarmee ze moet leren omgaan. Dit is wie ze is, dus dit gaat waarschijnlijk niet weg. Je kunt ook niet tegen een kind met ADHD zeggen dat het wat rustiger moet doen en vervolgens verwachten dat dat het toerental verlaagt. De vraag is hoe je kind er zelf mee leert omgaan. Het is te makkelijk om te zeggen dat ze ‘moet stoppen’ met het invullen voor anderen.

2. Nieuwe rol

Quincy: Ik ben sinds drie maanden benoemd tot afdelingschef en merk dat ik deze nieuwe rol lastig vind. Mijn collega’s gunnen me alles, maar ik voel me niet meer een van hen nu ik degene ben die ze moet wijzen op wat ze goed doen, maar vooral ook op wat beter moet. Ik mis mijn oude plek. Went dit nog?

Steven: Geef het wat tijd, maar misschien ben je ten prooi gevallen aan het Peterprincipe. Dat wil zeggen dat mensen soms één promotie te veel maken, waardoor ze in een functie terechtkomen die ze niet past. Veel mensen denken dat manager zijn leuk is, maar dat is vaak helemaal niet zo. Alles wat goed gaat bereikt je niet, je bent vooral bezig met gedoe. Ten tweede: ingewikkelde collega’s met wie je eerst niets hoefde, zijn nu ineens je verantwoordelijkheid. En ten derde: je zit vaak als draaischijf tussen de mensen boven en onder je in. Misschien leek het daarom van een afstandje leuker dan het is. Maar geef jezelf eerst nog wat tijd om je te ontwikkelen. Stoppen kan altijd.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Nu mijn beste vriendin moeder is geworden vind ik haar niet meer zo leuk’

3. ’s Middags blowen

Daisy: Mijn vriend heeft ADHD. Hij slikt geen medicijnen, maar rookt dagelijks een blowtje om relaxter te worden. Nu wij allebei thuiswerken, merk ik dat hij steeds vroeger begint. Hij kan er heel goed tegen, maar ik vind het toch lastig dat hij soms al om twee uur ‘s middags een joint rookt. Hij zegt dat hij prima functioneert, en dat zie ik ook. Ik merk het niet eens als hij gerookt heeft. Moet ik me toch zorgen maken?

Steven: Als het goed is, is medicatie nooit verslavend. Datzelfde principe zou voor zelfmedicatie eigenlijk ook moeten gelden. Want dat is wat je vriend doet: hij gebruikt joints als reactie op zijn ADHD. Het gevaar van een verslaving is dat je er steeds meer van nodig hebt voor hetzelfde resultaat en uiteindelijk kan het middel op die manier erger worden dan de kwaal. Waar het vooral om gaat, is of je hier een open gesprek over kunt hebben, dat hij zelf in de gaten houdt wat het met hem doet en jou toestemming geeft om het af en toe op de agenda te zetten. Niet om het hem moeilijk te maken, maar om samen een vinger aan de pols te houden.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 09-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier

Beeld: GettyImages