Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Hij vindt haar te dik, daarom heeft hij ook geen zin meer in seks’

Steven schiet te hulp: ‘Hij vindt haar te dik, daarom heeft hij ook geen zin meer in seks’

Steven schiet te hulp: ‘Hij vindt haar te dik, daarom heeft hij ook geen zin meer in seks’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Zwaar geheim

Tamara: Laatst vertelde mijn man mij dat de man van mijn vriendin bij hem had geklaagd dat hij zijn vrouw eigenlijk niet meer aantrekkelijk vindt. Hij vindt haar te dik (ze is nu dertig kilo zwaarder), daarom heeft hij ook geen zin meer in seks. Ik ben enorm geschrokken en wilde dit bij mijn vriendin aankaarten, maar mijn man zei dat ik dat écht niet kon doen. Ik heb toch het idee dat ik er iets mee moet, maar wat?

Steven: Jij moet er niks mee, maar je man wel. Hij is immers in vertrouwen genomen. Het lijkt me verstandig als hij erop aandringt dat jullie vriend een goed gesprek met zijn vrouw heeft, want dit soort ontboezemingen leiden niet zelden een scheiding in. Schiet niet in een reddersfantasie: het gaat erom dat wat er nu onder tafel speelt boven tafel komt. Daar ben jij niet verantwoordelijk voor en je man is dat ook niet. Dat is jullie vriend, die essentiële informatie voor zijn vrouw achterhoudt.

2. Kantoorissue

Françoise: Sinds kort huur ik 2,5 dag per week een werkplek, waar ik heel blij mee ben. Nu ben ik nogal gevoelig voor geur en mijn overbuurman stinkt af en toe. Ik kan geen andere plek nemen, want alles is verdeeld. Hoe kaart ik dit aan zonder te kwetsen?

Steven: Ik doe een voorzet:  “Ik vind het te gek dat ik hier mijn eigen plek heb. Ik kan hier goed werken, wij kunnen het goed vinden en ik ben dus echt blij. Er is één ding waar ik tegen aanhik en dat ligt deels aan mezelf – en ik begrijp dat dit voor jou niet zo leuk is om te horen – maar je hebt voor mij een vrij stevige lichaamsgeur. Dat zegt verder niets over wat ik van je denk, maar ik wil je toch vragen of je daar rekening mee kunt houden. Ik zal natuurlijk ook rekening met jou houden, want ik wil dat we ons hier allebei oké voelen.”  Als hij toch gekwetst is, is dat zo. Dat is echt aan hem. Aan jou is het om op een aardige manier goed voor jezelf te zorgen.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Ik merk dat ik echt geïrriteerd raak als een vriendin wéér naar Ibiza gaat’

3. Één mama

Anoniem: Mijn dochter (9) was laatst een dagje weg met mijn vriendin en haar drie kids. Ze vond het best spannend en vroeg toen aan mijn vriendin of ze haar ’mama’ mocht noemen. Volgens mijn man vroeg ze dit voor haar gevoel van veiligheid, maar ik voel me ergens  gekwetst. Alsof ik niet goed genoeg ben en mijn dochter anderen meer waardeert dan mij. Ook baal ik ervan dat mijn man me niet begrijpt en steunt. Mijn dochter was erg verdrietig door mijn reactie, maar het gesprek hierover aangaan is onmogelijk omdat ze dichtklapt. Stel ik te hoge eisen aan mijn dochter? En verwacht ik te veel van mijn man?

Steven: De vraag waar het hier eigenlijk om draait, is wat de symbolische waarde is van het verzoek van je dochter om je vriendin ‘mama’ te mogen noemen. Jij leest er commentaar op je moederschap in, daar komt je gekwetste reactie vandaan. Maar misschien wilde zij die dag niet de enige zijn die niet ‘mama’ zei, of wist ze niet zo goed hoe ze haar anders moest noemen. Ik zou het niet groter maken dan het is. Ze is zich een hoedje geschrokken van je reactie en slaat dicht als je erover begint. Dus laat het rusten en kijk of je andere signalen opvangt dat het niet goed tussen jullie zou zitten. Wat je man betreft, zou ik nog wel even een punt maken. Je was geschrokken en waarschijnlijk zie je er meer in dan er aan de hand is. Maar ook als dat het geval is, verdien je dat er naar je wordt geluisterd.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 02-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages