Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Sanne: ‘Dat ik me beter voelde dan wat ik fysiek aankon, was bijna moeilijker dan de kanker zelf’

Sanne: ‘Dat ik me beter voelde dan wat ik fysiek aankon, was bijna moeilijker dan de kanker zelf’

Sanne: ‘Dat ik me beter voelde dan wat ik fysiek aankon, was bijna moeilijker dan de kanker zelf’

“Aan de verdikking in mijn oksel besteedde ik in eerste instantie amper aandacht. Zelfonderzoek deed ik zelden, deze plek kwam ik toevallig tegen. Ik vergat het daarna ook meteen weer. Tot een paar weken later. Goh, dacht ik, het zit er nog steeds.” De 36-jarige Sanne van der Meer kreeg de ziekte borstkanker en vertelt haar verhaal in het boek K*tkanker’.

‘Het is fout’

“Mijn eerste associatie was littekenweefsel; na de borstvoeding van mijn zoon had ik ontstekingen gekregen, die dat veroorzaakten. De huisarts stuurde me door, maar we dachten allebei dat het een cyste was. Me zorgen maken doe ik niet zo snel, ik ga altijd uit van het goede. Maar dit was niet goed.

De chirurg die het slechte nieuws mededeelde, ging er met gestrekt been in. ‘Het is fout,’ zei ze gelijk. Mijn man zat erbij en terwijl we meer informatie kregen over de mogelijkheden zei hij meteen: ‘Het is jouw lijf, jij moet dit ondergaan en ik volg blind wat voor jou goed voelt.’ We kennen elkaar al 16 jaar, dat scheelt. Toch vond ik het naar om te zien hoe het nieuws hem overviel. Ik had al vaker medische dingen gehad, dus hij dacht dat wel los zou lopen. Hierna schoot hij de andere kant op en dacht juist: dit is een aflopende zaak. Zie ook maar eens wijs te worden uit alle onbekende medische termen die je krijgt te horen.”

Fysieke grenzen

“Ik kwam twaalf kilo aan tijdens de behandelingen en heb mezelf nepwimpers en – wenkbrauwen laten aanmeten. Als je die niet meer hebt, is je gezicht zó kaal. Mijn haar was altijd heel dik en zwaar, nu is het piekerig en dun. De overige bijwerkingen vielen ontzettend mee. Bij de eerste chemokuur was ik misselijk, daarna had ik vooral last van hoofdpijn en moeheid. Ik kon vaak nog mijn zoon naar school brengen. Iets van een ‘normaal’ leven houden, hoe klein ook, is zo fijn wanneer alles om je heen verschuift.

Lees ook
Bernadette: ‘Dat je financieel in de problemen kunt komen als kankerpatiënt, daar staat niemand bij stil’

Toch ging ik over mijn grenzen heen. Dat ik me in mijn hoofd beter voelde dan wat ik fysiek aankon, was bijna moeilijker dan de kanker zelf. Vanaf mijn huis kon ik de supermarkt zien. Soms lukte het niet om daar naartoe te lopen, omdat ik zo moe was. Hoezo niet in godsnaam, het is maar een paar minuten? Ik snapte het feitelijk wel, alleen matchte dat niet met mijn gevoel.

Als ik over die grens heen ging, kreeg ik er steeds spijt van. Lag ik daar weer, drie dagen plat op bed. En het de volgende keer gewoon wéér proberen. Uiteindelijk heb ik hulp gevraagd aan een fysiotherapeut. Als je bijvoorbeeld zes kilo kunt tillen, hoeft dat niet te betekenen dat je het ook móét.

‘De oude Sanne worden’

“Ik heb ook veel steun gehad aan lotgenoten, door hen bijvoorbeeld te kunnen vragen of ze ook zo misselijk werden van Dexamethason. Voor elk kwaaltje en elke bijwerking bestaat er wel wat. Je denkt al snel ‘dit hoort er gewoon bij’, maar dat wil niet altijd zeggen dat je het hoeft uit te zitten. Er zijn genoeg dingen waar je geen invloed op hebt als kankerpatiënt. Dan voelt het extra fijn om dingen aan te pakken waar je wél wat mee kunt.

De artsen hebben gedaan wat ze konden doen en alles op de kanker afgevuurd wat er maar te bedenken was. Het is wat het is. Ik ben altijd nuchter geweest, kanker heeft daar niks aan veranderd. Voor mijn idee heb ik een 50/50-kans dat het terugkomt. Ondertussen focus ik me op ‘de oude Sanne’ worden. Voor zover dat kan.”

Dit is een deel van het interview met Sanne van der Meer uit ‘K*tkanker’, een boek en foto-expositieproject voor en door 50 vrouwen met kanker. Vijftig krachtige, inspirerende beelden en korte persoonlijke verhalen aangevuld met meer dan 100 tips met praktische adresjes, handige websites en slimme adviezen. Alle winst van het boek gaat naar wetenschappelijk onderzoek.

Op dit moment loopt een crowdfund-actie om het boek te kunnen realiseren. Wil jij de crowdfunding ook steunen? Dat kan hier!

Tekst: Sara Madou | Beeld: Joep van Aert | Bron: K*tkankerboek