Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Ik heb jaren geleden geld geleend aan mijn schoonzus, die toen werkloos was’

Steven schiet te hulp: ‘Ik heb jaren geleden geld geleend aan mijn schoonzus, die toen werkloos was’

Steven schiet te hulp: ‘Ik heb jaren geleden geld geleend aan mijn schoonzus, die toen werkloos was’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Geld geleend

Chinaida: Ik heb jaren geleden geld geleend aan mijn schoonzus, die toen werkloos was. Het gaat om een paar duizend euro. Hoewel ik vaak subtiel aangeef dat ik dat nu weleens terug wil, maakt ze maar geen aanstalten me terug te betalen. Terwijl ze nu weer werk heeft en prima kan rondkomen. Wat is de volgende stap?

Steven: Iets minder subtiele hints geven. Je zou haar kunnen zeggen dat je het graag opgelost wilt zien, omdat het anders zo lang blijft voortduren. Laat haar zelf de methode kiezen, want die maakt je niet uit, toch? Het bedrag in één keer? Terugbetaling in maandelijkse termijnen? Als ze zegt dat het nu even niet lukt, bepaal je de eerste maandelijkse terugbetaling bijvoorbeeld pas over drie maanden. Zolang er maar een regeling ligt. Je kunt best stevig zijn met de boodschap en tegelijkertijd zacht voor de mens aan wie je die boodschap geeft. Maar de boodschap staat: ik wil mijn geld terug.

2. Weinig tijd samen

Annemarie: Mijn vriend is twee jaar geleden voor zichzelf begonnen. Inmiddels is zijn bedrijf flink gegroeid. Dat houdt in dat hij ook in het weekend vaak in zijn kantoor zit. Ik vind het geweldig dat hij zo succesvol is, maar we zien elkaar echt heel weinig. Ik vind het moeilijk hier iets van te zeggen, maar ik begin wel op te zien tegen al die weekenden in mijn uppie. Hoe snijd ik dit onderwerp aan zonder dat hij zich aangevallen voelt?

Steven: De aanname is dat hij zich aan-gevallen voelt, maar waarom check je dat niet? Je kunt toch zeggen dat je meer contact wilt en dan samen kijken wat er mogelijk is? Misschien kunnen jullie elk weekend een date hebben, desnoods gaan jullie even samen lunchen bij zijn kantoor in de buurt. Want het gaat je, neem ik aan, om de kwaliteit van jullie contact en niet alleen om de kwantiteit. Het opstarten van een bedrijf kost nu eenmaal veel tijd en energie. En weekenden in je uppie zijn ook niet nodig, toch? Ook dat is een keuze.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Hij vindt haar te dik, daarom heeft hij ook geen zin meer in seks’

3. Pesten

Naz: Mijn dochter (8) zit in de klas bij de zoon van mijn beste vriendin. Nu vertelde mijn dochter me laatst dat hij heel gemeen is tegen andere kinderen. Mijn vriendin heeft niks in de gaten, die vindt hem het liefste jongetje dat er bestaat. Moet ik op tafel gooien wat mijn dochter tegen mij zei?

Steven: Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik niet weet wat  ‘beste vriendin’  betekent. Betekent dit dat jullie alles delen, ook de lastige kanten van het leven, of dat jullie vooral wijntjes drinken en heel erg kunnen lachen met elkaar? Hoe zou het in de relatie vallen als je erover begint? Als haar zoon echt zo’n plaaggeest is, hoort ze dat wel op school (als ze het al niet weet, maar het voor jou verborgen houdt). Wat als je het vertelt? Is ze dan beledigd om haar prinsje, óf omdat jij iets wist en dat niet met haar hebt gedeeld? Dus niet omdat ze het erg vond om te horen, maar omdat ze niet begrijpt dat je dit niet met haar hebt gedeeld terwijl jullie zo’n intieme band hebben. Lastige boodschappen vallen over het algemeen alleen goed in sterke relaties en ik weet niet op welke gronden jullie vriendschap is gebouwd.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 04-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages