Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Melitia (50) is hiv-positief: ‘In het ziekenhuis liepen verpleegkundigen angstig met een grote boog om me heen’

Melitia (50) is hiv-positief: ‘In het ziekenhuis liepen verpleegkundigen angstig met een grote boog om me heen’

Melitia (50) is hiv-positief: ‘In het ziekenhuis liepen verpleegkundigen angstig met een grote boog om me heen’

Ruim veertig jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door de dodelijke ziekte aids, die werd veroorzaakt door het hiv-virus. Inmiddels kunnen hiv-patiënten dankzij medicijnen gelukkig een goed en gezond leven leiden, weten ook Anne, Melitia en Hanne uit ervaring. 

Melitia Weekers (50, gezinscoach en praktijkondersteuner) is moeder van vijf zoons in de leeftijd van 15 tot 34 jaar. Sinds 2002 weet ze officieel dat ze hiv-positief is.

Hiv-positief

“In 2002 werd ik op mijn scooter geschept door een auto. Ik had mijn tussenwervelschijf gebroken en die genas op zich goed, ik werd alleen steeds zieker. Ik kon niets, had nul energie en was ook benauwd. Artsen hadden geen idee wat er aan de hand was. Uiteindelijk voelde ik me zo ellendig, dat ik de huisartsenpost belde. Ik werd direct doorgestuurd naar het ziekenhuis, omdat ze vreesden voor een longembolie. De angst dat mijn toen vier jonge kinderen alleen achter zouden blijven, was enorm.

Ik kreeg medicatie tegen trombose, waar ik allergisch voor bleek en belandde doodziek op de ic. Een arts daar was mijn redder, hij besloot me te testen op hiv. Iets waarvoor je normaal gesproken toestemming moet geven, maar dat kon bij mij niet, omdat ik niet meer bij kennis was. Toen ik wakker werd, vertelden ze me dat ik hiv-positief was. Ik schrok er niet eens zo erg van, was eerder opgelucht dat het beestje eindelijk een naam had. Het zat niet tussen mijn oren, iets wat zelfs mijn naaste familie dacht. Wel maakte ik me zorgen over wat de diagnose zou betekenen voor de manier waarop mensen naar mij en mijn kinderen zouden kijken.”

Wisselende reacties

Ik werd direct behandeld. Eerst in een lokaal ziekenhuis, waar verpleegkundigen angstig met een grote boog om me heen liepen. Dat maakte me boos en verdrietig. Ik heb me er enorm naar gevoeld, er was maar één uitzendkracht die vroeg hoe het met me ging. ‘Hier kan ik niet beter worden,’ heb ik toen gezegd. Ik werd overgeplaatst naar het AMC, waar ik weken heb gelegen.

Ik wist dat je aan hiv niet dood hoefde te gaan en moest en zou ervoor zorgen dat het goed met me ging. De man met wie ik toen samen was, bleek het ook te hebben. Achteraf denken we dat ik het al jaren eerder van hem heb gekregen. Hij vond dat we de diagnose geheim moesten houden. Ik dacht daar anders over, ik vond dat ik het zelfs mijn buren moest vertellen, dat hoorde bij mijn rouwproces.

Ik kreeg wisselende reacties. Het gros was steunend, maar er deinsden ook mensen achteruit en er was een vriendin die het glas waaruit ik had gedronken met chloor schoonmaakte. De manager op mijn werk vond dat ik niet langer op kantoor kon werken, die baan is helaas geëindigd in een arbeidsconflict. Daarna ben ik in een zware depressie geraakt en heb ik me heel erg eenzaam gevoeld.”

Lees ook
Hanne (34) heeft hiv: ‘In mijn Tinder-profiel had ik ‘hiv+ & happy’ staan’

Zoon met hiv

“Ik snap dat mensen het spannend vinden, maar als je vragen hebt, stel ze dan. Met medicatie is het virus niet detecteerbaar en ook niet overdraagbaar. Er is op dat vlak nog steeds veel onwetendheid. Veel mensen die hiv-positief zijn, durven het niet te zeggen. Gek, want je zegt wel dat je astma, kanker of diabetes hebt.

Mijn jongste kind is geboren na mijn diagnose. De medicatie werd daarop aangepast en de eerste drie maanden na de geboorte kreeg ook de baby medicijnen. Alleen mijn vierde zoon heeft hiv, omdat ik tijdens mijn zwangerschap van hem niet op de hoogte was van mijn hiv-status. Hij weet niet beter, hij is ermee geboren.

Ik ben supertrots op de manier waarop hij ermee omgaat. Iedereen in zijn omgeving weet het en niemand maakt er een probleem van. Zo hoort het ook. Die generatie is daar toch anders in, merk ik. Het is mij overkomen. Voor mij is hiv geen issue meer, maar voor de wereld nog wel.”

Ook Hanne en Anne zijn hiv-positief. Hun verhalen lees je in Flair 36-2022. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Petronellanitta