Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Sophie (27) moest door corona noodgedwongen een carrièreswitch maken

Sophie (27) moest door corona noodgedwongen een carrièreswitch maken

Sophie (27) moest door corona noodgedwongen een carrièreswitch maken

Sophie Bel (27) is na haar opleiding communicatie als stewardess aan de slag gegaan. Maar door de pandemie kon haar contract helaas niet verlengd worden. Ze moest noodgedwongen door de coronacrisis een andere baan zoeken. 

Opleiding communicatie

”Ik heb communicatie gestudeerd. Ik heb toen specialisaties gevolgd in branding en visuele communicatie, iets wat achteraf erg van pas komt tijdens mijn huidige werk als fotograaf. Maar tijdens mijn derde studiejaar belandde ik in een zware burn-out en zat ik een jaar ziek thuis. Ik kwam er toen achter dat ik communicatie behoorlijk saai vond en helemaal niet achter een bureau wilde zitten van 9 tot 5. Het idee dat ik dit na mijn studie zou moeten doen voor minstens veertig jaar gaf me een heel angstig gevoel. Ik wilde graag vrijer zijn. Dus toen ik een vacature voor stewardess voorbij zag komen viel alles op z’n plek en solliciteerde ik diezelfde avond nog. Ik maakte mijn studie af en vlak na het behalen van mijn diploma stond ik aan boord. Ik vond het geweldig om als stewardess te werken en genoot van iedere seconde!”

KLM 

“Ik ben als stewardess begonnen bij KLM. Dat was een heel fijn bedrijf om voor te werken. Ik had een hoop leuke collega’s en vond het ook heel leuk om steeds weer met verschillende culturen in aanraking te komen. Dat is wel echt het leuke aan dat vak. Ik had een jaarcontract bij KLM, maar deze kon door de coronacrisis helaas niet worden verlengd. Ik heb daardoor maar een jaar kunnen vliegen als stewardess.’’

Solliciteren naar nieuwe baan

“Toen ik te horen kreeg dat mijn contract niet zou worden verlengd, dacht ik in eerste instantie: dan moet ik toch terug naar de communicatie. Ik was al begonnen met solliciteren voordat mijn contract afliep, zodat er geen gat tussen zou komen te zitten. De coronacrisis was toen wel iets heftiger dan nu. Nu liggen de banen voor het oprapen, maar dat was toen niet zo. Ik merkte dan ook al vrij snel dat er eigenlijk geen vacatures waren die qua werkervaring bij mij paste. En omdat er ook bijna geen juniorfuncties te vinden waren, ben ik uiteindelijk gaan solliciteren op functies die boven mijn niveau lagen. En eigenlijk leken die functies mij ook allemaal niet leuk. Het maakte me heel verdrietig omdat ik dat soort werk helemaal niet wilde gaan doen.’’

Fotografie

‘’Na veel solliciteren en thuiszitten had ik aan mijn vriendinnen laten weten dat het me ook ontzettend leuk leek om fotograaf te zijn. Daarvoor had ik hier en daar al wel eens wat gefotografeerd op vakantie, maar nog niets professioneels. En dat leek me echt geweldig. Ik was toen 25 jaar oud en heb wel getwijfeld. Wil ik wel een eigen bedrijf beginnen en als freelancer aan de slag gaan midden in een pandemie? Dat leek voor mij geen optie. Maar mijn vriendinnen reageerde heel enthousiast. Ze zeiden dat ik onderzoek moest gaan doen, en aan andere fotografen moest gaan vragen hoe zij ooit waren begonnen. En toen dacht ik als dit echt mijn droom is, dan moet ik ervoor gaan. Ik wil dan niet voor de makkelijke weg kiezen.”

Cursus volgen

‘’De volgende dag ben ik toen op internet onderzoek gaan doen naar verschillende fotografen. Ik kwam uit bij een cursus van Marilyn Bartman. Zij bood een cursus aan voor beginnende fotografen. De cursus was niet per se gericht op het leren fotograferen, maar meer op mind set en ondernemen. Hoe begin je zoiets? En dat was eigenlijk precies wat ik nodig had op dat moment. Het kwam voor mij op het juiste moment. Ik had me ingeschreven voor die cursus. Ik ben vervolgens wat gratis opdrachten gaan doen voor mensen in de omgeving om wat te oefenen en nog meer te leren. En niet veel later heb ik me ingeschreven bij de KVK en is dat balletje eigenlijk heel snel gaan rollen.”

Carrièreswitch

 “Ik was heel verdrietig toen ik te horen kreeg dat mijn contract bij KLM niet werd verlengd. Maar ik geloof ook dat alles gebeurt met een reden. Ik had er het volste vertrouwen in dat alles een positieve kant heeft, en dit dus ook. Toen ik eenmaal de knop had omgezet, werd dit alleen maar sterker. Ik heb deze carrièreswitch daarom ook niet heel verdrietig ervaren, ondanks dat ik het wel erg jammer vond dat ik niet meer bij KLM kon werken. Maar nu ben ik daar ontzettend dankbaar voor, dat dit fotograferen zo op mijn pad is gekomen en dat ik dit elke dag weer mag doen.”

Lees ook
Alies groeide op als Jehova’s getuige, maar valt op vrouwen: ‘Voor mijn familie ben ik verloren’

Toekomst

“Het zijn twee totaal verschillende banen. Bij KLM genoot ik van de onregelmatigheid, het contact met passagiers en het samenwerken met collega’s. Maar het voordeel van fotografie is dat ik mijn eigen baas ben en mijn creativiteit kwijt kan. Daarnaast geniet ik heel erg van de ondernemersreis die ik maak, het gaat met vallen en opstaan maar het is echt ontzettend leerzaam. Ik heb afgelopen jaar veel cursussen gedaan over ondernemerschap en mindset, waarvan de meesten ook wat ‘spritueler’. Zo heb ik niet alleen meer geleerd over doelen stellen of boekhouding, maar ook over hoe mijn bewustzijn werkt en wat mediteren voor mij doet. Hierdoor ben ik onwijs gegroeid als persoon! Als ik nog vloog had ik deze kant van mezelf misschien niet zo kunnen ontwikkelen, dus ik ben hier heel dankbaar voor. Maar ik mis het reizen en het contact met de verschillende culturen enorm. Daarom hoop ik ook zeker dat ik in de toekomst weer mag vliegen. En wie weet kan ik beide banen combineren. Dat zou echt mijn ultieme droomdoel zijn.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Celine Sussot