Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘We praten veel over zijn vreemdgaan, maar de nare gedachten blijven’

Steven schiet te hulp: ‘We praten veel over zijn vreemdgaan, maar de nare gedachten blijven’

Steven schiet te hulp: ‘We praten veel over zijn vreemdgaan, maar de nare gedachten blijven’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Broer

As: Toen mijn broer na zijn scheiding bij zijn jeugdliefde introk, kwamen de irritaties al snel: alles moest op haar manier. Om onze band te verbeteren ben ik met haar gaan praten, maar uiteindelijk was ik er klaar mee. Ze gingen uit elkaar omdat mijn broer rust wilde, maar zijn nu toch weer samen. Hij vindt het raar dat hij haar niet gewoon weer kan meenemen naar uitjes en zo. We hebben nog geen contact met elkaar gehad. Hoe kan ik dit aanpakken? Onze band verbreken wil ik niet.

Steven: Ik denk dat het goed is om wat je hier hebt geschreven aan je broer te laten lezen, met de disclaimer dat je begrijpt dat het jouw kijk op de zaak is. En dat je daarover met hem (of hen beiden) in gesprek wil. Dat het contact niet zo goed is op dit moment, wil niet zeggen dat de manier waarop erover wordt gesproken geen bepaald niveau kan halen. Dus luister eerst eens naar elkaars waarheid – jij ook echt naar die van hem – dan begrijpt iedereen elkaar vaak een stuk beter. Dat is een mooie basis om het contact weer wat op te bouwen. Want dat is toch wat je wilt. Ook dat kan hij dan meteen lezen.

2. Uitrazen

Meike: Wij hebben twee kinderen van 4 en 1,5 jaar. Onze kleuter is een lief,  verlegen meisje bij anderen, maar thuis kan ze minutenlang schoppend, schreeuwend en huilend op de grond liggen. Vooral als ze moe is of ze zich heeft ingehouden op school en de bso. Praten en knuffelen heeft geen zin, uit laten razen en terugschreeuwen ook niet. Hoe kunnen we haar helpen op zo’n moment? We raken hier gefrustreerd van.

Steven: Je schrijft dat laten uitrazen geen zin heeft, maar is dat wel zo? Wat is er tegen om je dochter, als het haar even te veel wordt, te laten uitrazen? Het gaat erom dat ze dan geen mensen of spullen tot haar slachtoffer maakt, maar even op een stapeltje handdoeken slaat, waarom niet? Of vraag aan haarzelf hoe zij denkt dat ze die spanning kwijtraakt. Stukje hollen? Prima! In een kussen schreeuwen? Ook goed. Het lijkt me voor jou niet verkeerd om eens lekker met haar mee te doen. Het kan jullie allebei misschien wat opluchten en je doet het ook nog eens samen. Twee vliegen in één klap.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Mijn man wil graag aparte slaapkamers, omdat hij naast mij niet kan slapen’

3. Quitte

Koos: Mijn vriend vertelde onlangs dat hij drie jaar geleden is vreemdgegaan. Eerst was ik blij dat hij er eerlijk over was, maar nu spookt het continu door mijn hoofd. We praten er veel over, maar de nare gedachten blijven. Een vriendin opperde een seksdate te regelen. Misschien zou het helpen als ik het gevoel heb dat we quitte staan. Stopt dit mijn gepieker?

Steven: Ik vraag me af of je je beter voelt als je met gelijke munt terugbetaalt. Het is in elk geval niet heel constructief en wellicht blijf je als je dat doet met een dubbel rotgevoel achter. Als je echt het idee hebt dat alles wat erover te zeggen is al is gezegd maar het toch als een soort trauma blijft voelen, zou je misschien therapie kunnen proberen. Om te beginnen jullie samen en wellicht volgt daar dan een individueel traject uit omdat het vreemdgaan van je vriend oude structuren in je aan het daglicht heeft gebracht die je nog niet goed hebt doorleefd. Want waar staat dat vreemdgaan van je man bij jou voor? Welke blokkade weerhoudt je ervan om het te kunnen verwerken?

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 07-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages