Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Kan ik mijn dochter van 11 vragen om in huis te helpen?’

Steven schiet te hulp: ‘Kan ik mijn dochter van 11 vragen om in huis te helpen?’

Steven schiet te hulp: ‘Kan ik mijn dochter van 11 vragen om in huis te helpen?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1 Chocola

Ilona: Onze vriendengroep bestaat uit vier stellen. We hebben ontzettend veel lol met elkaar en praten veel, waardoor we regelmatig tot diep in de nacht aan tafel zitten. Een van de mannen is af en toe nogal kritisch op zijn vrouw, mijn vriendin. Als ze nog een chocolaatje pakt, zegt ie dat ze dat maar niet moet doen en schenkt ze nog een wijntje in, dan stuurt hij haar soms zo’n blik. Ik erger me daaraan. We zijn volwassen, dus ze mag haar eigen keuzes maken, vind ik, en ook dat het en public gebeurt, vind ik niet aardig. Maar het is iets tussen hen tweeën, kán ik er wat van zeggen?

Steven: Dat hangt erg van de kwaliteit van jullie relatie af. In echt goede relaties kan kritiek zelfs worden gewaardeerd, in minder goede relaties wordt die snel als een aanval gezien. Je kunt het ook eerst eens met je vriendin bespreken. Misschien ziet zij er geen kwaad in en maak jij een probleem dat er niet is. Je vriendin is een volwassen vrouw die verantwoordelijk is voor haar eigen keuzes, ook op partnergebied.

2 Opruimen

Sonja: In mijn gezin met man en kind van elf jaar ben ik eigenlijk degene die alles in huis doet. Omdat het kan en ik de dingen nou eenmaal snel oppak. Om die reden hoeft mijn dochter dus niks te doen in huis. Nu vraag ik me af: moet ik haar misschien toch niet wat meer laten doen – tafel afruimen, kamer opruimen – omdat dat ook een beetje bij de opvoeding hoort?

Steven: Dat lijkt me een goed idee. En niet alleen bij de opvoeding van je dochter, maar ook bij die van je man. Meisjes kijken erg naar hun vader in de uiteindelijke keuze van hun levenspartner. Als zij het normaal vindt dat een man niets doet omdat ze dat thuis heeft geleerd, krijgt ze misschien een verkeerd beeld van wat het betekent om in de 21ste eeuw een volwaardige relatie met een man te hebben en wordt ze net zulk bedienend personeel als jij dat nu lijkt te zijn. Het is aan jou van haar een zelfredzaam individu te maken en te doen wat daarvoor nodig is.

Lees ook
Steven schiet te hulp: Bijna alles wat mijn vriend zegt of doet, is fout of stom’

3 Kwal

Romona: Mijn zus en ik gaan heel goed met elkaar, en bijna om de week kwam ze op vrijdag of zaterdag bij ons borrelen en eten. Dat was altijd gezellig, dat vond mijn man ook. Maar nu heeft ze een nieuwe vriend, een vervelend type. Hij is heel knap, maar hij gedraagt zich arrogant, heeft praatjes en is niet grappig. Als ze nu komt, neemt ze hem mee. Maar dan is het echt niet leuk. Hoe moet ik dit aanpakken?

Steven: Als je echt een goede relatie met je zus hebt, kun je zeggen dat het feit dat zij een goede relatie met deze man heeft, niet automatisch hoeft te betekenen dat dat ook voor jullie geldt. Je hoeft hem niet af te kraken, maar je kunt toch zeggen dat de frequentie van de etentjes daarom wat naar beneden kan? Je zegt zelf dat je heel goed met haar bent en daar hoort dit soort eerlijkheid bij.

Je kunt wel voorstellen wat vaker alleen met haar te gaan lunchen bijvoorbeeld, omdat je haar individueel wel graag vaak wilt blijven zien. Je mag namelijk je eigen grenzen trekken en dit lijkt me er een van. Daarna mag je zus natuurlijk ook haar grens trekken, want zo is het leven nu eenmaal. Dat is beter dan dat je elke twee weken een toneelstukje opvoert, lijkt me.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 36-2021. Wil je deze editie bestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages