Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Mireille (32) biedt onderdak aan twee Oekraïense vluchtelingen: ‘Ik wil mijn zonen bijbrengen dat je iets kunt betekenen voor een ander’

Mireille (32) biedt onderdak aan twee Oekraïense vluchtelingen: ‘Ik wil mijn zonen bijbrengen dat je iets kunt betekenen voor een ander’

Mireille (32) biedt onderdak aan twee Oekraïense vluchtelingen: ‘Ik wil mijn zonen bijbrengen dat je iets kunt betekenen voor een ander’

Mireille Ruepert (32) twijfelde geen moment toen een Oekraïense moeder en haar vierjarige dochter onderdak zochten. Binnen enkele dagen regelde ze allerlei spullen en richtte ze een kamer in. “Als ik ooit zou moeten vluchten, zou ik ook graag verblijven in een huiselijke omgeving.”

Armoede

Mireille: “Ik woon met mijn twee zonen van zeven en vijf in Denemarken. We wonen in een oude woonboerderij met veel ruimte. Dus toen ik op Facebook berichten voorbij zag komen over Oekraïense vluchtelingen die een tijdelijke verblijfplek zochten, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb de ruimte. Kom maar, dacht ik.

Met mijn Marokkaanse ex-partner, tevens de vader van mijn kinderen, heb ik een tijd in Marokko gewoond. Daar heb ik best veel armoede gezien. Mensen die op straat woonden, maar ook gezinnen uit de familiekring van mijn ex-man die echt in een krot woonden. Dat was best heftig. Je wilt niet dat vluchtelingen, die net een beginnende oorlog hebben meegemaakt, in een tentenkamp moeten wonen. Als ik ooit zou moeten vluchten, zou ik ook graag verblijven in een huiselijke omgeving. Dat kan ik hen bieden, dus die beslissing was voor mij vrij snel gemaakt.”

Eigen ruimte

“Via Facebook kwam ik in contact met een Oekraïense die inmiddels al langere tijd in Denemarken woont. Via haar heb ik geregeld dat ik een Oekraïense vrouw en haar kind zou gaan opvangen. Toen dat besloten was, ging het allemaal heel snel. Binnen twee of drie dagen stonden ze voor de deur. Ik heb van alles in orde moeten maken, van bedden en beddengoed tot extra bestek en borden. Ook wilde ik het graag huiselijk maken, dus ik heb bijvoorbeeld ook een bankje en een tv geregeld, daarnaast decoratie om de kamer wat aan te kleden.

Ze hebben echt hun eigen ruimte, mijn kinderen en ik ook trouwens. Ik wilde graag dat ze een eigen plekje hadden waar ze zich kunnen terugtrekken. Het zijn wel mensen met een rugzakje die je in huis neemt. Die hebben zeker behoefte om af en toe iets voor zichzelf te kunnen doen. Ze hebben dingen gezien en meegemaakt waar wij ons geen voorstelling van kunnen maken. Een van mijn zonen bekeek bijvoorbeeld laatst een YouTubevideo waarin een tank voorkwam. Dat is natuurlijk super confronterend voor hen. Bij zo’n kleine dingen sta je in het begin niet stil als je ze in huis haalt. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.”

Kamer bij Mireille voor de Oekraïense moeder en haar dochter

“We hebben dus allebei onze eigen ruimte en eigen dingen, maar we eten wel samen. De avond dat ze aankwamen, heb ik gekookt. De dag erna heeft zij bijvoorbeeld gekookt. We gaan dat waarschijnlijk een beetje om en om doen. Je verkijkt je best wel op de extra kosten die erbij komen kijken. Veel spullen heb ik gratis kunnen ophalen bij mensen uit de buurt. Maar daarnaast moet ik natuurlijk boodschappen doen en ook heb ik verzorgingsproducten moeten kopen. Make-up heeft de Oekraïense vrouw niet kunnen meenemen bijvoorbeeld, net als gezichtscrème en bodylotion. Ook hadden ze alleen kleren voor haar dochter mee, dus heb ik ook kleren voor de vrouw geregeld.”

Lees ook
Neuroloog Hans Carpay over migraine: ‘Als aansteller gezien worden, terwijl je dat écht niet bent’

Verblijf

“Het is echt nog niet te zeggen hoe lang ze blijven. Ik houd rekening met minimaal een jaar. De oorlog is natuurlijk nog bezig en ook wachten we op de beslissingen van de gemeente wat betreft de rechten van Oekraïense vluchtelingen. Als ze besluiten om hier te blijven, kan het ook nog wel een tijd duren voordat ze een plek voor zichzelf vinden. De huizenmarkt in Denemarken is een beetje vergelijkbaar met die van Nederland op het moment. Er is ook nog een vader in het spel. Hij is momenteel nog achtergebleven in Oekraïne, omdat hij moet vechten voor zijn land – en dat wil hij ook.

Ondanks alle ellende is het ook heel interessant om met een andere cultuur in huis te leven. Bovendien vinden mijn kinderen het heel boeiend. Mijn zonen spreken een beetje Engels, maar het Oekraïense meisje niet. Toch spelen ze gewoon met elkaar. Ze regelen alles met handen en voeten, dat soort dingen. Het is zo leuk om te zien hoe ze met z’n drieën bezig zijn.

Mijn zonen hebben ook wel meegespeeld in de beslissing om vluchtelingen in huis te nemen. Ik wil hen graag bijbrengen dat je iets kunt betekenen voor een ander in vervelende situaties. Een Oekraïens gezin in huis nemen, is misschien een uiterste. Maar ik wil laten zien: kijk naar de mensen om je heen en denk niet alleen aan jezelf.”

Mireilles zonen en het Oekraïense meisje

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images, privé beeld Mireille Ruepert