Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
1. Bevriende ex
Tulay: Mijn nieuwe vriend en ik hebben het heel fijn samen. Ik wist vanaf het begin dat hij nog goede vrienden met zijn ex is en dacht dat ik dat geen probleem zou vinden. Maar nu ze hebben afgesproken, zit het me toch niet lekker. Ik heb gezegd dat ik blij voor hem ben dat hij nog zo goed met zijn ex omgaat, maar stiekem vind ik het niets. Hoe zeg ik dat zonder over te komen als de jaloerse vriendin?
Steven: Zonder dat je de jaloerse vriendin wilt zíjn, of zo wilt overkomen? Want het is duidelijk dat er een jaloerse kant in je zit en daar is niet zo veel aan te doen. Ik neem aan dat je er al eerder tegen hebt gestreden, maar dat het je niet is gelukt die te overwinnen. De vraag is hoe je hiermee omgaat. Belast je je vriend hiermee of leg je het waar het ligt (namelijk bij jezelf) en leer jij ermee omgaan? Het lijkt me goed je vriend te vertellen dat je jaloezie een wat mindere kant van je is en ook te zeggen dat hij zich er niets van moet aantrekken. Het hoort bij jouw mallere kantjes. Heeft je jaloezie een nare geschiedenis, dan is wat professionele hulp misschien op zijn plek.
2. Fanatiekeling
Keesje: Er is nogal wat aan de hand op klimaatgebied en wat me stoort, is dat veel mensen om me heen vrolijk het vliegtuig blijven nemen, terwijl dat enorm vervuilend is. Ik merk dat ik echt heel geïrriteerd raak als een vriendin in de voorjaarsvakantie weer heerlijk naar Ibiza gaat. Ja joh, kan jou het schelen, ik kan niet eens meer aardig reageren. Leuker word ik daar niet van. Hoe ga ik hier op een goede manier mee om?
Steven: Het is altijd moeilijk om andere mensen de maat te nemen. Want stel dat jouw buurvrouw haar auto om diezelfde reden wegdoet. En dat ze – omdat jij niet bereid bent datzelfde te doen – na een tijdje opeens niet meer aardig tegen je is. Vind je dat dan terecht? En zo ja, doe je je auto dan ook weg?
3. Zieke dochter
Chris: Mijn dochter is al lange tijd ziek, ze heeft een nare, chronische ziekte en slikt veel prednison waardoor ze nauwelijks naar school kan. Desondanks lukt het haar om bij te blijven op school, zó knap. Echter, haar vriendinnen hebben nu allemaal baantjes om daarmee hun zakgeld te verhogen – iets wat mijn dochter niet kan. Maar om ‘zomaar’ extra geld te geven, vind ik ook lastig. Wat te doen?
Steven: Wanneer je ervoor kiest om haar geld te geven, is dat natuurlijk niet ‘zomaar’. Zij heeft immers niet de mogelijkheden om zelf een bijbaantje aan te kunnen houden. Wat ik me wel zou kunnen voorstellen, is dat je haar zelf inhuurt voor wat makkelijke klusjes waarvoor je haar normaal gesproken niet zou vragen. En is het een idee daar ook de mensen in de straat voor in te schakelen? Ze kan klusjes komen doen, misschien niet altijd op het afgesproken tijdstip, maar ze komt wel. Laat haar een flyer maken met een eigen bedrijfsnaam. Zo verdient ze wat bij, zonder dat ze ‘gratis’ geld krijgt en zich alleen maar patiënt voelt.
Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 01-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier.