Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Radionieuwslezer Fien Vermeulen (30): ‘Ik leef mijn leven weer aan de bovenkant van de medaille’

Radionieuwslezer Fien Vermeulen (30): ‘Ik leef mijn leven weer aan de bovenkant van de medaille’

Radionieuwslezer Fien Vermeulen (30): ‘Ik leef mijn leven weer aan de bovenkant van de medaille’

Fien Vermeulen (30) is radionieuwslezer en overleefde kanker. Ze durfde voor het eerst in jaren weer echt te genieten van het leven. Feestdagen, verjaardagen en er is zelfs een nieuwe liefde in het spel. “Ik sta eindelijk op een punt waarop ik kan doen wat ík wil, en ik ook weet hóé ik dat moet doen.”

Sinds twee jaar start Fien Vermeulen haar werkdagen met een wandeling. Van een uur. Soms alleen, soms met een vriendin erbij, maar gewandeld moet er worden. Op die dagen mediteert ze ook en schrijft ze in haar dagboek, krabbels die misschien niet te volgen zijn voor anderen maar die haar scherp houden. Die nieuwe routine was een belangrijke en positieve verandering in haar leven, zegt ze. En broodnodig. “Als ik vroeger om negen uur de deur uit moest, stond ik om kwart voor negen op.

Nu vind ik de ochtend juist het fijnste deel van de dag, waarin ik kan aanrommelen en focus vind. Ik ben een druk persoon, die het liefst honderdduizend dingen in één dag propt. Daarbij ben ik eigenlijk ook zo’n alles-of-niks-idioot die vindt dat ze alleen nog maar rauwe groente mag eten en geen koffie of suiker, maar dan houd ik het niet vol. Dus nu doe ik het zo. En dat werkt voor mij.”

Wat voor soort meditaties doe je dan?

“Het ligt eraan. Soms helpt het om thuis even stil te gaan zitten en goed te ademen. Tijdens het wandelen luister ik vaak naar zogenaamde mindsetmeditaties om focus te vinden. Laatst ging ik tijdens het wandelen een koffietje in de stad halen. Zegt de jongen van die koffietent: ‘Wat ben je vroeg!’ Ik vertelde kort over mijn wandelroutine, maar dat had hij allang gezien. Toen dacht ik wel even: o help. Wat heeft hij dan gezien? Want als ik naar die meditaties luister, praat ik heel veel tegen mezelf, omdat ik dan affirmaties herhaal en hardop dingen zeg als: ‘Ik ben benieuwd wat voor góéds deze dag mij gaat brengen.’ Dat ziet er niet uit natuurlijk, maar ik denk dat het een positieve invloed heeft op mijn geest. En als het misschien niet werkt, is het placebo-effect alleen al genoeg voor mij.”

Lees ook
Bobbi Eden start inzamelingsactie voor Vier handen op één buik kindje met kanker

Waarom ben je dit gaan doen, was er een aanleiding voor?

“Twee jaar geleden zat ik in een relatie die niet goed meer liep (met Qmusic-collega Ingmar Felicia, red.), onze breuk deed me echt veel verdriet. Toch, en daar ben ik door het mediteren achter gekomen, was dat verdriet achteraf maar een klein deel van wat er echt met mij aan de hand was. Want eigenlijk was ik helemaal niet zo blij met waar ik zélf stond op dat moment. Ik vond het zo eng om te leven en zo lastig om me echt veilig te voelen bij mezelf, dat ik de verantwoordelijkheid daarvoor onbewust bij een ander neerlegde. Alsof ik via die relatie probeerde iets op te vullen in mezelf.”

Lees het hele interview met Fien Vermeulen in Flair 36-2021, deze ligt van 8 t/m 14 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

tekst Liesbeth Smit | fotografie Bart Honingh | styling Elise Verhoeven | haar & make-up Linda Huiberts