Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Ik erger me aan mijn jongste dochter’

Steven schiet te hulp: ‘Ik erger me aan mijn jongste dochter’

Steven schiet te hulp: ‘Ik erger me aan mijn jongste dochter’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Nattigheid

Suus: Het is raar, maar opeens, na 22 jaar, laat mijn man elke dag de pot gel openstaan en ligt zijn borstel in de wasbak. En ik maar opruimen. Ik heb hem er al eens op aangesproken (“Gek dat je dat nu opeens doet, dat deed je nooit eerder. Ik vind het vervelend, wil je erop letten?”), maar nog steeds sta ik elke morgen die natte borstel af te drogen. Heb jij een andere oplossing? 

Steven: Ja: accepteer het. Als dit je grootste probleem met je partner is, zijn er in Nederland alleen al zo’n vier miljoen vrouwen die graag met je zouden willen ruilen.

2. Wat wil ík?

Ischa: Onlangs werd ik 42 en plotseling heb ik het idee dat ik ‘aan de tweede fase van mijn leven’ ben begonnen: mijn kinderen worden onafhankelijker, ik kan meer aan mezelf denken en mijn leven daarop inrichten. Maar wat wil ik? Wat vind ik nog belangrijk om te doen? Ik hoor in mijn omgeving niemand die met dit soort vragen worstelt, het lijkt of ik hier alleen in sta. Dat voelt eenzaam. Is dat zo, of klopt mijn gevoel met mijn leeftijd? 

Steven: Of je er alleen in staat of niet, doet niet zo ter zake. Dit is immers jouw gevoel. Sommigen noemen wat je ervaart wellicht een midlifecrisis, maar waar het om gaat, is dat je een aantal levensvragen hebt die je op dit moment bezighouden. Ten eerste is het natuurlijk goed om het hier met bevriende leeftijdsgenoten over te hebben (want jij hoort er niets over van hen, maar horen zij er wel iets over van jou?). En als je met die vragen bezig blijft, is een lifecoach een idee. Die zijn er niet zozeer om persoonlijkheidsvraagstukken op te lossen, maar om je te helpen met dit soort vragen door het leven te navigeren.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik wil niet meer samenwerken met mijn vriendin’

3. Sloompie

Ingrid: Ik heb twee meiden onder de tien jaar. Ik merk de laatste tijd dat ik me steeds vaker aan de jongste erger: ze is wat sloom, introvert, heeft moeite met sociale contacten. Ik ben helemaal niet zo, mijn oudste ook niet. Soms kan ik mijn irritatie nauwelijks bedwingen. Wat kan ik hieraan doen? Ik kan de persoonlijkheid van mijn kind toch niet veranderen?

Steven: Veel ouders hebben een favoriet kind. Bij mannen is dat bijvoorbeeld vaker de jongste dochter, bij moeders de oudste zoon. Verder zijn kinderen die in het midden zitten niet vaak favoriet. Maar dat wil niet zeggen dat van de minder favoriete kinderen minder gehouden wordt. Er is wel wat meer ergernis, zoals jij die ook voelt, en het is aan jou om daarmee om te gaan. Het is namelijk zo dat jij jezelf en je andere dochter tot norm hebt verheven van hoe je kennelijk hoort te zijn, daar zit de denkfout. Maar het is net zo moeilijk voor je wat introvertere dochter om zoals jij te zijn, als het voor jou is om zoals zij te zijn. Probeer het eens een week en je snapt dat iedereen een eigen karakter heeft. Als je dat begrijpt, kun je wellicht ook onderzoeken wat je van haar zou kunnen leren. Want we leren nu eenmaal het meest van mensen die juist niet op ons lijken. Dus hoe kan zij jouw leven verrijken?

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 42-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages