Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Sharon woont noodgedwongen bij haar ouders: ‘Ik ben 31, ik wil ook een plek voor mezelf’

Sharon woont noodgedwongen bij haar ouders: ‘Ik ben 31, ik wil ook een plek voor mezelf’

Sharon woont noodgedwongen bij haar ouders: ‘Ik ben 31, ik wil ook een plek voor mezelf’

Het is voor starters op de woningmarkt bijna niet te doen om een huis te krijgen. Ze huren noodgedwongen particulier tegen hoge prijzen of wonen veel langer dan ze zouden willen bij hun ouders. Net als (bijna) dertigers Kimberley, Sharon en Mirjam. “Het is een bizarre situatie.”

Sharon (31, werkzoekende) is single en woont sinds enkele weken weer noodgedwongen bij haar moeder.

“Ik ging het huis uit toen ik 23 was. Op m’n negentiende had ik me ingeschreven voor een sociale huurwoning en vier jaar later bleek ik al aan de beurt te zijn. Het ging supermakkelijk en mijn leuke appartementje op een toplocatie in Maassluis kostte destijds iets van 440 euro, een bedrag dat ik prima kon ophoesten. Drie jaar later ontmoette ik een man met wie ik al vrij snel ging samenwonen. Hij was tien jaar ouder dan ik, had een goede baan en een koophuis in Amersfoort.

‘Je ouders nu nog vertellen waar je naartoe gaat en wat je hebt gedaan, is vet irritant’

Mijn appartement aanhouden zou onzin zijn; ik was er echt nooit meer en dan gooi je toch iedere maand de huur weg. Ik zegde mijn woning op, maar bleef ingeschreven staan, want je weet maar nooit hoe het leven loopt. Dat bleek een verstandig besluit. Ik heb een kinderwens, mijn inmiddels ex-vriend écht niet. We houden heel veel van elkaar, maar we kwamen er niet uit. Hoe moeilijk het ook was, uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Ik koos voor mijn wens. Als je 31 bent, gaat je biologische klok tikken en je bent zomaar jaren verder voordat je iemand anders leert kennen.

Op het moment dat ik mijn relatie verbrak, stond ik 8,5 jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning in Maassluis. In de periode dat ik in Amersfoort woonde, zag ik dat de ene na de andere wijk in Maassluis werd gebouwd, dus ik ging ervan uit dat het met mijn lange inschrijftijd op korte termijn wel goed zou komen. Maar dat viel tegen. Ik kwam niet in aanmerking voor een woning, sterker nog: ik stond niet eens bij de eerste tien gegadigden. Ook viel het me op dat de huurprijzen gigantisch waren gestegen. Voor zestig vierkante meter betaal je met gemak zeshonderd euro, exclusief gas, water en licht. Een huis kopen gaat financieel momenteel echt niet.”

Daten, hoe dan?

“Gelukkig kon ik bij mijn moeder terecht, maar hoe fijn en lief dat ook is: op je 31e weer thuis gaan wonen, wil niemand. Ik slaap in een heel kleine slaapkamer, waar net een eenpersoonsbed in past. Mijn meubels staan nog in Amersfoort. In mijn omgeving zijn er diverse mensen van rond de dertig die nog of weer thuis wonen. Een goede vriendin is 31 en woont nog steeds bij haar ouders.

Voor een huurwoning verdient ze te veel, voor een koopwoning te weinig. Je wil op die leeftijd zelfstandig zijn en je vrijheid hebben. Dan nog tegen je ouders vertellen waar je naartoe gaat en wat je hebt gedaan, is vet irritant. Als ik wil daten, wordt dat lastig. Vertel maar eens dat je bij je moeder woont. Thuis afspreken gaat écht niet. Het is een bizarre situatie. Wat als je je relatie verbreekt en geen vangnet hebt, zoals ik? Dan ben je de Sjaak.

Lees ook:
Esmeralda onderging een buikwandcorrectie, borstlift en liposuctie: ‘Mijn man moest even wennen’

Als ik reageer op een woning, zie ik dat ik een van de acht- à negenhonderd reacties ben. Nou sta ik wel redelijk hoog, maar je zult maar steeds te horen krijgen dat er nog zevenhonderd mensen voor je aan de beurt zijn… Er moet echt meer gebeuren; meer bouwen voor starters, meer kantoorpanden ombouwen tot woonruimte – anders zie ik de toekomst somber in. Ik kan iedereen adviseren zich nooit uit te schrijven en je meteen als je achttien bent in te schrijven, óók als het je op dat moment nog niets boeit.”

Naast Sharon wonen Kimberley en Mirjam ook nog bij hun ouders. Hun verhalen lees je, in Flair 03-2022, de editie die t/m 25 januari in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst Hester Zitvast | fotografie Yara Brouwer