Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Bijna alles wat mijn vriend zegt of doet, is fout of stom’

Steven schiet te hulp: ‘Bijna alles wat mijn vriend zegt of doet, is fout of stom’

Steven schiet te hulp: ‘Bijna alles wat mijn vriend zegt of doet, is fout of stom’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1 Zero tolerance

Elif: ”Mijn zoontje heeft, sinds hij op de basisschool zit, opeens een grote mond. Stoere scheldwoorden, ‘jij moet dit en jij moet dat’ en brutaal niet doen wat ik hem vraag. Hij probeert hiermee vast een grens af te tasten, maar ik wil dit gedrag in de kiem smoren. Ik tolereer het gewoon niet van een klein ventje. Hoe pak ik dit het beste aan?”

Steven: ”Volgens mij doe je het hartstikke goed. Je zoon komt met een andere wereld in aanraking en neemt die mee naar huis en kijkt wat daarin geoorloofd is en wat niet. Dus wees trouw aan je grenzen, omdat hij zo leert waar de hekken staan. Wel nog een tip: vertel ook steeds waarom je bepaalde grenzen trekt, zodat hij niet alleen leert wat acceptabel is en wat niet, maar vooral ook waarom dat zo is. Daar heeft hij in zijn ontwikkeling meer aan, dan dat hij alleen maar doet wat je van hem vraagt. Zo leert hij snappen wat het effect van zijn gedrag is. Dat is constructiever dan wanneer je alleen maar gehoorzaamt, maar je eigenlijk geen idee hebt waarom er bepaald gedrag van je gevraagd wordt.”

2 Vader en zoon

Mary Jo: ”Het botert momenteel niet tussen mijn zoon van twaalf en zijn vader. Bijna alles wat mijn vriend zegt of doet, is fout of stom. Van de weeromstuit zoekt hij nog meer toenadering, wat dan weer verkeerd uitpakt. Ik denk dat het gewoon een fase is, maar zie ook dat het hem verdriet doet. Moet ik het even aankijken of kan ik er iets aan doen?”

Steven: ”Het wordt misschien tijd om niet óver je zoon te praten, maar mét hem. Dus waarom doet hij dit? Is het de start van de puberteit, of speelt er iets onder de oppervlakte waar jullie beiden geen weet van hebben? Een dergelijk gesprek scheelt een hoop gepieker voor jullie en je zoon is wellicht zelfs blij dat hij zijn verhaal kan doen, omdat hij dan duidelijk kan maken wat hem zo aan zijn vader stoort. De vraag is in eerste instantie niet hoe je het gedrag kunt ombuigen, maar vooral waarom het überhaupt bestaat. Ga dus op zoek naar de eventuele boodschap achter het getoonde gedrag.”

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Mijn lieve vriendin zegt onze afspraken altijd af’

3 Stiekem

Babs: ”Ik zag tot mijn grote schrik de vriend van m’n vriendin op Happn voorbijkomen. Ze zijn net een jaar samen en ogen gelukkig. Alles in mij schreeuwt dat ik haar dat screenshot moet laten zien. Maar dan ben ík degene die haar ongelukkig maakt… en ik was juist zo blij voor haar. Wat moet ik doen?”

Steven: ”Wat zou jij willen als zij in een vergelijkbare situatie jouw partner voorbij zag komen? Zou je het niet willen weten, hoe pijnlijk dat ook is? Meestal is het beter om door de waarheid geslagen te worden, dan door de leugen geaaid. Wanneer de vriend van je vriendin op dergelijke sites aan het rondneuzen is, is dat de harde waarheid en dat geeft haar – en hun – de mogelijkheid daarop te reageren. Nu leven ze in twee werkelijkheden en is het meestal een kwestie van tijd voordat een relatie stukloopt.”

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 35-2021. Wil je deze editie bestellen? Dat kan kan hier

Beeld GettyImages