Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn collega maakt veel fouten, maar kan ik daarover ‘klikken’ bij onze baas?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn collega maakt veel fouten, maar kan ik daarover ‘klikken’ bij onze baas?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn collega maakt veel fouten, maar kan ik daarover ‘klikken’ bij onze baas?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Kwaad op kind

Juul: Mijn oudste zoon van twaalf is een lieverd, maar ook een moeilijk kind. Hij heeft best veel issues, zoals autisme, een angststoornis, ADHD én een laag IQ. Soms ben ik zo kwaad als hij voor de zoveelste keer dingen doet die niet mogen omdat hij maar niet kan onthouden wat wel of niet mag, waardoor ik uit mijn slof schiet. Daarna voel ik me zó schuldig, want hij kan er niets aan doen. Hoe ga ik hiermee om?

Steven: Door daarna je excuses aan te bieden. Als je het idee hebt dat je iets niet goed hebt gedaan, is er niets mis mee om bijvoorbeeld te zeggen dat je niet zo kribbig had moeten reageren. Gewoon kort, het hoeft geen heel uitgebreide spijtbetuiging te zijn, maar erken gewoon hardop dat je ergens spijt van hebt. Dat maakt je geen slechter, maar een beter mens. En je geeft ook nog eens het goede voorbeeld. Bedenk: het gedrag van de ouders is de belangrijkste bron van informatie voor ieder kind.

2. 21 jaar

Joan: Mijn man en ik zijn al 21 jaar getrouwd, maar ik heb niet het idee dat ik lekker achterover kan leunen. Er zijn de laatste tijd heftige dingen gebeurd, waardoor het al een tijdje niet echt lekker loopt tussen ons. Hoe krijg ik mijn relatie weer op de rit?

Steven: Een relatie bestaat uit twee lagen: de laag waarin er van alles gebeurt en een andere waarin wordt besproken wat er allemaal gebeurt. Op de eerste laag hebben we niet zo veel invloed, het leven overkomt ons en onderling gebeuren er ook dingen die we misschien niet willen, maar die toch plaatsvinden. Op de tweede laag hebben we meer invloed. Daarin kunnen we bijvoorbeeld besluiten om de ander eerst te willen begrijpen, voordat we zelf begrepen willen worden.

Ook kunnen we besluiten om onze stem niet te verheffen, de ander niet belachelijk te maken en de woorden ‘nooit’ en ‘altijd’ niet te gebruiken (‘Jij luistert nooit’,  ‘Jij doet altijd vervelend tegen mijn moeder’). In die laag besluiten we hoe we met elkaar communiceren. De kwaliteit van de communicatie bepaalt de relatie voor een groot deel. Spreek met elkaar af dat je in de tweede laag wilt investeren, desnoods met een therapeut erbij om daar een goede start mee te maken.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van veertien rookt, kan ik als ouder iets doen?’

3. Fout op fout

Sita: Ik werk samen met een collega die veel fouten maakt in haar werk. Ze ziet dingen over het hoofd en houdt zich niet aan afspraken. Ik trek dat vaak recht, met als gevolg dat onze leidinggevende niet doorheeft hoe de vork in de steel zit. Dat zit me dwars, maar is het niet oncolle-giaal om het te zeggen?

Steven: Je bent door je gedrag onderdeel van het probleem geworden, terwijl je eigenlijk dacht een oplossing te bieden. Je zou ook kunnen zeggen dat je met je reddende gedrag haar verdere professionele groei in de weg staat en ik weet dus eigenlijk niet zeker of dat wel zo collegiaal is als je het nu doet voorkomen. Kortom, het is geen verraad als ze eindelijk met haar gedrag wordt geconfronteerd, maar een kans voor haar om beter in haar werk te worden. Nu dek je het probleem af en mopper je tegelijkertijd over de consequenties daarvan.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 51-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages