Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Sabina verhuisde tijdens de coronacrisis: ‘Waar vroeger de koeien liepen, rijden nu Ferrari’s’

Sabina verhuisde tijdens de coronacrisis: ‘Waar vroeger de koeien liepen, rijden nu Ferrari’s’

Sabina verhuisde tijdens de coronacrisis: ‘Waar vroeger de koeien liepen, rijden nu Ferrari’s’

Elk nadeel heb z’n voordeel: doordat hun leven op z’n kop stond door corona, besloten deze drie vrouwen de dure Randstad te verruilen voor de rust en ruimte van het platteland. Thuiswerken kan immers overal…

Sabina Atkins (39, belangenbehartiger politievakbond ACP) is getrouwd met Robbert (55, beheerder B&B en werkzoekend). Samen hebben ze twee teckels. In oktober 2020 zijn ze van Almere naar het Friese Niawier verhuisd.

“We hebben altijd de wens gehad iets voor onszelf te beginnen. Dat was in ’t Gooi, waar Robbert en ik beide vandaan komen, niet te doen; voor een paar ton heb je daar hooguit een garagebox. Bovendien is ’t Gooi in de loop der jaren enorm veranderd: waar vroeger de koeien liepen, rijden nu Ferrari’s. We kozen bewust voor Almere, daar was voor een normaal bedrag nog een huis te koop.

‘Ik ben gaan rondkijken: Limburg, Groningen, Friesland, alles was een optie’

In 2017 verhuisden we binnen Almere-Buiten naar een villawijk. We zagen de sfeer er veranderen, het werd er steeds individualistischer. Waar we keken, lag zwerfafval. Ik herinner me de keer nog goed dat ik een oudere man gedag zei en  ‘Houd je bek, joh’  als reactie kreeg. Ik durfde onze honden ’s avonds niet meer alleen uit te laten, er hing vrijwel elke avond gespuis rond in het park. We voelden ons niet langer prettig in onze woonplaats.

Went snel

Ik ben een Funda-gekkie en ben gaan rondkijken. Limburg, Groningen, Friesland: alles was een optie – we hebben zelfs even het buitenland overwogen. Maar we vielen als een blok voor een pand in Niawier, een dorp in Friesland met 350 inwoners, zonder voorzieningen. We vielen van het ene uiterste in het andere. In Almere kun je op eerste kerstdag prima om zes uur ’s avonds nog een tube mayonaise scoren, dat is hier lastig. Toch went het snel.

Aan de boerderij die we hebben gekocht, hebben we nog wel zeker vijf jaar werk. Als we alles dicht hebben gemaakt, inclusief stallen dus, hebben we zo’n zevenhonderd vierkante meter  woonoppervlak. Op 1 mei van dit jaar ging onze kleinschalige B&B open, waar we maandenlang zeven dagen per week aan hebben gewerkt. De zaken gaan goed, een betere start hadden we ons – óók door corona en het bijkomende in eigen land op vakantie gaan – niet kunnen wensen.Robbert houdt zich bezig met de B&B en daarnaast zoekt hij nog een baan in de buurt. Ik werk fulltime vanuit huis, iets wat ongelooflijk goed gaat. Ik heb meer rust en tijd voor mijn werk. Minder prikkels, geen reistijd, niet om half zeven opstaan of pauze houden achter je computer; ik ga in mijn pauze met de honden naar de Waddenzee, hier vijf minuten vandaan. Tussendoor geniet ik van een kop koffie in de tuin.

Lees ook
Janneke (39) werd draagmoeder: ‘Tegen mijn zoon zei ik dat de buik van de moeder stuk was’

Dit is de beste beslissing die wij ooit hebben genomen. De keren dat ik naar kantoor ben geweest, overviel de drukte me ergens bij Emmeloord. Doe mij de rust maar. Wat niet meeverhuist, is je complete sociale leven. Een deel van onze vrienden heeft geholpen met klussen en komt eens in de paar maanden logeren. Een ander deel komt al een jaar  ‘snel langs’. Daar hebben we alle begrip voor, iedereen is druk.

Ik geniet het meest van keutelen in de tuin, we hebben sinds kort ook zes kippen rondlopen. Als je hier buiten bent, hoor je helemaal niets. Sommige van onze gasten komen daardoor zelfs niet in slaap. Robbert en ik doen echt ons best deel uit te maken van dit dorp, anders is het al snel eenzaam. Ik zit in Dorps-belang en Robbert is lid van de Oranjevereniging geworden. Het voelt goed hier. Waar we in Almere, als in een slechte film, toekeken naar vechtpartijen tijdens het hamsteren van toiletpapier, spelen we nu in een landelijke film. Dat past ons veel beter.”

Naast Sabina zijn Froukje en Evelien ook verhuisd naar het platteland. Hun verhalen lees je, in Flair 40-2021, de editie die t/m 12 oktober in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst Hester Zitvast | fotografie Petronellanitta